banner166

Kullar Atıksu Arıtma Tesisi tanıtıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentte yeni bir ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi daha kazandırdı

Kullar Atıksu Arıtma Tesisi tanıtıldı
banner158
banner174
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, ileri biyolojik arıtma tesislerine bir yenisini daha ekledi. Kartepe, Başiskele ve İzmit ilçelerinin atık sularını arıtmak için yapılan 166 bin m3/gün kapasiteli Başiskele Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı. Bünyesinde İleri Biyolojik Arıtma Tesisi yanısıra Çamur Yakma ve Enerji Üretim, Güneş Enerji Santrali ve Geri Kazanım Suyu Tesisleri’de bulunan entegre tesisin açılışında konuşan Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ”Kocaeli’nin genelinde ve 2 milyon nüfusa hizmet veriyoruz. Büyük bir sanayi, üretim, ulaşım ve liman şehrinde yüzde 100 atıksu arıtma yapıyoruz. Bunu da Türkiye’nin en teknik, en bilimsel ve son teknoloji uygulayan kurumu olan İSU ile bu hale getirdik.  Çok samimi söylüyorum; yaptığımız bu hizmetler ile İngiltere, Fransa ve Almanya’nın önündeyiz ve iddialıyız.“ dedi.

TÖRENE İLGİ BÜYÜK OLDU

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, bir zamanlar şehrin havasını kirleten, kokudan yanından geçilmeyen İzmit Körfezi’nin etrafında 9, Kocaeli’nin genelinde 22 adet atıksu arıtma tesisi ve yüzlerce km uzunluğundaki kuşaklama kolektör hatlarıyla kenti kontrol altına almayı başardı. Kentin yüzde 100 atıksu arıtma oranına ulaşılmasını pekiştiren çevre yatırımlarından olan Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi tanıtım törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken, AK Parti Başiskele Belediye Başkan Adayı Yasin Özlü, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili M. Zekeriya Özak, kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

SAĞLIK,”KOCAELİ’NİN YAŞAM KALİTESİNE KALİTE KATTIK”

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından törenin açılış konuşması yapan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, işlettikleri 22 adet arıtma tesisi ile Kocaeli  genelinde yüzde 100 atıksu arıtma gerçekleştirdiklerini ifade etti. 15 yılda 2.2 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini de aktaran Genel Müdür Sağlık, “İSU Genel Müdürlüğü olarak 2004 yılından bu yana Kocaeli’de dünya kalitesinde içmesuyu ve sağlıklı altyapı ile modern işletmecilik hizmetleri sunuyoruz. Son 15 yılda yaptığımız 2.2 milyar lira üzerindeki  yatırımlarımız ile Kocaeli’ye hayat verdik. Bugün tanıtımını yaptığımız Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimiz ile birlikte işlettiğimiz 6’sı ileri biyolojik, 3’ü biyolojik ve 13’ü de modüler olmak üzere 22 adet atıksu arıtma tesisi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek atıksu arıtma oranını yüzde 100’e çıkarttık. Artık çevreye atıksu bırakmıyor; kırsal bölgelerimize kadar yaptığımız Modüler Atıksu Arıtma Tesislerimiz ile Kocaelililerin yaşam kalitesine kalite katıyoruz.”dedi.

ENTEGRE TESİS 123 MİLYON LİRAYA MAL OLDU

Kullar İleri  Biyolojik Atıksu Arıtma ile birlikte Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisi, Güneş Enerji Santrali ile Geri Kazanım Tesisleri’nin yapımının toplam 123 milyon liraya mal olduğunu ifade eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Bizim bütün çabamız bütün gayretimiz Türkiye’de sanayinin kalbinin attığı bu şehri; havasıyla, suyuyla yaşanabilir kılmak,şehrimize ve insanına verdiğimiz değeri; yeni, akılcı ve sürdürülebilir yatırımlarla taçlandırmaktır. Bu yatırımlarımızın sonucunda  bugün suyumuzu musluklarımızdan gönül rahatlığı ile içiyoruz. %100 atık su arıtma oranı ile çevremizi kirlilikten arındırıyoruz. Kirliliğin önüne geçilmesi ile İzmit Körfezi ve Karadeniz kıyılarımız temizlendi; Denizlerimizde canlı çeşitliliği arttı. Başiskele, Kartepe ve İzmit ilçelerinin atıksularını arıtacak olan entegre Başiskele Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizin yapımında bizleri her zaman yönlendiren ve destek veren Büyükşehir Belediye Başkanım İbrahim Karaosmanoğlu’na, Genel Sekreter İlhan Bayram’a inşaatın yapımında emeği geçen yöneticilerinden işçisine kadar bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.

BAŞKAN KARAOSMANOĞLU,”GELİŞMİŞ ÜLKELERİN ÖNÜNDEYİZ”

Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim  Karaosmanoğlu da yaptıkları su ve çevre yatırımlarını kurum olarak kendi öz kaynakları ile yaptıklarını söyledi. İSU Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’nin en teknik, en bilimsel ve son teknolojiyi uygulayan bir kurumu olduğunu vurgulayan Başkan Karaosmanoğlu, ”Kocaeli’nin genelinde ve 2 milyon nüfusa hizmet veriyoruz. Büyük bir sanayi, üretim, ulaşım ve liman şehrinde yüzde 100 atıksu arıtma yapıyoruz. Bunu da Türkiye’nin en teknik, en bilimsel ve son teknoloji uygulayan kurumu olan İSU ile bu hale getirdik.  Çok samimi söylüyorum; yaptığımız bu hizmetler ile İngiltere, Fransa ve Almanya’nın önündeyiz ve o kadar da iddialıyız. Nerede problem varsa maliyetine bakmayarak neşter vurarak çözdük. Yaptığımız tesislerin maliyeti çok yüksek. Bu entegre tesisin bugün ihale çıkılması halinde 200 milyon liraya mal olur. Hamdolsun kendi öz kaynaklarımız ile yaptık, hiçbir yere borçlanmadık. Kurumumuzu ağır borç yükü altına koymadık. Biz Yuvacık Barajı’nın hala borcunu ödüyoruz. Hazine ile anlaştık, yapılandırma yaparak borcumuzu 25 yılda ödeyeceğiz. Bunu da önümüzü görür hale geldikten sonra uyguluyoruz.”dedi. 

“ÇEŞME SUYU FABRİKASYON SUDAN DAHA SAĞLIKLIDIR”

Musluktan akan suyun pet şişelerden akan sudan daha sağlıklı olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan İbrahim Karaosmanoğlu,şunları kaydetti, ”Bizim musluktan akan suyumuz, pet şişedeki fabrikasyon sudan çok daha sağlıklıdır. Suyumuz kontrolümüz altındadır. Devamlı, 24 saat denetleniyor. Hem arıtma tesislerimiz, hem su depolarımız, hem şebekelerimizin büyük çoğunluğu yenilendi. Bütün bunları İSU Genel Müdürlüğü olarak bu hale getirdik. İSU, kendi kendine yeten, çok önemli yatırım yapan, dünyanın pekçok ülkesine bilgi, tecrübe ve mühendisliği ile yardım eden bir kurum. Birçok ülkeye arıtma tesisleri kurduk, şebekeleri yeniledik. Dünyada su kanal, arıtma, atıksu konusunda en güzel eğitimi veren bir kurumuz. Türkiye Belediyeler Birliği ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde ülkemizdeki birçok belediye ile su ve kanal idaresinden gelen yönetici ve personele eğitim verilmektedir. Allaha şükür bunu çalışma arkadaşlarımız ve Kocaeli halkımız ile birlikte yaptık” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından  Başkan Karaosmanoğlu ve beraberindekiler, Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisi, Güneş Enerji Santrali ile Geri Kazanım Suyu Tesislerini gezerek Genel Müdür Ali Sağlık ile yetkililerden bilgi aldı. Tanıtım programı sonunda katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

166 BİN M3/GÜN KAPASİTELİ/450 BİN NÜFUSA HİZMET VERECEK

Azot fosfor giderimi yapan uzun havalandırmalı Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi, İller Bankasının “İzmit Körfezinin Atıklardan Arındırılması Projesi” kapsamında yaptırılmış olup, 2003 yılında kabulü ile devreye alınmıştır. 2014 yılında tesisin kapasitesi artırılarak, ileri arıtım yapacak şekilde tekrar projelendirilmiştir. Projenin yatırıma dönüştürülmesinin ardından, 12 Haziran 2015 tarihinde revizyon inşaatı çalışmalarına başlanılmıştır. Tamamen yeniden yapılan tesis, 2018 yılı içerisinde ilk kademe, 2019 yılı başında da tüm kademeleri ile devreye alınmıştır. Maksimum olarak 166.450 m3/gün kapasiteye sahip olan Kullar Atıksu Arıtma Tesisi, 447.500 eşdeğer nüfusa hizmet edecektir.

ÜÇ İLÇEYE HİZMET VERECEK
Yeniden inşa edilen Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Kartepe İlçesinin tamamı,Başiskele İlçesi (%60) olan Kullar, Yuvacık, Vezirçiftliği, Doğantepe, Paşadağ ve Fatih Mahalleleri, İzmit İlçesinin (%30) Yahya Kaptan, Sanayi, Karadenizliler, Alikahya, Eseler-Bayraktar Bölgesi, Yeşilova, Gündoğdu, Sepetçi, Çayırköy Mahallelerinden alınan atıksular arıtılmaktadır.

GERİ KAZANIM ÜNİTESİ

Tesis bünyesinde geri kazanım suyu için Ultraviyole (UV) dezenfeksiyon ünitesi de bulunmaktadır. Burada ileri arıtıma tabi tutulan arıtılmış atıksular, sanayi kuruluşlarında proses suyu olarak ve yeşil alan sulanması için kullanılmaktadır. 2014 yılında yapılan 10.000 m3/gün kapasiteli UV dezenfeksiyon ünitesine ilave olarak 2018 yılında montajı yapılan 7.000 m3/gün kapasiteli ünite ile birlikte geri kazanım ünitesi kapasitesi toplamda 17.000 m3/gün’e ulaşmıştır. Geri Kazanım Suyu Tesisinden elde edilen arıtılmış sular Goodyear, Pirelli, Messer Aligaz, Entek, Habaş, Asım Kibar OSB gibi sanayi kuruluşları ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park Bahçelerin yeşil alan sulamasında kullanılmaktadır.

ÇAMUR YAKMA VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ

Kullar Atıksu Arıtma Tesisi bünyesinde ayrıca atıksu arıtma tesislerinden alınacak tehlikesiz arıtma çamurunun yakılarak bertaraf edilmesi için 95 ton/gün kapasiteli Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisi de inşa edilerek işletmeye alındı.  Yaklaşık 17 milyon liraya mal olan Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisinde kullananılan teknolojide, büyük hacimler kaplayan ve bertaraf sorunu oluşturan arıtma çamurlarının yakılarak bertarafı mümkün olmakta. Çevreye duyarlı olan bu proseste, yakma esnasında koku problemi oluşmamakta ve açığa çıkan buhardan yararlanılarak, tesisin enerji ihtiyaçlarının bir kısmının karşılanması için de elektrik enerjisi elde edilecek. Tesis tam kapasite ile çalışmaya başladığında, yılda 8.000.000 kw/sa enerji elde edilecek.

GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ İLE ENERJİ ELDE EDİLECEK

Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde bir ilk de gerçekleştirilerek havalandırma havuzları üzerinde Güneş Enerji Santrali (GES) kuruldu. Yaklaşık 19.000 m2 havalandırma havuzlarının üzerlerini, 3.315.151 TL maliyetle güneş panelleri ile kapatılarak GES kurulu yapıldı. Tesis tam kapasite ile çalıştığında yılda 1.350.000 kw/sa enerji elde edilecek.

22 ADET ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETİYOR
İSU Genel Müdürlüğü, Kocaeli genelinde Gebze, Dilovası, Kandıra Merkez ve Cebeci, İzmit Plajyolu ile Kullar olmak üzere 6 İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Körfez, Gölcük Yeniköy ve Karamürsel biyolojik, kırsal alanlar için 13 adet de modüler olmak üzere 22 adet arıtma tesisi işletiyor. Kurum, yatırım programı kapsamında önümüzdeki dönemde Körfez, Gölcük Yeniköy ve Karamürsel atıksu arıtma tesislerini azot fosfor giderimine dönüştürmek için revizyon çalışmaları yapacak. Bütün bu tesisleri rantabl olarak işleten İSU, yüzde 100 atık su arıtma oranı ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren tek şehir.


Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2019, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER