Dede'den toruna ailece gönüllü itfaiyeciler

Kocaeli'nin Gebze ilçesi Mollafenari mahallesinde yaşayan Mehmet Sadık Kabaca, kızı, damadı ve torunları ile birlikte gönüllü itfaiyecilik yapıyor.Bölgelerindeki yangınlara ailecek Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisine tahsis edilen itfaiye aracıyla müdahalede bulunuyor.

Dede'den toruna ailece gönüllü itfaiyeciler
banner158
banner174

 

Gebze şehir merkezine 15 kilometre mesafedeki, organize sanayi bölgelerinin arasında kalan Mollafenari Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Sadık Kabaca, 15 yıldır gönüllü itfaiyecilik yapıyor. Bölgedeki yangın ve trafik kazası gibi olaylarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisine tahsis edilen itfaiye aracıyla ilk müdahalede bulunan Kabaca'nın ailesi de gönüllü itfaiyeci oldu. Kızı Medine Üstün, damadı Kadri Üstün ve torunu ile birlikte olaylara müdahale eden Kabaca'ya, mahalledeki gençler de destek veriyor. Kendilerine ait motorlu testere ve makine satış dükkanında çalışan Kabaca ve ailesi, herhangi bir yangın anonsunda dükkanı kilitleyerek yangına koşuyor. 



Büyükşehir belediyesine itfaiye aracı ihtiyacı için müracat ettikten sonra ihtiyacı gören büyükşehir belediyesi bir itfaiye aracı verdi.İtfaiye aracını aktif olarak kullanarak yangın ve kazalara gitmeye başladılar.Zamanla olayların çoğalması nedeniyle araçları zamanla yenilenmeye başlandı ve en son 2016 yılında sıfır bir itfaiye aracı teslim edildi.Ailecek bu aracı kullanarak gece gündüz 24 saat yangınlara ve kazalara müdahale ediyorlar.Olaylara giderken mahallenin gençleride yardımcı oluyorlar.



Mehmet Sadık Kabaca gönüllü itfaiyeciliğe yaklaşık 15 sene önce başladığı ve ailesiyle birlikte bu işi senelerdir aktif bir şekilde yapmaya devam ediyorlar.24 saat telsizleri sürekli açık ve bir olay olduğunda merkezden gelen talimatla olaylara yönlendiriliyorlar. Kabaca ile  beraber mahallenin gençlerinden 10 kişi kadar yardımcı olduğunu ve ailesindede 5-6 kişi olduğunu dile getirdi.Sürekli torunları, kızı, damadıyla birlikte çalışan ve bu bölgede gece vakitlerinde yangınların çıktığını geri dönüşümcüler veya fabrika yangınlarının olduğu,bazen günde 3-4 tane vaka peş peşe olduğunu bazen de 2-3 gün boş durduklarını söylüyor.



Medine Üstün  Gönüllü itfaiyecilik merakının babasından geldiğini  gelen anonslara gerek evden, gerek müfrezeden, o sırada neredeysek oradan en kısa sürede olay yerine varmaya çalışıyoruz. Olay yerine vardığımızda çevrenin güvenlik önlemlerini alıyoruz. Bazen itfaiyeden önce vardığımızda olayı değerlendirip, telefonla bilgi vererek itfaiyenin daha net bilgiler ile hazırlıklı olarak gelmesini sağlıyoruz. Anonsu duyduğum anda benim için annelik, eşlik, her şey bitiyor ve itfaiye başlıyor. Eve geldiğimde hissettiğim tek şey büyük bir huzur. Çünkü olaya odaklanıyorsunuz. Gittiğiniz fabrikada veya başka bir yerde amirin sana verdiği direktif ile çalışıyoruz. Duruma göre yorulan itfaiyecilerle yer değiştiriyoruz ve müdahaleyi biz devam ettiriyoruz. Yapabildiğimiz kadar, elimizden ne gelirse yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ne zaman olay bitip, yangın sönerse o zaman biz de evimize geri dönüyoruz. 3 çocuğum var. Biri zaten gönüllü itfaiyeci. Küçük yaştan beri dedesiyle birlikte aktif olarak gönüllü itfaiyecilik yapıyor." dedi.










Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2020, 17:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner178