banner166

Yeni Doğan Bebeklerde Cilt Bakımı İçin Tavsiyeler

Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, hassas bir cilde sahip yeni doğan bebeklerin cilt bakımına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Prof. Dr. Aydemir, yeni doğanlarda sıkça karşılaşılan konak, isilik, pişik gibi cilt sorunlarını önlemek için önemli tüyolar veriyor.

Yeni Doğan Bebeklerde Cilt Bakımı İçin Tavsiyeler
banner158
banner174

 Yeni doğan bebeklerin cildi son derece hassas ve incedir. Bu nedenle dış etkenler nedeniyle kolayca zarar görebilir. Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, bebeklerin cildini korumak ve cilt problemlerini önlemek için yapılması gerekenlere dikkat çekiyor.

Banyo sonrası nemlendirici kullanılmalı

Doğumdan sonraki ilk dört hafta bebeklerin cildinde bebeği kuruluktan, su ve ısı kaybından koruyan ayrıca mikroplara karşı da bariyer oluşturan, örtü şeklinde bir yağ tabakası bulunur. Kendiliğinden bir hafta içinde kaybolacak olan bu tabaka, tamamen temizlemeye çalışılmamalı ve nazikçe silinmelidir. Yeni doğan bebekler ılık su ile her gün yıkanabilir, özellikle akşama doğru bir banyo bebeği rahatlatır. Bebekler ılık su dökülerek veya hafif ılık duş tutularak hızlıca yıkanmalıdır. Banyo sonrası yumuşak bir havluyla nazikçe kurulayıp bebek nemlendiricileri sürerek nemlenme sağlanmalıdır.

Göbek bölgesinin temizliğine özen gösterin

Yeni doğan bebeğin göbek bağı yaklaşık 7-10 gün içinde kurur ve kendiliğinden düşer. Bu dönemde göbek bağı bölgesinden mikroplar girebileceği için temizlik çok önemlidir. Bebek bezi bağlanırken göbek bölgesi mutlaka dışarıda bırakılmalıdır. Göbek iltihapları tehlikeli olabileceği için kızarıklık, şişlik, kanama veya akıntı gibi şüpheli bir belirti varsa doktora gösterilmelidir. Yeni doğan bebeklerde saç diplerinde halk arasında “konak” denilen sarı, yağlı, yapışık kepekler olabilir. Bu kepekleri tedavi etmek için birkaç gün konak olan bölgeye az miktarda ayçiçek yağı sürüp 2-3 saat sonra ılık suyla ve bebek şampuanıyla yıkamak yeterlidir.

Emiciliği yüksek bezleri kullanın

Bebeklerin üçte birine yakınında ve genellikle de 6-12. aylarda daha sık görülen bebek bezi dermatitleri ise kızarıklık ve tahrişle kendini gösterir. Nem ve cildin idrar ya da dışkıyla teması tahrişi artıracağı için yeni geliştirilen, emici kanal teknolojisine sahip, nefes alabilen bebek bezlerinin kullanımı bu problemi azalabilir. Tahrişi önlemek için bez bölgesinin kuru tutulması, bezin yeni doğan döneminde saatte bir, sonra iki saatte bir değiştirilmesi gerekir. Normal bebeklerde bu süre 3-4 saate çıkılabilir. 10-12 saatlik bir uykuda ise bez en az bir kez değiştirilmelidir.

Bez seçimi yapılırken süper emici ve idrarda olduğu gibi sıvı kakayı hızla emip hapseden tabakaya sahip olan, hava alabilen, bebeklerin hassas cildine uygun yumuşak bezler tercih edilmelidir. Bebeğin kilosuna göre doğru bezin seçilmesi de çok önemli. Bez esnek, gerilebilir bir bağlama sistemiyle, sızdırmaz bir etki sağlamalıdır. Bez değiştirilirken bez bölgesi suyla temizlenmeli, sonra nazikçe, sürtmeden, tamponlama şeklinde kurulanıp bir süre açık bırakılmalıdır. Suda çözünen bir kremle temizlemek de tahrişi azaltır. Ayrıca bebekler için özel hazırlanmış ve dermatolojik olarak test edilmiş ıslak mendiller kullanılabilir.

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2018, 13:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER