banner166

Vali Aksoy'dan Okullarla İlgili Güvenlik Toplantısı

17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayacak olan 2018 - 2019 eğitim öğretim yılı nedeniyle gerçekleştirilen Okul Güvenliği Değerlendirme Toplantısı, Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un başkanlığında yapıldı.

Vali Aksoy'dan Okullarla İlgili Güvenlik Toplantısı
banner158
banner174
   Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, Jandarma Asayiş Şube Müdürü Yarbay Murat Filiz, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik,  İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Okul Müdürleri katıldı.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ve İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik’in yapılan çalışmalar hakkında bilgi sunumunda bulunmasının ardından Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un yapmış olduğu konuşmalarında; Eğitim bizim en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Eğitimde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması, çocuklarımızın güvenli bir şekilde okula gidip gelmeleri  bizler için büyük önem taşıyor. Bu yönüyle Eğitim- Öğretim yılı başında almış olduğumuz tedbirleri gözden geçirmek, varsa farklı görüş ve öneriler onları dinleyerek, çalışmalarımızı bu kapsamda daha farklı bir boyuta taşımak üzere bu toplantımızı gerçekleştiriyoruz.

 

ARTIK BU DÖNEMDE OKUL ÇAĞINDA OLUP OKULA DEVAM ETMEYEN BİR ÖĞRENCİNİN VARLIĞINI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Okullarda güvenliği önemsiyoruz ve bu konuda Valilik olarak yürüttüğümüz önemli çalışmalar var. Okullarımızın güvenli hale gelebilmesi bakımından katkı sağlayacağını değerlendirdiğimiz bir çalışmayı geçen yıl uygulamaya geçirmiştik. Valilik emri yayınlayarak, okul çevresinde öğrenci ve veli dışında kişi ve grupların beklemesinin yasaklandığı bir emri uygulamaya geçirdik. Zaman zaman farklı gruplar okul çevresinde öğrencilerimizi rahatsız edebiliyordu. Okullarımızın çevresindeki internet kafelerde okul saatinde öğrenci gördüğümüz takdirde internet kafeye işlem yapılacağını bu Valilik eminde karar altına aldık. Çünkü ders saatinde çocuğun olması gereken yer okuludur. Zaman zaman okul çevresindeki bakkal veya büfelerde tek sigara satışlarının yasaklama kapsamında bu emrimiz içerisine aldık. Buradaki amacımız çocuklarımızın okul zamanda okullarında kalmalarıdır. Çocuklarımızın okula devamları ve eksikliklerimizin kalmaması adına bütün çocuklarımızın okullaşmasını özellikle arzu ediyoruz. Bu bakımdan okul çağında olup da okula devam etmeyen hiçbir öğrencimiz kalmamalıdır. Bu konuda başta okul müdürlerimiz olmak üzere İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz, Kaymakam arkadaşlarımız çevrelerinde bu tür bir çocuk varsa mutlaka okula kazandırma adına bu çalışmalara katkı vermelerini istiyoruz. Artık bu dönemde okul çağında olup okula devam etmeyen bir öğrencinin varlığını kabul etmemiz mümkün değildir. Çocuğun okula kaydının olmasına rağmen okula devam etmemesini de kabul etmemiz mümkün değil. Devamsızlık konusunu büyük bir hassasiyetle takip etme ve devamsız öğrencilerin devamsızlık nedenlerini sorgulamak durumundayız.

 

ÇOCUKLARIMIZI EMANET ETTİĞİMİZ BU SERVİS ARAÇLARININ GÜVENİLİR OLMASI LAZIM

Çocuklarımızın maruz kalabilecekleri cinsel istismarlara karşı rehber öğretmenlerimizin çok önemli çalışmaları ve gayretleri var. Bu konu asla kabul edebileceğimiz, görmeyeceğimiz bir alan değil. Bu konuda herkesin büyük bir hassasiyet içerisinde çalışmalarını ortaya koymasında yarar var. Çocuklarımızın intihar etmeleri ya da teşebbüslerinde mutlaka bir müfettiş görevlendirip bu konuda öğrencinin bir sorunu varsa rehber öğretmeni ilgilenmiş mi takibi yapılacaktır. Bu konuda okul müdürlerimiz ve rehber öğretmenlerimiz hassasiyet içinde çalışmalıdırlar. Okullarımızda ki kantinlerde yer alan gıdalar bizim için önemlidir. Mutlaka bu gıdalar belirli aralıklarla denetlenmelidir. Okullarımızda hijyen anlamında bir eksiklik var mı diye takip edilmelidir. Özellikle kantinlerde çalışan kişilerin güvenlik soruşturmalarını yapmak zorundayız. Suça bulaşmış ya da öğrencileri suça teşvik edecek kişilerin kantinlerde çalışmalarına asla müsaade etmeyeceğiz. Okul servis araçlarının şoförleri aynı şekilde Kaymakamlıklarımız tarafından  incelenip, değerlendirilecektir. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz bu servis araçlarının güvenilir olması lazım. Özellikle kışın kış lastiklerini takıp takmadıkları çok önemli. Okullarda  yardıma muhtaç öğrenciler varsa bu öğrencilerin durumlarını Kaymakam arkadaşlarımızla paylaşılmalı ve gerekli destekler sağlanmalıdır. Suça bulaşmada mekan haline gelen metruk binaların yıkımı için zaten Valiliğimiz koordinasyonunda Kaymakam arkadaşlarımızla birlikte çalışmalar başlattık. Arık okumaz yazmazlarımızın olmaması adına yoğun bir gayret içerisindeyiz. Halk Eğitim kurslarını hayat boyu öğrenme kapsamında yaygınlaştırmak ve sayılarını artırmak istiyoruz. Bu kurslarımızın sayılarını ve çeşitlerini artırmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl kampanya çerçevesinde 20 bini aşkın okuma yazma kursuyla okur yazar hale getirdiğimiz vatandaşımız var. Özellikle okul öncesi eğitimi önemsiyoruz. Bu yıl okul öncesinde okullaşma oranlarımızın %100’e ulaşması hedefindeyiz. Şuanda bu oran %95’de.

 

 

 

OKULLARIMIZIN GÜVENLİĞİNİ, ÖNEMSİYORUZ VE BU KONULARDA HER TÜRLÜ TEDBİRLERİ ALIYORUZ

 

Okullarımızın güvenliği konusunda belirli yerlerde kamera sistemi var, bir kısmı kent güvenlik sistemine mobeseye bağlı olarak izlenilebilecek konuma gelenler var ve getirilmekte olanlar var. Okullarımızın güvenliğini, önemsiyoruz ve bu konularda her türlü tedbirleri alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz. Okullarımızda irtibat görevlileri belirlendi ve her okulumuzda bu irtibat sağlandı. Bu noktada olumsuzluk yaşanmaması adına Kaymakam arkadaşlarımızın da herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına bu irtibat görevlilerin okulla olan ilişkilerini takip etmelerini bu çalışmalarını sürdürmelerini önemle istiyoruz.  Özellikle bağımlılıkla mücadele konusuna Kocaeli olarak Valiliğimiz koordinasyonluğunda üst kurulların oluşturulduğu, ilçelerde Kaymakam arkadaşlarımızın başkanlığında komisyonlar ve kurullar oluşturuldu ve bağımlılıkla mücadelede; uyuşturucu bağımlılığı, alkol ve sigara bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı gibi faklı başlıklar altında bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuda güvenlik birimlerimizin başarılı güzel çalışmaları var. Bu çalışmaları hep beraber bütün kesimlerin ortaya koyacağı tavırla belirli bir aşamaya kadar getirebiliriz. Sadece polisiye tedbirlerle belirli bir noktaya kadar getirebiliriz. Bu bakımdan kurum ve komisyonlarımız gerekse bu alanda görev yapan sivil toplum örgütlerimizin hep birlikte ortak yürüttüğü çalışmalara bundan sonraki süreçte büyük bir kararlılıkla devam edeceğiz. Okullarımızda geçtiğimiz eğitim öğretim yılı sonu kapsamında bir sportif yetenek tarama çalışması başlattık. Belirli ölçüde bu yapıldı. Bu yıl yine bu çalışmaları yapacağız. Buradaki temel amaç sportif yetenekleri tespit etmek ve hangi alanda başarılı olabilirse o alanda çocuğumuzu o çalışmalara yönlendirebilmektir. 

 

KADIN SAĞLIĞI EĞİTİM PROJEMİZDE 150 BİN KADINIMIZA ULAŞTIK

 

Bir diğer konumuz ise; Kadın Sağlığı Eğitim projemizdir. 15-69 yaş grubu içerisinde yer alan Kocaeli genelindeki 671 bin kadınımız hedef kitle olarak belirlendi. Başta meme kanserine karşı kendi kendini muayene edebilme konusunda bilinçli bir hale gelmelerini öngörerek çıktığımız projede kadınlarımızı ilgilendiren birçok konuda bu eğitim çalışması içerisinde bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmaları İl Sağlık müdürlüğümüzün ekipleri bütün ilçelerimizde  gerçekleştiriyor. Şu ana kadar 150 bin kadınımıza ulaştık ve bu 671 bine ulaşılıncaya kadar devam edecektir. Bu konuda özellikle ilçe milli eğitim müdürlerimizin, okul müdürlerimizin,  ilçe  sağlık müdürlerimizle koordine sağlayarak okullarımızı da bu amaçla kullanmak üzere öğrencilerimiz üzerinden annelere ulaşarak onların bu eğitimi almaları konusunda gayret etmelerini kendilerinden istiyoruz.

 

DİĞER BİR KONU İSE ENGELLİ BİLGİ BANKASI

 

Valilik olarak yürüttüğümüz bir başka çalışma ise; engelli bilgi bankası dediğimiz engellilerimizin tek bir dosyada, tek bir veri tabanında oluşturulmasına yönelik bir çalışmamız var. Bu konuda kayıt altına alınmamış engelli vatandaşlarımız varsa bunların ilçe sağlık müdürlüklerimize bildirilmesi konusunda sizlerden talebimiz var. Türkiye’de genel olarak baktığımızda %40’ın üzerindeki engelliler engelli olarak adlandırılmakla beraber eğitimde %10 – 15 gibi engel durumları olan öğrencilerimizde var. Bu anlamda %40 gibi bir sınır görmeden %40’ın altındaki engellilerimiz de varsa bunları ilçe sağlık müdürlüklerimizle paylaşmaları ve bizim bu engelli veri tabanı projemize dahil etmenizi istiyoruz.  Buradaki temel amacımız, Kocaeli’ndeki engelli dağılımını görebilmektir. Engellilerin hangi ilçede hangi köyde yoğunlaştığı ve hangi engel türünün öne çıktığını görebilmektir. Engel türü bir bölgede yoğunlaşmışsa bunun nedenlerini sorgulamak ve araştırma yapmak gibi birçok çalışmayı hedefleyen bir ön çalışma olarak bunu yaptığımızı da sizlerle paylaşmak isterim.

 

ÖĞRENCİLERİMİZ BİR SAĞLIK TARAMASINDAN GEÇİRME ÇALIŞMAMIZ VAR.

 

Okul sağlığı projemiz var. Öğrencilerimiz bir sağlık taramasından geçirme çalışmamız var. Okuldaki öğrencilerimizin belirli yaşlarda taramaların yapılmasının, eğer çocuklarınızda eğer bir sağlık problemi varsa bunu tespit etmek ve bunu çözmek adına bu çalışmaları ortaya koymak istiyoruz. Temel amacımız sağlıklı bir nesil yetiştirmek ve bu sağlıklı bir nesille de sağlık sorunlarını minimize edebilecek bir noktaya taşıyabilmektir.” diyen Sayın Valimiz, toplantının yararlı geçmesi temennisinde bulundu.

 

Toplantının ardından Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy, katılımcıların sorun ve taleplerini dinleyerek, gereğinin yapılması ve takip edilmesi hususunda orada hazır bulunan yetkililere talimat verdi.

 

 

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2018, 11:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER