Anne adaylarına, sıcak uyarısı!

Gebelik döneminde yaşanan fiziksel ve ruhsal birçok değişime, yaz aylarının getirdiği sıcak ve nemde eklenince anne adaylarımız daha da zorlu bir süreç ile karşı karşıya kalıyorlar.

Anne adaylarına, sıcak uyarısı!
banner158
banner174

Anne adaylarının bu aylarda karşılaşabilecekleri sorunları bilmesi ve gerekli önlemleri alması, kendilerinin ve bebeklerinin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Konak Hastaneleri Gebze Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu ÇETİNKAYA, yaz mevsiminde anne adaylarının dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.

Gebelikte kilo artışı, kalbin yükünü artırıyor!

Sıcak ve nemli havalar özellikle gebelikte çok zor geçebilir. Gebelik döneminde hafif nefes darlığı, yorgunluk, şiddetli olmayan çarpıntı gibi şikâyetlerin yaz aylarında daha sık ve şiddetli yaşandığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu ÇETİNKAYA; ’’Gebelik haftaları ilerledikçe kilo artışı, vücut ısısı yüksekliği, ödem artarken, akciğer kapasitesi azalıyor ve gebeler için sıcaktan korunmak daha da önemli oluyor. Gebelikle birlikte kalp atım hızı bir miktar artar ve alınan kilolarla da kalbin yükü fazlalaşıyor. Bu dönemde, hafif nefes darlığı, yorgunluk, yürüyüş mesafelerinin kısalması, bacaklarda ciddi olmayan şişlikler, tansiyon düşüklüğü, göz kararması gibi sıkıntılar sıkça görülmektedir. Bu sıkıntılar haliyle yaz aylarında daha sık ve şiddetli yaşanır.’’

Yaz aylarında gebeliğin rahat geçmesi, anne ve bebeğin sağlı bir hamilelik süreci geçirmesi için önerilerde bulunan Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu ÇETİNKAYA; ‘’Sabah veya akşamüstü hava sıcaklığının azaldığı zamanlarda, terletmeyen, bol kıyafetler ve rahat ayakkabılar ile yürüyüşe çıkılmalıdır. Yürüyüşler için mutlaka hafif gölge alanlar tercih edilmelidir. Baş dönmesi veya kendinizi kötü hissettiğinizde güneşten uzaklaşarak, istirahat edilebilecek bir alana geçmeli yada oturarak baş dönmesinin geçmesi beklenmelidir. Gün içinde sık sık alınacak ılık duşlar cildi nemlendireceği gibi özellikle sıcak basması ve uykusuzluk problemlerine de iyi gelecektir. Duş sonrası şekerleme yaparak dinlenin. Yaz aylarında az yağlı yiyecekler yemeğe daha çok özen gösterilmelidir, kızartmalar, bol yağ ve salçalı yemeklerden kaçınarak, salata, zeytinyağlı sebze yemekleri tüketimi artırılmalıdır. Günde en az 2-3 litre sıvı alımı şarttır.’’

Hormanal Değişimler Cilt Lekelerine Sebep Olabilir! 

Op.Dr. Burcu ÇETİNKAYA “Güneş ışınları ve gebelikte salgılanan hormonlar nedeniyle ciltte  özellikle alın, burun, yanaklar ve çenede
‘kloazma’ adı verilen gebelik maskesi oluşabilir. Ortaya çıkan lekelerden korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmeli, güneşin yoğun ve ışınlarının dik olduğu saatlerde açık havada bulunulmamalıdır, dışarıda isek mutlaka gölge alanlar tercih edilmeli, bol kıyafetler giyilmelidir. Şapka ve gözlük kullanarak, uzun süren korunmasız güneş banyoları ve solaryumdan uzak durulmalıdır.

 

Yüzerek Hafifleyin! Enfeksiyona Dikkat Edin!

Yaz aylarında hamilelerin en çok merak ve endişe ettiği konulardan biri de deniz ve havuza girmektir. Op. Dr. Burcu ÇETİNKAYA; ‘’Gebeliğin her döneminde kontrollü ve dikkatli olunduğu sürece, uygun kıyafetler ve koruyucu faktörlü kremler ile denize girilebilir. Denizin dezenfektan özelliği düşünüldüğünde, enfeksiyon, mantar ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski çok daha azdır. Havuzdan daha kolay mikrop ve bulaşıcı hastalık kapmak mümkün o yüzden öncelikli deniz tercih edilmelidir. Yinede havuz alternatifimiz var ise, hijyen ve bakımından emin olunan sürekli denetlenen havuzlar özellikle kalabalık olmayan zamanlarda kullanılmalıdır. Suya girildiğinde yorucu ve vücudu çok hızlı ısıtan hareketlerden kaçınılmalı, yavaş yavaş vücut ısıtılarak bedenimizi zorlamadan yüzülmelidir. İlk 3 aylık dönemde sabah erken saatlerde yapılan yüzme, bulantı ve kusmaları azaltacağı için, günün geri kalanını daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. İleri gebelik aylarında suda olmak, eklem ve bağları destekleyerek bel ve sırt ağrılarınızı hafifletecektir. Suyun kaldırma kuvveti bedenimizi rahatlatacak ve gebelik sürecinde keyifli zaman geçirmemizi sağlayacaktır. Deniz ve havuz sonrası mutlaka duş alınmalı, çok iyi kurulanmalı ve mümkün ise mayo değiştirilmelidir.

Gebelik bir hastalık değil fizyoloji bir süreçtir. Bu süreçte keyifli zaman geçirmek beden sağlığımız kadar önemli olan ruh sağlığımızı korumak, desteklemek ve yükseltmek hem anne hem de bebek adayları için çok önemlidir. Mutlu olduğunuz kişiler ile keyifli zamanlarınızı çoğaltın 9 ay 10 günün her anının tadını çıkartır. Unutmayın her hamilelik kişiye özeldir ve siz bir mucizeye şahit olmaya hazırlanıyorsunuz.

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2016, 18:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner178