banner166

Bu üstgeçitle Dr. Sadık Ahmet ismi yaşayacak

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Balkan Türklerinin sembol isminin verildiği Dr. Sadık Ahmet Üstgeçidi tanıtım programı gerçekleştirildi .

Bu üstgeçitle Dr. Sadık Ahmet ismi yaşayacak
banner158
banner174

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit Outlet Center ve 41 AVM arasına inşa edilen yaya üstgeçidine Balkan Türkleri’nin sembol ismi Dr. Sadık Ahmet ismi verildi. Tanıtım programının gerçekleştirildiği Sadık Ahmet Üstgeçidi ile Türkçakal Bulvarı üzerinde yayaların ulaşımı rahatladı. Tanıtım programı sonrasında Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na kendi eliyle yaptığı bir tabloyu hediye etti. Daha sonrasında protokol ve katılımcılar üstgeçidi inceleyerek karşı tarafa geçti.

 YOĞUN KATILIM

Outlet Center Park alanında gerçekleştirilen tanıtım programına katılım yoğun oldu. Programa Dr. Sadık Ahmet eşi Işık Ahmet ve oğlu Levent Ahmet, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Ak Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, BBP İl Başkanı Serhat Duyar, CHP İl Başkan yardımcısı Selim Yıldız, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, AK Parti Kocaeli Kadın Kolları Başkanı Serpil Yılmaz, Ak Parti İzmit İlçe Başkanı Hasan Ayaz, Kocaeli İl Müftüsü Yusuf Doğan, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şube Başkanı Lütfi Bodur, Batı Trakya Türkü ve Kocaelili vatandaşlar katıldı.

  IŞIK AHMET “HER ZAMAN GÜZEL İŞLER YAPIN”

Tanıtım programında konuşan Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet çok anlamlı bir gün yaşadığını belirterek” Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanıma, Batı Trakya Türkleri İzmit Şubesine, Sayın Valime İzmit yerel yönetimine şükran ve minnet sunuyorum. 22 yıl geçmesine rağmen hala Dr. Sadık Ahmet var ve yaşıyor. Ben onun burada yaşadığına inanıyorum. Türkiye Cumhuriyetine çok teşekkür ediyorum ve ona dua ediyorum. Var ve daim olun. Her zaman güzel işler yapın. En son batı Trakya’ya Sayın Cumhurbaşkanımız da geldi. Orada dünya lideri olduğunu gösterdi. Sayın Cumhurbaşkanı Yunanistan karışında, büyük devletin üstünlüğünü gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti bizim ana vatanımız ve biz Lozan Barış Antlaşmasıyla imza altına alınan bir azınlığız. Biz oraya işçi olarak gitmedik. Sadık Ahmet de orada doktordu. Ezilen ve baskıyla haksızlığa uğrayan insanlarımız vardı. Onların haklarını savundu” dedi.       

 “DR. SADIK AHMET HEP ÖRNEK ALINACAKTIR”

Tanıtım programında Konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu “Bu güzel eser ismiyle de ayrı bir güzellik kazandı. Biz burada Dr. Sadık Ahmet’i analım dedik. Katılan tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum. Bu yol duble haline haline gelince Outlet Center ve 41 AVM arasında böyle bir köprü zorunlu hale geldi. Hemen kararımızı verdik, ihalesini yaptık. Şimdi de bu mütevazı törenle tanıtım programını gerçekleştiriyoruz. Bu programa özel bir isim için bir araya geldik. Kişiliğiyle, kimliğiyle, zulme boyun eğmemiş bir kardeşimiz için buluştuk. Dr. Sadık Ahmet ismi hep örnek alınacaktır” dedi.

 

İSMİNİN YAŞATILMASI ÖNEMLİ

Tanıtım programında konuşan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy köprünün büyüyen ve gelişen Kocaeli’nin trafiğini rahatlatacağını kaydederek” Buradan faydalanacak halkımız ve ilimiz için hayırlı olsun. Bu üstgeçit Kocaeli’de yapılan birçok üstgeçitten birisidir. Bu üstgeçidi anlamlı hale getiren ve ona verilen isimdir. Dr. Sadık Ahmet çok önemli bir isim ve onun isminin yaşatılması bu acıdan önem arz ediyor. Batı Trakya’da yaşayan soydaşlarımızın maruz kaldığı olumsuzluklara direnen ve onların temel ve hürriyetlerden faydalanmasını sağlamak için gayret gösteren bir şahsiyettir” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şube Başkanı Lütfi Bodur ise “Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve Belediye Meclisinin son dönemlerde aldığı çok güzel kararlar var. Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet etmiş birçok insanlarımızın park, köprü ve üstgeçitlere isimlerinin verilmesi güzel bir proje. Bu Türkiye’ye örnek olmuştur. İnşallah diğer illerimizde buna katkı sunar. Biz de Batı Trakya Türkleri olarak Yunanistan’da Türk azınlıkların hakları için mücadele etmiş Dr. Sadık Ahmet’in isminin yaşatılmasını istedik. Bu isteğimizi kabul eden Büyükşehir Belediyesi’ne ve meclisine teşekkür ediyoruz” dedi. 

 

ÇELİK YAYA ÜSTGEÇİDİ

Büyükşehir Belediyesi köprülü kavşağın hizmete girmesiyle transit hale gelen Ömer Türkçakal Bulvarı üzerine yaya üstgeçitleri yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda Outlet Center ve 41 AVM arasına inşa edilen, Dr. Sadık Ahmet yaya üstgeçit köprüsüyle karşıdan karşıya geçişler daha güvenli hale geldi. 60 metre orta açıklığa sahip yaya üstgeçidi 140 ton ağırlığa sahip olarak inşa edildi. Geçit ayaklarına 18 adet 35,5 metre uzunluğunda 100 cm çapında fore kazık konuldu. 330 metrekare dökme tartan pist imalatı yapıldı. Üstgeçitte 245 metreküp beton, 110 ton nervürlü donatı çeliği, Bordür, tretuar gibi çalışmalar yapıldı. Ayrıca üstgeçitte 2 adet engelli asansörü bulunuyor.

 DR. SADIK AHMET KİMDİR

Dr. Sadık Ahmet, 7 Ocak 1947 tarihinde Yunanistan'ın Gümülcine şehrinin Sirkeli köyünde doğdu. Celal Bayar Lisesi'nde tahsil gördü. 1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi. Daha sonra Selanik Üniversitesi'ne geçerek öğrenimini burada sürdürdü. 1974 senesinde de fakülteden hekim olarak mezun oldu. Askerlik vazifesi'nin ardından da 1978'de Batı Trakya'ya dönerek cerrahlık ihtisasına başladı. Bu dönemde Batı Trakya Türkleri'nin toplumsal sorunlarıyla ilgilenmeye başlayan Ahmet, konuyu uluslararası kamuoyuna duyurmayı amaçlayarak bir imza kampanyası başlattı. Bunun yanında Türk sorununu açıklayan bildiriler dağıttı. 8 Ağustos 1986 tarihinde de tutuklanarak 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tahliyesi'nin ardından da 18 Haziran 1989 genel seçimlerinde milletvekili adayı oldu ve seçimleri kazandı. Ancak milletvekilliği kısa bir süre sonra iptal edildi. 26 Ocak 1990 tarihinde gerçekleşen bir konuşması sırasında "Türk" sıfatını kullanmasından dolayı da yeniden tutuklandı. Selanik Dudullu Hapishanesi'nde 2 ay geçirdikten sonra da cezasının geri kalanı paraya çevrilerek serbest bırakıldı. 13 Eylül 1991'de de Batı Trakya Türklerini temsil eden Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi'ni kurarak genel başkanlığı vazifesini üstlendi. Sadık Ahmet, 24 Temmuz 1995 günü şüpheli bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2017, 16:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER