'Bakanlığa değil, Bakan'a bağlanacak'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel bir yayın kuruluşunda, 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın sorumluluklarını iki katına çıkartan, TSK'da ki düzenlemeye ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

'Bakanlığa değil, Bakan'a bağlanacak'
banner158
banner174
 Cumhurbaşkanı, 15 Temmuz sonrası gelişmeleri uzun uzadıya anlattığı programda, bir çok önemli konuya açıklama getirdi. Ancak TSK'ye ilişkin açıklamaları bölgemizde yakından takip edildi. Cumhurbaşkanı; " Kuvvet komutanlarımız milli savunma bakanına bağlanacak. Bakanlığa değil, bakana bağlanacak" dedi

TSK'DA YENİDEN YAPILANMA

Devletin yeniden yapılanması, silahlı kuvvetlerin yeniden yapılanması, bütün bunlarla beraber bu ayıklamaların yapılması gerekiyor. Bununla beraber sıfır kilomtere devlet yapılanması ile yürümemiz gerekiyor.

Profesyonel ordu meselesini bence bu kadar abartmaya gerek yok. Yarısı zaten profesyonel. Bu orduya gelen erbaş, er belli bir disiplini kavraması noktasında ben inanıyorum. Profesyonel ordu, haysiyetli, namuslu... Azınlık var ya o haysiyetli askerimize gölge düşürdü. Onlar da bu işin farkında. Birçokları da bu mücadeleyi verdi. Bir astsubayımız özel kuvvetlerde generali öldürmesi alnından öpülesi bir astsubayımızdır. O generali orada öldürdü. Çünkü bunlar vatan haini. Bunu yaparken de o şahadete koştu. Dün akşam eşi ve yavrularıyla da görüştüm. Artık onlar benim evladım. Buna benzer jandarmada aynı şekilde şeyler oldu. Orada komuta kademesi dersiniv erdi. Ama biz şehidimizin kanını yerde bırakmayacağız. Profesyonel ordu ama amatör belli bir disiplini kazanma noktasında atılacak adım çok önemli.

JANDARMAYA ER-ERBAŞ ALINMAYACAK

Örneğin jandarma İçişleri'ne bağlandı. Daha önce yarısı güya İçişleri'ne bağlı ama sicil, özlük hakları vs. bakıyorsunuz silahlı kuvvetler kararı vereceği için de jandarma daha çok oradaki emir komuta zincirine bağlı hareket ediyordu. Şimdi durum öyle değil. Tamamıyla bağlı oluyor. Teşkilat şeması içinde jandarma ile emniyet gayet güzel bir yere geliyor. Bundan sonra jandarmaya er-erbaş alınmayacak. İhtiyacı olduğu zaman uzman er-erbaş alınacak.

Bir şeyi daha yaptık. Eskiden kurmay dediğimiz zaman çok şey değişiyordu. Sınıf subaylarının general olmasının önünü açtık. Kurmay sınıfından olmayanlar general olamıyordu. Bunun ilk adımını böylece attık. Bu tabii çok önemli. Benim de 14 yıllık sürecim içinde şu anda bunun başarılmış olması bu vesileyle oldu. OHAL'in en verimli adımlarından biri. Sahil güvenlik de İçişleri'ne bağlanmış oldu. Bu da çok önemli bir adımdı. Kuvvetler ayrılığından buradaki kuvveti de birleştirmiş olacağız. Denizlerimizi de sağlama almış olacağız kıyı emniyeti ile. Ordunun da küçülmesi sürecine girmiş oluyoruz. Hareket kabiliyetini şu anda artırıyoruz. Tüm İçişleri Bakanlığı'nın hareket kabiliyeti çok ileri gidecek. Silah, mühimmat noktasında çok daha güçlü hareket edecek. Terörle mücadelede bu noktada polisin, jandarmanın gücünü artıracağız. Polis, jandarma el ele bunu yürütecek.

ASKERİ OKULLAR KAPATILACAK, MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KURULACAK

Bugün yeni bir hazırlığı yaptık. Bugün yarın o da Resmi Gazete'de yayımlanır. Okullar meselesi. Askeri okullar kapatılacak. Tüm okullarda liseler, mesleki okullar, buralardan rahatlıkla harp okullarına giriş olacak. Harp okullarının üzerinde bir çatı olacak. Milli Savunma Üniversitesi kurulacak. Bunun altında, kara, deniz, hava harp okulu olacak. Orada kurmay, kıdem gidiyor. Burada okuyanların hepsi lisans. Lisansüstü kurmaylık yerine geçmiş olacak. Harp akademilerinin yerine lisansüstü eğitimi getiriyoruz.

Mesleki noktada kadrolara ihtiyaç var. Astsubay meslek yüksekokulları gibi. Mesleki noktada eksikleri gidermek için bunu yapacağız. Kalite, kariyer noktasında çok ciddi bir gelişmeyi koyacağız. Jandarma akademisi kurulacak. Bir diğer adım. Bütün askeri hastanelerin hepsi sağlık bakanlığına bağlanacak. Burada öyle ihanetler yapıldı ki... Sapsağlam evlatlarımız çürüğe çıkarıldı. Çürükler sağlam gösterildi.

TERSANELER SAVUNMA BAKANLIĞINA BAĞLANACAK

Tersaneler... Hepsi aynı şekilde Milli savunma Bakanlığı'na bağlanacak. Asker kendi işini yapsın. Özel sektörde çok daha başarılı bir şekilde yürütme şansına sahip olduğumuz gibi Milli Savunma Bakanlığı bunu yapar. Dünya ile farklı bir yarışın içindeyiz. Attığımız adımlar ortada. Buna benzer aynı şekilde askeri yargıda çok ciddi bir değişimi gerçekleştiriyoruz. Son paketle birlikte silahlı kuvvetlerimiz çok daha kuvvetli hale gelecek. Kuvvet komutanlarımız milli savunma bakanına bağlanacak. Bakanlığa değil, bakana bağlanacak. Küçük bir anayasa paketi gerçekleşirse Genelkurmay, MİT cumhurbaşkanına bağlanacak.

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2016, 17:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER