banner166

5. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı başladı

Akademisyen ve uzman panelistlerin katılacağı 5. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı, Kocaeli Ticaret Odasındaki açılış programıyla başladı.

5. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı başladı
banner158
banner174

Deprem ve kentleşme üzerine birçok uzman ve akademisyen panelistin katıldığı, Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı başladı. Açılış töreniyle başlayan çalıştay üniversite, siyaset ve birçok ilgili kesimden ilgi görüyor. 16 ağustos saat 10’da Kocaeli Ticaret Odasında başlayan çalıştay, 3 oturum halinde yapılıyor. 

 

ÇALIŞTAYA YOĞUN KATILIM

Kocaeli Ticaret Odasında düzenlenen çalıştay açılışına Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Muhammed Hasan Aslan, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu , kurumların yöneticileri ve basın mensupları katıldı.

 

KARAOSMANOĞLU “DEPREM ÇOĞRAFYAMIZIN GERÇEĞİ”

Çalıştayın açılış töreninde konuşan Başkan Karaosmanoğlu, 17 ağustos depreminde çok acılar çektiklerini ve kendi akrabalarından da vefat edenlerin olduğunu belirtti. Başkan Karaosmanoğlu “Aslında bu acıyı biz kendimiz hazırladık. Bilinçsiz bir şekilde yapılaşmalar oldu. O dönemde hükümetler yetersizdi. Devletin birçok kurumu aciz kaldı. 20 yıl önce Kocaeli’nde birçok kaçak yapı yapılıyordu. Şuan bizim dönemimizde sıfırlandı desek olmaz ama şuan yüzde 99 kontrolümüz altındadır. Hükümet olarak birçok kanun çıkarıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız yapılar üzerine büyük önem gösteriyor.  Eğer biz şuan 17 Ağustos depreminin şiddetinde bir deprem yaşasak, o depremin 10’da 1’i ancak yaşarız. Çok şükür şehrimizde artık kaçak yapılara çok büyük oranda izin vermiyoruz. Biz yaptığımız çalışmalarla şuan marka bir şehir olduk. Depreme karşı da duyarlı olacağız, deprem bizim coğrafyamızın bir gerçeğidir. Ayı yağmur gibi rüzgar gibi buna alışacağız. Bilimsel çalışmalara ve programlara elimizden geldiğine destekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

“DEVLETİMİZ DEPREM VE DİĞER AFETLERE HAZIRLIKLI”

Törende konuşan Vali Yardımcısı Dursun Balaban “Depremi bende yaşadım. Bu acıları Kocaeli olarak ülke olarak hep bereber yaşadık. Kocaeli deprem acısında 2. Afet durumunda olan bir gölgededir. Deprem sonrasında yapılan çalışmalarla tüm birimler AFAD adı altında birleştirildi. Devletimiz deprem ve diğer afetlerde neler yapılması gerektiğini planlı bir şekilde hazırlamıştır. Yapılan hazırlıkların amacına ulaşması için toplumumuzun tamamının bu hazırlıklar hakkında bilgili olması gerekiyor” dedi.

 

“DEPREMLE İLGİLİ ÇOK İYİ EĞİTİMLER VERİLMESİ GEREKİYOR”

Şehirdeki bazı yeni binalarda bilinçsiz kişilerce binalar üzerinde hataların yapıldığını belirten Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker “Maalesef bazı yerlerde binaların kolon demirleri kesiliyor, imara ve ruhsata uygun olmayan işlemler yapılıyor. Projeleri kontrol eden çizen mühendislerimizi tekerlekli sandalyelere bindirmek lazım. O halde bir valiliğe veya belediye gitsinler bakalım nasıl gidiyorlar. İnşaatlarımızda çalışan ustalar eğer etre demirinin önemini bilmiyorsa, on etre demiri yerine iki etre demiri koyarsa orta şiddetteki bir depremde o bina yıkılır. Binalar yapılırken mühendislerimizin zamanında kontrollerini yapması gerekiyor. 99 yılından önceki Kocaeli’nin halini düşünün şuan ki halini düşünün. Şehrimiz depremden sonra kendisini yeniledi ve kalkındı. Evet kalkındık ama o dönemde ölen insanların hiç birisini daha geri getiremiyoruz. Özellikle üniversitelerde deprem hakkında çok iyi bir eğitim verilmesi gerekiyor. Yapıların düzgün bir şekilde yapılmasında kamu olsun özel olsun ve vatandaşlarımız olsun, herkese büyük bir görev düşüyor” ifadelerini kullandı.

 

“DEPREMLE İLGİLİ ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Törende konuşan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü “Deprem kentimizin ve ülkemizin bir gerçeğidir. 17 Ağustos’ta ben kendimde 9 saat göçük altında kaldım. Birçok akrabam hayatını kaybettim. Biz kadere inanırız ama kendi elimizden gelen önlemleri de almalıyız. Kocaeli’nde depremin ardından üniversite olarak güzel bir kampüse kavuştuk. 17 Ağustosta biliyorsunuz üniversitemiz büyük bir yıkım yaşamıştı. Depremle ilgili araştırmalar ve kentsel dönüşüm büyük önem arz ediyor. Üniversitemizin jeoloji bölümündeki hocalarımız diğer birçok kurumla önemli çalışmalar yapıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye’miz ve başkanımız depremle ilgili çok önemli çalışmalar yapıyorlar” dedi.

 

 

“ÜNİVERSİTE VE YEREL YÖNETİM İŞBİLİRĞİNDEKİ İLK PROJE”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesine deprem araştırmalarına verdiği destekten dolayı teşekkür eden Gebze Üniversitesi Rektör Muhammed Hasan Aslan “biraz önce protokolü imzalanan Kocaeli İli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması Projesiyle üniversite ile yerel yönetimler arasında yapılan ilk projedir. Proje kapsamında alt yapı ve üst yapı envarteri çıkarılacak ve yenilenecek. Proje kapsamında bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılacaktır. Projeye emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

3 OTURUMDA BİRÇOK FARKLI KONU

KOTO Meclis Salonunda başlayan olan çalıştay, üç oturum halinde yapılacak. Çalıştayda Stratejik Afet Eylem Planları, Afetlerin Ruh Sağlığı Boyutları ve Stratejik Afet Eylem Planlarının Kocaeli Uygulamaları olarak belirlendi. Çalıştay kapsamında Afet Yönetiminin Stratejik Dönüşümü, Afetlerde Kızılay’ın Rolü,  Doğal Afetleri İzleme ve Erken Uyarı Sistemleri, Olası Depremlerin Kocaeli’ye Etkileri, Türkiye'de Depremler ve Ruh ve Toplum Sağlığı Çalışmaları, Afet Sonrası Psikososyal Hizmetlerde Kanıta Dayalı Yaklaşımlar ve Araştırma Sorunları,  Depremler: Daha İyi Nasıl Yanıt Vereceğimizi Öğrendik mi, Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması, Çok Bandlı InSAR ve GNSS Tekniği İle Doğu Marmara’nın İzlenmesi, Türkiye Kıyılarında Tsunami Tehlikesi ve Tsunami Erken Uyarı Sistemleri, KBB’nin Afetlere Müdahale Kapasitesi - 99 Tecrübesi ve Mevcut Durumun İrdelenmesi konularında bilgilendirmeler yapılacak.

 

YERLİ VE YABANCI UZMAN İSİMLER KATILACAK

Deprem, toplum sağlığı ve diğer afet durumlarıyla ilgili birçok konunun ele alınacağı çalıştaya yerli ve yabancı birçok uzman isim katılıyor. Panelistler arasında Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi’nden Alessandro Annunzıato, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tamer Aker, İngiltere Polis Teşkilatı Danışmanı Piskiyatrist Prof. Dr. David A. Alexander ve Türk Kızılay’ından Doç. Dr. Cengiz İpek gibi birçok önemli isim bulunuyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2018, 12:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER