Bu Şikayetleriniz Varsa Gizli Şeker Hastası Olabilirsiniz?

Uz.Dr.Elif Kahraman Güner Gizli şeker(Pre-Diyabet) hastalığı konusunda bilgilendiriyor.

Bu Şikayetleriniz Varsa Gizli Şeker Hastası Olabilirsiniz?
banner158
banner174

 İzmit Seka Devlet Hastanesi sağlık okur yazarlığını geliştirerek toplum bilinci arttırmayı hedefliyor.Bu doğrultuda Hastane Dahiliye hekimlerinden Uz.Dr.Elif Kahraman Güner Gizli şeker(Pre-Diyabet) hastalığı konusunda bilgilendiriyor.


Hastalık hakkında bilgi veren Dr.Güner ‘’ Bir kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına karşın diyabet tanısı koymaya yetecek yükseklikte değilse, bu kişi prediyabetik (gizli şeker hastası) olarak tanımlıyoruz. Gizli şeker çoğu kişide 10 yıl içinde Tip 2 diyabet geliştiği saptanmıştır. Yani Gizli şeker hastalığı diyabete aday olma durumudur.

Hastalığın belirtileri; Tatlı krizleri, devamlı tatlı yeme isteği veya açlık atakları, son zamanlarda aşırı kilo alma veya zayıflama, şeker düşmeleri, gündüzleri uyuklama hali, öfkelenme, ani sinir hali, görmede bulanıklaşma, gece baş ve beyin bölgesinde terleme, halsizlik, yorgunluk, zor uyanmak, huzursuzluk, sıkıntı, psikolojik değişiklikler, artan susuzluk hissi, ailede diyabet hastalığı vb. belirtiler gizli şekeri işaret edebilir.

Risk faktörleri olarak; obezite, ileri yaş, yüksek tansiyon, düşük HDL Kolesterol düzeyi, Yüksek Trigliserid düzeyi, ailede DM varlığı, hareketsiz yaşam, stres, gestasyonel diyabet ve beslenme bozukluğunu sıralayabiliriz.

Gizli Şeker hastaların Korunma Yöntemleri ise; fazla kilolarından kurtulmaları, Karbonhidratlı besinler ölçülü almaları, Sebze ve Meyve ağırlıklı beslenmeleri, ara öğünleri desteklemeleri, günde 2.5 lt su tüketmeleri, Toz- Kesme şeker tatlı ve meyve suyu gibi basit şekerli ürünlerden uzak durmaları ve düzenli egzersiz yaparak kilo dengeleri sağlanmalıdır.

Öneriler: Şişman ve 45 yaşın üstünde iseniz gizli şeker hastalığınızın olup olmadığını öğrenmeniz için test yaptırmanız (OGTT) gereklidir.45 yaşın altındaki erişkinlerde ise diyabet ve gizli şeker yönünden risk faktörlerinin varlığı araştırılır. Risk faktörüne sahipseniz 3 yılda bir, gizli şekeriniz varsa her yıl Tip 2 diyabet gelişimi tespiti için test yaptırmanız gerekmektedir.’’ Dedi.




          Uzm.Dr.Elif Kahraman Güner



Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2019, 20:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER