Diri diri yakılmış tanık, Haydar Aliyev'in öfkesi ve 39 Ermeni'nin hapsi

Diri diri yakılmış tanık, Haydar Aliyev'in öfkesi ve 39 Ermeni'nin hapsi

 Diri diri yakılmış tanık, Haydar Aliyev'in öfkesi ve 39 Ermeni'nin hapsi
banner158
banner174

Azerbaycan hakkında bilgi bazasının genişlemesi ve çoklu güvenilir kaynaklarla zenginleşmesi için Azerbaycan Milli İlimler Akdemisi Merkezi Bilimsel Kütüphanesi (MİK) Serbest Elektron Kaynaklarla İş Departmanı çalışanları tarafından Vikipediyaya makalelerin ilave edilmesi devam etmektedir.

Bir asır önce Ermeniler tarafından işlenen vehşiliklerin canlı tanığı, Azerbaycan'ın özgürlüğü ve bağımsızlığı uğruna canından geçmiş Azerbaycan herbçisi - Celil Hudiyev hakkında MİK-in Serbest Elektron Kaynaklarla iş Şubesi çalışanları tarafından Azerbaycan Vikipediyasında makale yerleştirildi.

Celil Hudiyev 1905-1918 yıllarında gerçekleşen Ermeni-Müslüman savaşının en aktif katılımcısı oldu. Onun kardeşi Balaca Hudiyev 1905 yılında gece Ermeniler tarafından öldürüldü. Celil Hudiyev 1918-1920 yıllarında general Mehmandarov'un başkanlığındaki Azerbaycan ordusunda çok önemli görevde çalışmış, Ermeni ayaklanmasının bastırma ve Asgeran kalesinden, Laçin’dan, çıkarılmasında yer alan askeri bölümün yöneticilerinden biri olmuştur.

1967 yılında Hankendi’de Ermeniler halkın gözü önünde Erşad adlı bir kişiyi ve onunla birlikte 2 kişiyi de yakarak öldürdükten sonra Celil Hudiyev’le DTK-nın Başkanı olarak görev yapan Haydar Aliyev'in görüşü olup. Daha sonra Haydar Aliyev’in katılımıyla Hankendi'nde yapılan geniş oturumda Celil Hudiyev konuşma yaparak cinayet işleyen kişilerin isimlerini açıklıyor, oturumdan sonra 39 Ermeni tutuklanır. Celil Hudiyev 1988 yılında Hankendi’de Ermeniler tarafından diri diri yakıldı.

15 Mart 2002 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Hocalı Bölge Mahkemesi'nin kararıyla Celil Hudiyev’in şehitliği resmi belgelerle onaylanmıştır.

Hatırladalım ki, MİK çalışanlarının çalışması sonucunda Vikipedi'de "20 Ocak" ve "Nisan savaşları" şehitleri, Milli Kahramanlara ayrılmış sayfalar oluşturulup, çeşitli dillere tercüme edildi.

Linki tıklayarak makale tanış ola bilirsiniz: Celil Hudiyev.

https://az.wikipedia.org/wiki/C%C9%99lil_Xudiyev


Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2017, 10:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER