Dövizde son durum ?

Cuma günü spekülatif işlemlerle döviz piyasasında haftanın ilk 2 günü alınan önlemlerle dolar tepetaklak oldu. 22 Mart Cuma günü 5.85 TL'ye kadar yükselen dolar kuru önce BDDK, SPK hamleleri ardından Merkez Bankası’nın attığı adımlarla 5.30 TL'ye kadar indi.

Dövizde son durum ?
banner158
banner174
 Cuma günü spekülatif işlemlerle döviz piyasasında haftanın ilk 2 günü alınan önlemlerle dolar tepetaklak oldu. 22 Mart Cuma günü 5.85 TL'ye kadar yükselen dolar kuru önce BDDK, SPK hamleleri ardından Merkez Bankası’nın attığı adımlarla 5.30 TL'ye kadar indi. Dolar dün gece 5.3049'a kadar gerileyerek bu ayın en düşük seviyesini gördü. Dolar/TL bugüne ise 5.35 TL seviyesinden başladı. Euro/TL ise 6,05 TL'de yer alıyor.MERKEZ'DEN 2 HAMLESpekülatif nedeniyle Cuma günü ilk adımı Merkez Bankası attı. Merkez Bankası TL repo ihalelerini ara verdiğini bildirerek 1.5 puanlık örtülü bir faiz artışına gitti. Bu hamle ile TL'ye erişimin maliyeti böylece arttı.

Ardından hafta sonu BDDK, bazı bankaların müşterilerini döviz alımına yönlendirdiğine yönelik iddiaları incelemeye aldığını bildirdi. Daha sonra SPK da yatırım bankası JP Morgan'ın yatırımcılara gönderdiği bilgi notuyla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.Haftanın ilk günü ise Merkez Bankası bu kez swap silahını kullanarak banka swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltti. Bu hamleyle Londra piyasasında swap yoluyla TL borçlanma faiz oranları önce yüzde 95 seviyelerine ardından gün içinde yüzde 345 gibi rekor düzeylere yükseldi.Bu nedenle yabancı yatırımcının ödünç piyasada kısa vadeli TL borçlanarak dolar almasının önü kesilmiş oldu. Böylece bu yolla TL yaratamayan yatırımcı açık pozisyonlarını kapatmak için elindeki doları bozdurmak zorunda kaldı ve Dolar/TL yurtdışı piyasalarda tepetaklak oldu.Dün yabancı yatırımcının TL oluşturmak için borsada satış yaptığı da gözlendi. Borsa İstanbul dün bu hareketlerin etkisiyle yüzde 2'ler mertebesinde düştü. Öte yandan BİST 100 günü 97 bin 379 puandan kapattı. 

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2019, 12:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER