banner166

112 test etme, asılsız ihbar hattı değildir!

Ülkemiz genelinde saniyelerle yarışan 112 Acil Komuta Kontrol Merkezleri acil durumlarda acil yardım almak için kullanılması gerekirken maalesef bizim ülkemizde gereksiz çağrılar, asılsız ihbarlarlar, bilinçsizce aramaların yapılması hem sistemi hem de görevlileri boş yere meşgul ediyor.

Çocukların, bilinçsizce arayanların yanı sıra birde cep telefoncularının test için aramaları 112 çalışanlarını zor durumda bıraktığını, acil yardım bekleyen vatandaşların canlarını tehlikeye attığımızı unutuyoruz. Unutmamamız için ille de kendi canımızın mı yanması gerekiyor?

Ebeveynler tarafından çocukların eline oyun oynasınlar, rahat dizi izleyeyim diye verilen cep telefonları ailelerin kontrolü altında verilmesi veya 112 hakkında uyarı ve bilgilendirme yapmaları gerekmektedir. Asılsız çağrıların bir gün kendi can ve mal güvenliğimizi olası acil bir durumda tehdit edeceğini de düşünerek bu konuya duyarlı davranmak gerekiyor.   

Telefoncuların genel olarak birçoğunun test için kullandıkları 112’yi aramaları da inanın içler acısı bir durumdur. Aslında bu duruma birçoğunuz şahit olmuşsunuzdur, olmayanlarda herhangi bir cep telefoncuya giderek, telefonunuzda gelen ses veya giden sesle ilgili bir problem yaşadığınızı söylemenizle birlikte dikkat edin, 112’nin nasıl amaç dışı arandığını kendiniz bizzat göreceksiniz. 

Telefonunuzda sim kartı olmasa da, hattınız kesik olsa da can ve mal güvenliğinden dolayı kolay ulaşarak acil yardım almamız için bizlere sunulan bu imkânları bu kadar gereksiz yere meşgul etmek doğru değildir. Tek bir çağrı bile 112 personellerini meşgul etmeye yeterlidir.

Türkiye genelinde 112’yi gereksiz yere arayanlar, gelen asılsız telefonların önüne geçmek için kendi canımız yanmadan, toplum olarak bilinçli ve duyarlı olmamız gerekiyor. Telefoncuların sizin cep telefonunuz da hattınız olmasa da 112’yi arayarak test etmelerine kesinlikle müsaade etmeyin.

Bizi korkutan, asılsız ihbarlarda, amaç dışı kullanımlarda uygulanacak ceza değil, bizi korkutan insan olduğumuz için bir başkasının hayatını kasıtlı olarak tehlikeye düşürmek olmalıdır. 

YORUM EKLE