Üniversite Öğrencilerini Cemaat yurtlarına Mahkum eden sistem

Kocaeli sınırları içerisinde yaşayan bir dostumuzun kızı Anadolu’da bir Üniversite’yi kazanıyor, Baba kızını alıyor, Üniversiteye kaydını yaptırdıktan sonra çocuğun eğitim süresi boyunca konaklayacağı Kredi Yurtlar Kurumuna ait Yurt arıyor ama sonuç herkesin malumu: KYK’da yer yok.

Üniversite Öğrencilerini Cemaat yurtlarına Mahkum eden sistem
banner158
banner174
 Kız çocuğu için Kredi yurtlar kurumunda yer bulamayan baba mecburen var olan özel yurtların tümünü dolaşıyorsa da hiç birinde yer bulamıyor, Umutsuz bir şekilde “bundan sonra ne olacak kızıma nasıl yer bulacağım.?” diye düşünürken yanına yaklaşan bir vatandaş “Muhtemelen çocuğunuz için kalacak yer arıyorsunuz şurada falanca cemaatin yurdu var gidin bakın” diyor ve Vatandaş seri bir şekilde kendisine önerilen yere gidiyor.
Çaresiz bir şekilde yurt merkezine giden Baba “Yer varmıdır.?” diye soruyor, Muhatap “Yer var ama siz geldiğiniz yerden referans mektubu getirdiniz mi.?”d iye sorduğunda artık iyice bunalan baba “Allah sizi nasıl biliyorsa öyle yapsın, yıllardır, kestiğimiz kurbanı yada derisini sizin cemaate bağışlıyoruz, Kurbanı alırken referans sordunuzmu da şimdi Para vererek kalacağımız yere referans istiyorsunuz” der ve oradan ayrılır.
Üniversite hayatına başlayan öğrenci ile birlikte öğrenci velilerinin korkulu rüyasıdır, Öğrenci yurtları, Türkiye’nin bir bölgesinde ikamet ederken çocuğunuzun kazandığı üniversitenin bulunduğu ve sizin daha önce hiç gitmediğiniz hiç tanımadığınız bir yerleşim bölgesine doğru yolculuğunuz başlar.
Gidersiniz Üniversiteye çocuğunuzun kaydını yaptırışınız, Kayıt biter bitmez “Barınma sorunu” başlar “Devletimiz Var olsun” diye büyük bir gururla Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) nın binasından içeri girersiniz ancak muhatap sizden önce gelen binlerce öğrenci velisine verdiği cevabı tekrarlar “KYK yurdunda yer yok”
Siz şaşkınlığınız geçtiğinde “Peki Biz nereye gideceğiz, benim bu akşam çocuğumu bir yurda yerleştirip eve geri dönmem lazım.?” diye sorduğunuzda Muhatap “Beyefendi biz nereden bilelim arayın bakın bir yer bulursunuz” der ve size kapıyı gösterir.
KYK’da çocuğuna yer bulamayan Anne-Baba birkaç saat Özel yurtları dolaşıp kalacak yer bulamayınca dinlenmek adına bulabildiği bir serin yere oturur oturmaz bir anda etrafını artık sayısı belli olmayacak kadar çok olan Cemaatlerin abileri yada ablaları tarafından çevrilir, Zaten gün bitmek üzeredir, başka çarenizde yoktur, Gelen abiler ve ablalar ile birlikte Falanca cemaat tarafından yapılan Öğrenci yurduna gider, kaydını yaptırır ödemeyi de yaptıktan sonra çocuğuna  sarılır “Allaha emanetsin” dedikten sonra ilk ulaşım aracı ile o yerleşim merkeziden ayrılır.
Bizim anlatmaya çalıştığımız bu süreci oğlu-kızı Üniversite adayı olupta yaşamayan anne-baba nerede ise yok gibidir, Anne-baba çaresiz bir şekilde çocuğunu asla hazzetmediği cemaatin yurduna teslim edip ikamet ettiği yere döndükten sonra kendi kendisine cevabını vermekte zorlandığı sorar durur.
Öğrenci velisi  Çocuğunu kayıt yaptırdığı Üniversitede kaç öğrenci var diye sorduğunda aldığı cevap mesela 10 bin civarındadır, Ancak 10 bin kişilik üniversitede 2 yıl yada 4 yıl okuyacak öğrenciler için neden 3 bin yada 4 bin kişilik yurt yapılır, yada 4 bin kişilik yurt varken Üniversite neden 10 bin öğrenci alır..? sorusunu sormayan öğrenci velisi yok gibidir.
Yıllar yılı kayıtlı Üniversite öğrencisi ile Yurt sayısını eşitleyemeyen sistem çocukların yüzde 70’lik bir bölümünü göz göre göre cemaat yurtlarına teslim ediyor, cemaatin kollarına atıyor ve o cemaatin yurtlarında 2 yıl yada 4 yıl kalan öğrenci de sizin bıraktığınızdan bambaşka bir yapı ile karşınıza çıkıyor.
15 Temmuz’da bu durum tam anlamı ile ortaya çıktı, Cemaat yurtlarında kalan daha doğrusu kalmak zorunda bırakılan öğrencilerin nasıl “Tek tip bir makinaya” dönüştürüldüğü görülmesine rağmen “O cemaat kötüydü temizledik, geriye kalan cemaatler iyidir bir zarar gelmez” şeklindeki düşünce bizi daha tehlikeli noktalara kadar getiriyor.
Bundan 6 yıl önce bizi m kızımızda Anadolu’da bir Üniversiteyi kazanmış KYK sorumluları bizde “Beyefendi yer yok ne yaparsanız yapın” dedikten 15 dakika sonra etrafımızı saran ve “Yüksel Bey çocuğunuz  4 yıllık Eğitim ve Öğretim yılı süresince bizim yurtlarımızda ücretsiz kalabilir yeter ki siz EVET deyin “dediklerinde kendilerine “Ben burada bekleyeceğim çocuğumu KYK’ya teslim edeceğim, KYK’da yer bulamadığım taktirde Cemaat yurduna vermektense bu dönem Üniversiteye göndermeyeceğim bırakın benim yakamı” dediğimizi hatırlıyoruz.
Uzun uğraşlardan sonra çocuğumuzu KYK yurduna yerleştirmeyi başardık o günden sonra da çocukları Üniversiteyi kazanan tanıdıklarımıza “Bütün şartları zorlayın ama ne yaparsanız yapın çocuklarınızı cemaat yurtlarına teslim etmeyin” ricasında bulunduk ama yeteri kadar başarılı olamadığımız 15 Temmuz gecesi ortaya çıkmış oldu.
Okulların açılması ve Liseyi bitirip Üniversiteyi kazanan ancak kalabilecekleri Yurt noktasında 15 Temmuz tarihi ortada iken kılını kıpırdatmayan yöneticiler yüzünden bugünlerde yine Öğrenciler başka cemaatlerin kucağına atılıyor, Zaten ekonomik açıdan son derece zorda bulunan öğrenci velilerine cemaat yurtlarından başka hiçbir çare bırakılmıyor.
Üniversiteyi kazandığı zaman itibarı ile 4 yıl sonra toplumun karşısına bambaşka bir yapıda çıkan öğrencilerin “4 yada 5 yıl boyunca Cemaat yurtlarında neler yaptıklarını” sorgulamayan sistem bu şekilde devam ettikçe bizi bugünlerden daha kötü günlerin beklediğini görmek için müneccim olmaya gerek varmıdır..?

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2016, 19:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER