banner166

Usta oyuncu yaşamını yitirdi

Usta oyuncu Yıldız Kenter kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Usta oyuncu yaşamını yitirdi
banner158
banner174

 Türk Tiyatrosunun dev ismi Yıldız Kenter'den kötü haber. Bir süredir akciğer rahatsızlığı ile mücadele eden ve yaşa bağlı solunum yetmezliği yaşayan Kenter maalesef hayatını kaybetti. Peki, Yıldız Kenter kimdir, Kaç yaşındaydı?

 YILDIZ KENTER KİMDİR?

 1928’de İstanbul’da doğdu, tiyatroya olan ilgili çocukluk yıllarında başladı. Kenter, tiyatroya ilk adımını Ankara Çocuk Tiyatrosu’nda attı, Ankara Devlet Konservatuvarı’nı bitirdi ardından da 11 yıl Devlet Tiyatrosu’nda çalıştı.

 Sonda İstanbul serüveni geldi. İstanbul Devlet Konservatuvarı Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Rockefeller bursu kazanarak ABD’de ve İngiltere’de oyunculuk teknikleri üzerine eğitim aldı. Yine ABD’de oyunculuk metotları üzerine çalışmalar yaptı. Sahneye ilk çıkışı 1948 yılında William Shakespeare’nin ‘12. Gece’ oyunu ile oldu, o günden sonra da perde hiç kapanmadı Kenter için.

Dünyaca ünlü yazarların çok sayıda eserine hayat verdi. 100’ün üzerinde tiyatro oyununda ve 20’nin üzerinde filmde rol aldı.

Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs'ta; Türkçe ve İngilizce oyunlar sahneledi. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştıktan sonra, 1962'de kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile "Kent Oyuncuları Topluluğu"nu kurdu. Ve aynı yıl, tiyatroya hizmetleri nedeniyle "Yılın Kadını" ödülünü aldı.


 1968'de İstanbul'da Kenter Tiyatrosunu kurdu. 1981'de devlet sanatçısı ünvanına layık görüldü. Sinema oyuncusu olarak üç kez "Altın Portakal" kazandı. Kenter'in ünü sınırları da aştı. Birçok ülke, sanatçıyı ödüle layık buldu. Onlardan biri de Finlandiya Kadın Kuruluşu tarafından verilen "Yüzyılın En Başarılı Yüz Kadınından Biri" ödülüydü.

 

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2019, 20:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER