Gebze Belediyesinin dikiş tutmayan İmar Müdürlüğü

 Türkiye’de var olan il-İlçe ve Belde belediyelerinin bir tamamında belediyelerin bütün birimleri bir tarafa “İmar” ile ilgili birimler bir tarafadır, Özellikle büyük yerleşim merkezlerinde Belediyelerin İmardan sorumlu başkan yardımcıları ve o başkan yardımcısına bağlı birimlerde çalışan personel de adeta “Kral” itibarı görür ve işin doğrusu “Kral” gibi bir hayat sürerler.
Avrupa’nın tamamında arsaların binaların fiyatları durduk yerde artmaz en azından bir tarlanın fiyatı bilemediniz 10 kişilik bir meclis üyesi grubunun “tamam” demesi ile bir akşamda trilyonlarla ifade edilen rakamlara yükselmez ancak Türkiye’de bu durum Avrupa’nın tamamen tersidir, akşam gariban bir şekilde yatağa giren bir vatandaş bir meclis kararı ile sabah yataktan trilyoner olarak çıkabilir.
Bu yüzden Belediyelerin imar birimleri her zaman Belediye başkanlarının en gözde bölümleri olarak bilinir, Belediye başkanları da imar ile ilgili bürokratları gözlerinin önünden fazla ayırmazlar, yakın tutarlar ki herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmasınlar.
Türkiye’de İmar ile ilgili anılan ve kabul görülen yerleşim merkezlerinin başında hemen herkesin kabul edebileceği gibi Gebze gelmektedir, 80’li yıllardan itibaren bir türlü önlenemeyen Göç vesilesi ile “taşı toprağı adeta altın” olan Gebze’de bu yapısı dolayısı ile İmar bölümündeki bürokratların çalışma ömürleri de öyle sanıldığı gibi uzun olmaz.
Adnan Köşker’in 2009 yılında Belediye başkanlığını kazanmasından sonra ne şekilde ve kimin tavassutu ile geldiği bilinmeyen Orhan Sipahioğlu İmardan sorumlu başkan yardımcılığına getirildi ve Sipahioğlu’nun o koltuğa oturduğu gün itibarı ile “Gebze Belediyesine operasyon yapılacak” şeklinde başlayan söylentiler bir türlü sona ermedi.
Orhan Sipahioğlu’nun başkan yardımcılığı koltuğuna atanması ile İmar müdürlüğünde göreve başlayan Oğuzhan Modern ve Adem Atasever üçlüsü son derece çalkantılı bir süreç yaşamalarına rağmen Adnan Köşker’in ikinci dönem başkanlığı kazandığı 30 Mart 2014 tarihi sonrasına kadar görevleri başında kalmayı başardılar.
Şunu peşinen söylememiz gerekir biz Orhan Sipahioğlu ile Gebze Belediyesindeki makamında bir kez ve sadece 3 dakika süren bir ortamda beraber olduk, ondan sonrada ne Orhan Sipahioğlu bizi gördü nede biz kendisine denk geldik.
Diğer sözünü ettiğimiz Oğuzhan Modern ve Adem Atasever ile de Radif Karaman’ın sahibi olduğu Mekanın açık hava olan kısmında  bilemdiniz 15 dakika “Daha daha nasılsını” aşamayan bir sohbet ettik sonrasında onları da herhangi bir yerde görme imkanımız olmadı.
Adnan Köşker’in ikinci döneminin başladığı süreç bilindiği gibi “Paralel yapı” ile dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ınölümüne” mücadelenin başladığı döneme rastlar, işte o dönem bir kez daha aday olmak isteyen ancak “Paralel yapı yaftasına” maruz kalmamak adına etrafında bir temizlik yapma düşüncesine kapılan Köşker bize göre 1983 yılı itibarı ile Belediyelerdeki mali operasyonu en iyi yöneten başkan yardımcısı olarak gördüğümüz meclis üyesi Ahmet Kisbet’i  saha dışına itmekte en ufak bir tereddüt göstermedi.
Seçim sonrası bir türlü bitip tükenmeyen “Paralel yapı” söylentileri üzerine tam bir bilgimiz olmamakla birlikte bu yapının içerisinde olmakla itham edilen başkan yardımcısı Orhan Sipahioğlu Kocaeli’de son derece üst noktada siyaset yapan bir politikacının yakını tarafından “Eğer istifa edip gitmezsen muhtemelen yapılan operasyon ile kendini cezaevinde bulabilirsin” diye korkutulunca Evinden daha fazla Belediyeye bağlı olan Orhan Sipahioğlu bir akşamda “emekli oluyorum hakkınızı helal edin” dedikten sonra aracına en fazla kilometre yaptırarak süratle Gebze sınırlarını terk etmek zorunda kaldı.
Sipahioğlu’nun Gebze belediyesini terk etmesinden sonra kendisi ile birlikte çalışan ve o ana kadar akla-hayale gelmeyecek ithamlara maruz kalan Oğuzhan Modern ve Adem Atasaver’de çok kısa bir zaman sonra Gebze belediyesinden ya uzaklaştılar yada Belediye başkanı Adnan Köşker tarafından uzaklaştırılarak İmar’da bir dönemi kapatmanın yollarını aramaya başladı.
Şunu da belirtmek lazım Gebze belediyesinden “Paralelci” diye uzaklaştırılan Orhan Sipahioğlu ile ilgili karar henüz alınmamışken Belediye başkanı Adnan Köşker tarafından bir gecede Darıca’dan Gebze’ye ışınlanan ve Orhan Sipahioğlu’na göre bütün Darıca’nın bir milyon kere daha fazla Paralelci olarak bilinen Sadık Albayrak’aBen bu ekibi belediyeden senin üzerinden  uzaklaştıracağım ve yeni yapıyı senin başkanlığında kuracağım” diye düşünmüş olabilir ancak çok kısa bir zaman içerisinde Sadık Albayrak vasıtası  ile kurulmaya çalışılan yapının muhataplarının üstüne çöktüğü de ortaya çıktı.
Orhan Sipahioğlu-Oğuzhan Modern ve Adem Atasever’in Gebze Belediyesinden uzaklaştırılma sebebi belediyeden nemalanan ne kadar inşaat ile ilgili muhatap varsa bir tamamı tarafından “Yolsuzluk ve akçeli işlere karışmakla” itham edildiği o günlerde  anlaşılması gereken mesele “Bu bürokratlar gitti Gebze Belediyesi rahatladı” şeklinde anlatılıyordu, bizde öyle biliyorduk ki gelişen olaylar karşısında yanıldığımızı anlamış olduk.
Yukarıda sözünü ettiğimiz 3 isimden Adem  Atasever’in geçtiğimiz günlerde Oğuzhan Modern’in “izine ayrılması” ile boşalan İmar müdürlüğüne getirileceğini duyunca “Allah Allah madem bu adamların suçu yoktu neden Gebze Belediyesinden uzaklaştırıldılar, Madem bu adamlar kötü daha 3-5 ay öncesine kadar apar topar Gebze Belediyesinden uzaklaştırılan 3 kişiden birisi hangi akıla hizmet ile İmar müdürü yapılmak isteniyor.?” diye kendi kendimize sormadan edemedik.
Gebze Belediyesinin imardan sorumlu başkan yardımcısı Nilay Ayran tarafından “İmar müdürlüğü” yazısı hazırlanan ve Belediye başkanı Adnan Köşker’inde tam “olur verip” imzalayacağı birkaç günlük süre içerisinde ne oldu da Atasever’in imar müdürlüğü askıya alındı.. ?..
İnanın bunu bizde bilmiyoruz.
Bizim dilimizdeki  “Şuyu vukuundan beter” şeklindeki ifade galiba tamda bu durumlar için söylenmiş bir söz, Rantın en üst noktada olduğu Gebze’nin belediyesinde adeta “Hisseli Harikalar Kumpanyası” şeklinde cereyan eden bu acayiplikler şu ara bütün Kocaeli’nin dilinde.
Burada söylemek istediğimiz şudur: Gebze Belediyesindeki sihir artık kaybolmuştur, Gebze Belediyesinin İmar müdürlüğüne kimi getirirseniz getirin ,78 milyonun üzerinde ittifak edeceği bürokratları getirip İmar bölümünde konuşlandırın yine de Gebze belediyesi dikiş tutmayacaktır.
Adnan Köşker  30 Mart 2014 tarihinde oturduğu belediye başkanlığı koltuğunun ikinci dönemi de maalesef ipleri elinden kaçırmış, inisiyatifi kaybetmiştir, Kendisi ile uzun bir zamandır görüşmüyoruz ancak adımız gibi eminiz ki Köşker’’in tek düşüncesi “Şu dönemi kazasız belasız bitirip işimin başına geçeyim” şeklindedir.
Bu yazdıklarımız ile ilgili sakın bizim burada isimleri geçenlere bir kin bir düşmanlık beslediğimiz kanısı çıkmasın, Neticede Köşker seçimle gelmiş bir siyasetçidir, böylesi bir noktada bizimde tek isteğimiz “Olağanüstü söylentilerin” olmadığı bir belediyenin sınırları içerisinde yaşamaktır.
Muhtemelen bu kadar olup bitenden sonra önümüzdeki günlerde Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun Gebze Belediyesinin İmar müdürlüğünde yaşanan olumsuzluklara bir neşter vuracağı en azından o birime belki de Kocaeli’nin bir başka bölgesinden isimleri konuşlandıracağını düşünüyoruz ki , emarelerde zaten o noktadadır.
Bakalım 3-5 ay önce İmar biriminden gönderilen isimlerden birisine “Pardon “denilebilecek m.? Bir kişiye iade-i itibar yapıldığı takdirde bir oldu bitti ile Belediyeden uzaklaşmak zorunda kalan diğer iki kişi ile nasıl bir süreç yaşanacak..?
Sorular..Sorular..Sorular..
Bakalım önümüzdeki günler kimi haklı çıkartacak.. Bekleyelim görelim.
 
 
 
YORUM EKLE