banner166

Hanımlara Mikrofinans Kredisi!

 Bölgemizde kimi hizmetler ve çok önemli sosyal projeleri hiç reklamı yapılmadan sürüyor. Sessiz yürüyen ancak oldukça yarar getiren öyle sosyal projeler var ki duyunca şaşırmamak elde değil…
Bu projelerden birisini bize Gebze Rotary Kulübü  Eski başkanı, Gebze Rotary Kulübü’nün şimdi  Halkla İlişkiler Koordinatörü, Gebze’nin Sevilen Siması, Uzul kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı  Şemsettin Uzel aktarmış oldu…
Kendisi ile karşılaşınca, “ Size  gerçekleşen çok önemli bir projeyi açıklıyoruz. Buyurun şu anda yeri Darıca’dan Gebze merkeze taşınan ancak ismi halen Darıca olan Darıca Mikrokredi Şubesine gidelim çalışmaları yerinde görelim duyalım, dinleyelim” dedi.
***
Hacı Halil Mahallesinde bulunan, Zübeyde Hanım caddesi Gökçeoğlu Apartmanının 2 katındaki şubeye ayağımızı basınca bizi Gebze Rotary Kulübü bir önceki dönem Başkanı Cüneyt Nalbant ile şubenin güler yüzlü görevli hanımları Selda Taşdemir ile Ebru Ünal karşılıyor.
Ve daha çok hanımlara yönelik olarak başlatılıp geliştirilen bu bu çok önemli sosyal atılım projesi ile ilgili yerinde bilgi alıyoruz. Mikrokredi, dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmasına imkân sağlayan, teminat ve kefalet gerektirmeden verilen küçük bir para sermayesi.
2006 yılında Diyarbakır ilinde, Türkiye Grameen Mikrofinans Öncüsü Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından başlatılan ve sonrasında Dünya Mikrofinans Projesi ile bütünleşen bir proje.
Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) Darıca Şubesi bölgemizdeki atılıma  2012 yılında Darıca Kaymakamlığı ile Gebze Rotary Kulübü’nün ortaklaşa  destekleriyle başlamış…
***
İlk etapta 8 üyeyle başlatılan proje sonucunda bugüne kadar toplam 863 üye bayana 1.000’er lira tutarında mikrokredi sağlanmış.
Para desteği Uluslar arası Rotary Federasyonunca karşılanmış.
Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) Darıca Şubesi’nin dışında bölgemizde İstanbul Anadolu yakasında 6, Avrupa yakasında da 4 olmak üzere toplam 10 şubesi daha bulunuyor.
Proje Darıca Kaymakamlığı, Gebze Rotary Kulübü, Darıca Darülaceze, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı işbirliğinde sürdürülmüş ve şubenin şu anda aktif olarak halen 460 üyesi bulunuyor.
DARICA KAYMAKAMLIĞI DESTEĞİNİ NEDEN ÇEKTİ?
Ancak bize verilen bilgilere göre bir önceki Darıca Kaymakamı zamanında kaymakamlık birden bu projeden elini çekmiş durumda ve şube merkezi  Gebze’deki yerine taşınmış durumda.
Bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bile, Başbakanlığı döneminde 2008 yılında Başbakanlık’ta düzenlenen mikrokredi dağıtım töreni ile büyük destek verdiği projeyi her nedense bir önceki Darıca kaymakamı desteğini esirgemiş durumunda, bunu da böylece tarihe not düşmüş oluyoruz…
***
Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) Darıca Şubesi Sorumlusu Selda Taşdemir çalışmalarının devam ettiğini özellikle  boş zamanlarını değerlendirerek  iş yapacak olan  atılımcı ve girişimci bayanları şubelerine beklediklerini ifade ediyor.
Üyelere finansal hizmetler sunabilmek için iki ana mekanizma vardır:
Bireysel girişimciler ve küçük işletmeler için sağlanan ilişki tabanlı bankacılık modeli ve krediler ve diğer hizmetler için grup olarak başvuruda bulunup bir araya gelen grup tabanlı modeldir.
***
TGMP, Grameen Bankası tarafından kullanılan grup tabanlı kredi modelini benimsemiş. Çünkü grup tabanlı kredi modeli 5 üye arasında sorumluluk ve dayanışma ruhunu oluşturuyor.
TGMP, finansal hizmetlere erişimi olmayan kişilere bu hizmeti sunmak için Mikrofinansı bir yol olarak görüyor. Bu hizmete ihtiyaç duyanlara fırsat tanımak ve onların hayallerini gerçeğe dönüştürmek için mikrofinansın güçlendirici bir deneyim olduğu da ortaya çıkmış bulunuyor…
Bu proje hanımlar için çok önemli bir proje olarak ortaya çıkıyor.
Dolayısıyla Türkiye Grameen Finans Programı Darıca Şubesi sorumluları, girişimci hanımları , Gebze Hacı Halil mahallesi, Zübeyde Hanım Caddesi Gökçeoğlu Apartmanı, Eski Hamam Karşısı, N0:27 Kat2 adresine bekliyorlar…
Bizden söylemesi…
 Ben bu hususta emeği geçen başta Gebze Rotary Kulübü başkan ve üyelerini, bu projeyi çok önemseyen Gebzeli İşadamları Şemsettin Uzel ile Cüneyt Nalbant’ı, hanımlara mikrokredi sağlayan TGMP Genel merkezi ile Uluslararası Rotary Federasyonu yönetimini, bu hususta özverili ve güzel çalışmalar yapan TGMP Darıca Şubesini kutluyorum.
SAĞLICAKLA KALIN!


YORUM EKLE