banner166

Tapu harcı düzenlemesi iptal edildi

Ev almak ve evini satmak isteyen kişileri yakından ilgilendiren tapu harcı düzenlemesi kanun teklifi metninden çıkarıldı.

 Tapu harcı düzenlemesi iptal edildi
banner158
banner174

 Gayrimenkul alım satımlarında vatandaşın beyanı yerine tapu satışı için ekspertiz tarafından belirlenen gerçek değer beyanı hakkında yapılacak kanun değişikliği iptal edildi. 

Oluşan yoğun tepki üzerine hem iktidar hem de muhalefet partilerinin vermiş olduğu oylar ile söz konusu yasal düzenleme kanun teklifi içerisinden çıkarıldı.

KANUN TEKLİFİNDEN ÇIKARILDI

 TBMM Genel Kurulu oturumunda yapılan görüşmelerde tapu harcı için değişiklik öngören 30 ve 31. maddeler kanun teklifi metninden çıkarıldı. 

Konu hakkında meclis oturumunda açıklama yapan CHP'li Akif Hamzaçebi AK Parti milletvekillerine, “Herhalde bu maddeleri AKP'nin içindeki gizli CHP'liler koydu! Eğer bu maddeleri yasalaştırırsanız daha önceki siyasi partilerin yaşadığı gibi siz de ilk seçimde baraj altında kalırsınız” diyerek maddenin iptalini istemişti. 

Ne yazık ki pek çok kişi satın aldığı evin gerçek değeri yerine tapuda rayiç bedeli üzerinden satış yapmayı tercih ettiği için devletin bu alanda büyük bir vergi kaybı bulunuyor. 

 TOPLUM TARAFINDAN TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Aslında söz konusu yasal düzenleme devletin bu vergi kaybını önlemek için devreye alınmıştı. Ancak toplumdan büyük tepki çekmesinin yanı sıra ilk önce bazı il ve ilçelerde uygulanması, ülke geneline 4-5 senede yayılacağı gibi maddeler nedeni ile tepki çekmişti.

Çünkü söz konusu yasal uygulama ile bazı ilçelerde yaşayan vatandaşlar gerçek değer üzerinden satış yaptığı için yüksek tapu harcı öderken bazı ilçelerde yaşayan vatandaşlar ise rayiç bedel üzerinden satış yaparak düşük tapu harcı ödemeye devam edecek bu da haksızlık oluşmasına neden olacaktı.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2019, 17:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER