banner166

Onat Alüminyum çalışanları ücret ve diğer hak edişlerimiz ödenmedi !

Covid-19 gerekçesiyle arkası gelmeyen şekilde ücretsiz izine çıkartılan Onat Alüminyum’un işçileri firmanın Denizli Köyü’ndeki merkezi fabrikasında basın açıklaması yaptı. 

Onat Alüminyum çalışanları ücret ve diğer hak edişlerimiz ödenmedi !
banner158
banner174
 Basın açıklamasına Gelecek Partisi Genel Merkez Yönetimi’nden İletişim Başkan Yardımcısı Serap Çakır; CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, başkan yardımcıları Deniz Kartal ve Seyhan Topaç ile Kadın Kolları Başkanı Yaşa Erdoğan; Gelecek Partisi Gebze İlçe Başkanı Hasan Arabacı ile Dış İlişkiler Başkanı Olgun Boylu ve Teşkilat Başkanı Kemal Öter; DEVA Partisi Gebze İlçe Başkanı Kemal Memiş ile Teşkilat Başkanı Ahmet Demirtaş ve Halkla İlişkiler Başkanı Ahmet Yaman; Gebze EYT Derneği Başkanı Nuh Erdoğan Erdoğan katılarak destek verdi.  

Doğdu açıklamada ayrıca şunları kaydetti:

“Bizler, Onat Alüminyum işçileri olarak çalışma koşullarımızın, ücret ve diğer haklarımızın iyileştirilmesi için başlattığımız ve temmuz ayında yoğunlaşan sendikal örgütlenme çalışmalarımız nedeni ile, bu durum işveren tarafından öğrenildiği andan itibaren oldukça yoğun baskılara ve yıldırma politikalarına maruz kaldık. 

Bu bağlamda, öncelikle sendika üyesi işçilere, işyeri müdür ve amirlerince uygulanan sendika üyeliğinden istifa baskısı, diğer işçilerden tecrit uygulaması, haksız yere tutanak baskısı, görev tanımı dışında işler yaptırmak gibi sistematik baskılar sıradan uygulamalar haline gelmiştir.

Psikolojik şiddete varan baskılar da uygulanmıştır

Buna rağmen Türk Metal Sendikası’nda örgütlenerek iş yerinde çoğunluğu sağladık. Nitekim 25 Ağustos 2020 tarihi itibariyle Çalışma Bakanlığı’ndan yetki tespiti kararı da alınmıştır. Ancak buna rağmen işveren sendikamızın yetkisini tanımayarak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden kaçınmış, dahası, bir yandan yetki tespitine itiraz davası açılmış, diğer yandan ise sendikal örgütlülüğümüzün tasfiyesi için çok yönlü bir baskı politikası ile sendikal örgütlülüğümüzün tasfiyesi hedeflenmiştir. 

Bu kapsamda son olarak özellikle sendikal faaliyetlerde öncülük yapmamız ve sendika üyeliğinden istifa etmememiz nedeni ile istem ve onayımız olmaksızın, ücretsiz izin dayatması şeklinde bir cezalandırma uygulaması başlatılmıştır. İşverene bağlı iki ayrı işyerinde 300 civarında işçi tam zamanlı olarak ve vardiya düzenlerinde hiçbir değişiklik olmadan, hatta sürekli fazla mesailer de yaparak çalışmaya devam ederken, son dört aylık süreçte şimdilik 18 sendikalı öncü işçi sözde, ‘Covid 19’ gerekçesi ile ücretsiz izne çıkarılmıştır.Bizlere, ‘Siz neden ücretsiz izine çıkartıldığınızı biliyorsunuz’, ‘Çoluk çocuğun var. Bırak bu işleri. Bu yaştan sonra iş bulamazsın’ gibi açık psikolojik şiddete varan baskılar da uygulanmıştır. 

Caydırma ve cezalandırma politikasının sonucudur

Esasen ücretsiz izin uygulamasının, iş yerinden kaynaklanan haklı ve objektif bir nedeni veya bizlerden kaynaklanan öznel bir nedeni bulunmadığı gibi; ücretsiz izne çıkartılan işçilerin tümünün sendikal faaliyetlerde öne çıkan işçiler ve üyelerden oluşmasından, keza sendikadan istifa eden üç işçinin ücretsiz izin uygulamasına son verilerek işe başlatılmasında da anlaşılacağı üzere zincirleme sürdürülen bu ücretsiz izin uygulaması tümden sendikal örgütlülüğün tasfiyesine yönelik bir caydırma ve cezalandırma politikasının sonucudur.

Covid bahanesi ile, hakkın kötüye kullanılması niteliğindedir

Kaldı ki işveren vekilleri tarafından da açık veya örtülü ifadelerle ücretsiz izin uygulamasının sendikal örgütlenmeyi tasfiyeye yönelik bir uygulama olduğu ikrar edilmiştir. Bizler bu haksız ve hukuka aykırı zincirleme ücretsiz izin uygulamaları ile bugüne kadar fiilen işsiz ve güvencesiz duruma düşürülmüş bulunuyoruz. Bizlerin mevcut işlerimizde çalışmamıza engel olacak hiçbir sağlık sorunumuz ve engelimiz bulunmadığı halde, yine iş yerinde vardiya düzeninde değişiklik olmadan tam kapasite çalışmaya devam edildiği halde, işveren tüm talep ve ihtarlarımıza rağmen bizleri çalıştırmaktan kaçınmakta, zincirleme ücretsiz izin uygulaması dayatılmaktadır. Bu durum iyi niyet kurallarına aykırı olup işveren tarafından Covid bahanesi ile, hakkın kötüye kullanılması niteliğindedir.”

Türk Metal Sendikası Gebze 1 No’lu Şube Sekreteri Mustafa Keleş gazetemize yaptığı değerlendirmede Onat Alüminyum’da yetki belgesini 25 Ağustos 2020’de aldıklarını belirtip, “Yetki belgemiz Bakanlıktan tarafımıza ve ilgili tüm kurum kuruluşlara gönderildi. İlk başlarda işveren itiraz etmedi. ‘Gelin, oturalım masaya. Sözleşmeyi yapmaya başlayalım’ dedi. Şube Başkanımız Mustafa Teke ile birlikte fabrikaları birlikte gezdik. Her şey çok güzeldi. Ne olduysa işveren birden tavır değiştirdi. Bizim Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan gelen yetkimize itiraz etti. Şu anda mahkeme sürecini bekliyoruz” dedi.

Keleş ayrıca şunları kaydetti:

Hakları neyse bir kuruşunu dahi burada bıraktırmayacağız

“Sendikamıza üye 18 arkadaşımızı Covid-19 bahanesiyle ücretsiz izine çıkarttılar. Türk Metal Sendikası Genel Merkezi ve Gebze 1 No’lu Şube olarak sendikamız üyesi arkadaşlarımızın her zaman yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz. Hakları neyse bir kuruşunu dahi burada bıraktırmayacağız.

Covid-19 bahanesi ile ücretsiz izine gönderdi?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan aldıkları yetki belgesi nezdinde tüm arkadaşlarının Onat çalışanı ve sendikamız üyesi olduğunu kaydeden Keleş, “Anayasa’nın 51’nci maddesine göre biz işçileri üye yaptık. Yalnız işveren içeride üye arkadaşlarımızı zorla üyelikten çıkartmaya başladı. Zorla insanlara müdahil olmaya başladılar. İnsanlara mobing uygulamaya başladılar. Fabrikada bir sendika üyesi dahi yoktu da sendika üyesi kalanları niye Covid-19 bahanesi ile ücretsiz izine gönderdi ! ” diye konuştu.

Kendileri oyluyor, kendileri sayıyorlar

Keleş fabrikadaki sendika uygulamasına dairse şunları kaydetti: “Oylama yapıyorlar. Oylama sonrası oyları, insanların karşısında sayarsın. Sandığı yukarı çıkartıp, bir kişi gözetiminde sayıyorlar. O zaman ben de başka bir oylama yaparım. Oylamayı kendisi yapıyor aslında. İşçi oyu atıyor, sandığı, ‘Sizden bir temsilci aldık yukarı’ diye yani kendileri oyluyor, kendileri sayıyorlar.”

Siyasi partilerin ilçe başkanlarından destek istediler

Basın açıklaması sonrası işçilerin sözcülüğünü üstlenen Cemil Karateke ve beraberindekiler siyasi partilerin ilçe başkanlarından destek istedi.  

Başkan Gökhan Orhan konuyu TBMM’ye kadar taşıyacaklarını söylerken Hasan Arabacı ve Kemal Memiş de genel merkezlerine aktaracaklarını söyledi.  

Türk Metal Sendikası Gebze 1 No’lu Şube Sekreteri Mustafa Keleş de tüm siyasilere desteklerinden ötürü teşekkür edip sendikalarına davet etti. 


Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2021, 19:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER