banner166

Demirciler Konağı yükseliyor

Demirciler Konağı yükseliyor

 Demirciler Konağı yükseliyor
banner158
banner174

 Büyükşehir, Dilovası Demirciler Mahallesi’nde yer alan konağı yeniden inşa ediyor

 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi geçmişten günümüze ulaşmış yorgun tarihi yapıları ayağa kaldırıyor. Bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelmiş tarihe tanıklık etmiş yapılar Büyükşehir’in çalışmalarıyla yeniden yenilenerek günümüze kavuşturuluyor. Bu yapılardan biri Dilovası Demirciler Mahallesi’ndeki tarihi konak Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından rekonstrüksiyon projesi kapsamında yenileniyor.

 

TARİHİ KONAK

Demirciler Köyünde bulunan Demirciler Konağı olarak bilinen tarihi evin aslına uygun olarak yeniden yapılıyor. Üç katlı yapının taban alanı yaklaşık 190 metrekare. Yapının zemin katı ahır, samanlık ve kiler olarak kullanılıyordu. Üst katlarda ise 4 oda ve 2 sofa bulunuyor.

 

ASLINA UYGUN YAPILIYOR

1851 yılında yapılmış olan konağı uzun süredir kullanılmadığından bakımsızlıktan dolayı üst katları çökmüş durumdaydı.  Bu nedenle yapı aslına uygun olarak yeniden inşa ediliyor. Yapının üst katında iskelet yapım çalışmaları devam ediyor.

 

BEZEMELER YAPILACAK

19. yüzyıl Osmanlı mimari örneği sergileyen yapı kalem işi bezemelerle de dikkati çekiyor. Yapı içindeki kalem işi bezemeler ve mimari üslup açısından Kocaeli’deki tek örnek olma özelliğini taşıyor. Yapıdaki bu örneklerin yer aldığı bazı malzemeler dikkatlice söküldü. Konağın yapımı tamamlanınca bezemeli eşyalar tekrar yerine konulacak.

 

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2017, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER