banner166

İstanbul'da seçim takvimi değişti!   

Gözler YSK'ya çevrildi. Yapılan itirazlarda usulsüzlüklerin doğrulanması halinde İstanbul seçimleri iptal edilerek yenilenecek. Peki yenilecek seçim ne zaman yapılır? Seçim takvimi değişti... 

İstanbul'da  seçim takvimi değişti!   
banner158
banner174
 AK Parti ve MHP'nin itirazlarına rağmen İstanbul İl Seçim Kurulu, CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na mazbatayı verdi. Ancak AK Parti ve MHP itirazlarındaki iddiaların araştırılması için ilçe seçim kurullarından bilgi ve belge istendi. Son olarak dün teslim edişen bilgi ve belgeler ışığında İstanbul görüşmeleri 6 Mayıs pazartesi görüşülmeye başlanacak. Peki İstanbul seçimleri yenilenecek mi? YSK’nın elindeki belgelerin durumu nedir? YSK kaç gün içerisinde karar vermek zorunda? Eğer seçim yenileme kararı çıkarsa bu zaman uygulanabilir?  

"YSK İDDİA EDİLEN BELGELERİ DOĞRULARSA SEÇİM YENİLENİR"

Tatlı İstanbul seçim itirazlarında ikinci hususu da şu şekilde anlattı: "Tüm seçimle ilgili İstanbul ya da ilçe fark etmeksizin, oyların, oy kullanan kişilerin iradesi dışında başka yere gittiğine dair bir kanıya ihtiyaç var. Bana göre bu tespit YSK tarafından da onaylanırsa 13 bindir 20 bindir buna bakılmaz. Seçim yenileme kararı verilir."

İSTANBUL SEÇİM YENİLENİRSE NE ZAMAN YAPILIR?

Avukat Tatlı İstanbul seçimin iptal edilmesi halinde 31 Mart seçim takviminin değişeceğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Yenileme kararı çıkarsa sözü edilen 2 Haziran tarihi konusunda değişiklik olabilir. YSK bu itirazlara normal şartlarda 15 gün içerisinde en fazla 3 ay içerisinde cevap vermek durumunda. Rutin hazırlıklar 2 Haziran'a yetişmeyebilir. Böylece YSK isterse başka bir tarih belirleyebilir."

YSK 90 GÜNLÜK SEÇİM TAKVİMİNİ EN SON 63 GÜNDE YAPMIŞTI

Öte yandan YSK daha önceki seçim kakarlarında normak süre olan 90 günlük seçim takvimini 63 güne sığdırarak seçim yapmıştı. Ancak 31 Mart seçim takvimine göre yenilenecek seçimlerin 2 Haziran tarihine 60 günün altına düştüğü için yeni bir tarih belirlenecek. 

İSTANBUL SEÇİMLERİ YENİLENİRSE 23 YADA 30 HAZİRAN'DA OLUR

YSK, İstanbul nihai kakarında İstanbul seçimin yenilenmesi kakarı verirse seçimler en erken 9 veya 16 Haziran olabilir. Ancak bu tarihlere bayram tatili denk geldiği için tarih muhtemelen 23 yada 30 Haziran olarak belirlenebilir. 


Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2019, 14:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER