banner166

CHP’de Baykal’a Tepki Var!

CHP’de Baykal’a tepki var!

CHP’de Baykal’a Tepki Var!
banner158
banner174
Katıldığı bir televizyon programında AK Parti’nin Suriye’ye yaptığı müdahaleyi haklı bulduğunu söyleyen ve CHP’de değişim isteyen Deniz Baykal’a partililer büyük tepki gösterdi. Milletvekili Akar, “Baykal finalini yapıyor” dedi.

CHP’de parti yönetimine yönelik yaptığı açıklamalarla gündeme gelen eski genel başkan Deniz Baykal’a parti içinden büyük tepki var. Yaptığı açıklamalarında  AK Parti hükümetinin Suriye politikasına destek veren ve yapılan askeri müdahalenin olması gereken bir karşılık olmasını isteyen Baykal, böylesi bir ortamda devletin yanında yer almak gerektiğinin altını çizmişti.

PARTİLİLER TEPKİLİ

Öte yandan Baykal’ın, parti içinde en çok tartışılan ifadeleri ise CHP ile ilgili olarak yaptığı ‘değişim’ çıkışı oldu. Partinin 2019 yılında yapılacak olan seçimleri mutlaka yenilenerek girmesi gerektiğini dile getiren Baykal’ın bu çıkışına CHP’nin Kocaeli örgütlerinden çok yoğun ve sert bir tepki geldi.

AKAR SERT ÇIKTI

İl başkanı Av. Cengiz Sarıbay, milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet, Haydar Akar ve Tahsin Tarhan ile İzmit İlçe Başkanı Mehmet Ümit Küçükkaya, Baykal’ı açıklamaları üzerinden eleştirdi. Beş isim de, Baykal’ın yanlış içinde olduğunu söylerken en ilginç tepki ise Haydar Akar’dan geldi. Akar, “Baykal bu açıklamaları ile kendi finalini yapıyor” dedi.

Cengiz Sarıbay: Baykal’ın görüşlerine katılmıyorum

"Eski genel başkanımızın basın önünde partimizle ilgili yaptığı söylemlere katılmıyorum. Hiç hoş değil. Bu basın önünde değil, parti toplantılarında söylenebilir. Ayrıca partimiz kurultaydan yeni çıktı. Yeni bir yönetim iş başına geldi. Şu anda yapılan eleştirileri doğru bulmuyorum” dedi.

“YAPTIĞI ÇOK YANLIŞ”

Sarıbay, Baykal’ın  AK Parti hükümetinin Suriye’yi bombalamasını desteklemesiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Suriye’de bir vahşet yaşandı. Bunu tasvip etmiyoruz, ama bu o ülkenin iç sorunu.  AK Parti hükümeti, Suriye’nin iç işlerine karıştı. Sonrasında IŞİD türedi, El Nüsra türedi. PYD güçlendi. Yani, Suriye politikamız iflas etti.  AK Parti hükümeti, şimdi de göç dalgasını engellemek için orayı bombalıyoruz diyor. Türkiye’ye 2.5 milyon Suriyeli göç etti, o zaman neden bombalamadın. Eski genel başkanımızın, AKP’nin göç dalgası olmasın diye Suriye’yi bombalıyoruz görüşüne destek vermesi de anlaşılır gibi değil. Sözlerine katılmıyorum.”

Kaplan: Değişim kararlılığımız sürüyor

“Dış politika ve Suriye politikası ile ilgili yetkili kurullarımız, parti genel başkanımız bu konularla ilgili partimizin tavrı ve tutumunu zaten açıklıyor. Sayın Baykal’ın paylaştıkları kendi şahsi görüşüdür. CHP’nin değişimiyle ilgili Deniz Baykal’ın söyledikleri de var. Genel başkanımız birkaç seçimdir değişimle ilgili kararlığını sürdürüyor. Önümüzde bir tüzük kurultayı var. Bu kurultayın ardından partimizdeki değişim ve sorunların çözüm süreci daha sağlıklı ilerleyecek.”

Akar: Baykal finalini yapıyor

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ise Baykal hakkında tarihi bir ifade kullandı. Baykal’ın düşüncelerine katılmadığını söyleyen akar, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Deniz Baykal’ın söylemleri doğru değil. Partimiz kurultayını yaptı. Yeni arkadaşlar göreve geldi. Öncelikle buna saygı duyulmalı. Atatürk’ün “Yurtta sulh, dünyada sulh”  sözünü her zaman uygulamalıyız.  AK Parti hükümetinin Suriye politikası ilk günden beri yanlış. Türkiye, PYD’nin temsilcisini Türkiye’de ağırladı. Zamanında onlara koridor açıldı. Ama Suriye’de dengeler değişti. IŞİD durduruldu. Türkiye, beceriksizler tarafından yönetiliyor. Deniz Baykal ise  AK Parti hükümetini destekleyen açıklamaları ile finalini yapıyor diyebiliriz” dedi.

Tarhan: Bunlar ortalıkta söylenmez

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da Deniz Baykal’a açıklamaları üzerinden yüklendi. Baykal’ın parti içi ve AK Parti hükümetini destekler açıklamasına tepki gösteren Tarhan, şöyle konuştu: “Baykal, partide köklü bir değişim olması gerektiğini söylüyor. Biz önceki gün basına kapalı bir oturum yaptık. Baykal, toplantıda bir saat konuştu. Parti içinde köklü bir değişim olması gerektiğinden hiç bahsetmedi. Çıkıp televizyonlarda partiyle ilgili açıklama yapmasını doğru bulmuyorum. Partiyle ilgili konuşulacak yer televizyon değil, kendi toplantılarımızdır” dedi.

“KÜÇÜK PENCEREDEN BAKILIYOR”

“Başkal’ın Suriye açıklamalarına da katılmıyorum.  AK Partihükümeti o bölgeyi bombalayarak, olası bir göçü engellemek için yaptığını söylüyor. Baykal da bu düşünceye katılıyor. Suriye olayına böyle küçük pencereden bakmamak lazım. Gelinen noktayı sadece mezhep savaşına dönüştürmek doğru değil. Orada ABD, Rusya, İran ve çıkar çatışması var. Türkiye, Suriye tarafına bomba atarak müdahale ediyor. Öncelikle  AK Parti hükümeti, TBMM’ye bilgi vermeli. CHP’nin HDP’nin arkasına takıldığı söyleniyor. Bu doğru değil. Öncelikle Kürt halkı mağdur edilmemeli. PKK ile savaş yapılmalı, ama orada çocuklar ve sivil halk zarar görmemeli.” dedi.

Küçükkaya: CHP Baykal ile yenilenmez

“Ben çok fazla izlemedim. Devletin Suriye politikasını destelemeden ötesine en güçlü olanın güçsüzü ezme noktasında bir serzenişi olduğunu düşünüyorum. Bu bizim parti politikamızda da var. Kendisinin CHP politikasından farklı bir şey söylemek istediğini düşünmüyorum. CHP’de değişim söylemleri ile ilgili şunlar söylenebilir. CHP zaten bir devrimci, yani yenilikçi bir parti. Siyasi tarih boyunca pek çok parti gelmiş ve sonra yok olmuştur. Bu parti ise baki kalmıştır. Yenilikten kasıt o gitsin bu kalsınsa, Deniz Baykal ile CHP’nin yenilenecek durumu yok.”

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2016, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER