Google'ın haber içeriklerinden kazancı açıklandı

Google geçtiğimiz yıl haber kuruluşlarının ürettiği içerikler aracılığıyla 4,7 milyar dolar gelir elde etti.

Google'ın haber içeriklerinden kazancı açıklandı
banner158
banner174
 News Media Alliance ( Amerikan Basın Meslek Birliği)'nin araştırmasına göre Google, sayfa trafiğini ve gelirlerini artırma amacıyla haberleri yoğun olarak kullanmakta.

Google geçtiğimiz yıl haber kuruluşlarının ürettiği içerikler aracılığıyla 4,7 milyar dolar gelir elde etti. Google'a karşılık tüm Amerikan haber endüstrisi ise dijital reklamlardan 5,1 milyar dolar gelir sağladı.

Google, geçtiğimiz yıl kullanıcıların haber içeriklerine erişimini kolaylaştırma amacıyla arama motorunun algoritmasını geliştirerek haberlerin listelenme biçimini değiştirmişti. Google, arama motoru ve mobil cihazlar için geliştirdiği Google Haberler uygulaması aracılığıyla birçok medya kuruluşundan gelen haber içeriklerini tek bir platform üzerinden kullanıcılara servis etmekte.

Google aramalarının yüzde 40'ı haberlerle ilgili

Araştırmaya göre, Google'da yapılan trend aramaların yüzde 40'ı haber içerikleriyle ilgili aramaları kapsamakta. Bunun yanı sıra şirketin varlıkları 2009 ile 2018 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 22 artarken, şirketin Google Haberler servisine erişim sağlayan tekil kullanıcı sayısı yılda yüzde 23 artış gösterdi. Haber servisine erişim sağlayan kullanıcı sayısındaki artışın, şirketin varlıklarının büyüme oranından fazla olması, haber içeriklerinin Google için taşıdığı önemi ortaya fazlasıyla koymakta.

Araştırmada ayrıca, şirketin haber içerikleri için medya kuruluşlarına herhangi bir ücret ödemediği ancak bu içerikler aracılığıyla ciddi oranda sayfa trafiği ve gelir elde ettiği belirtildi.

Şirketin konu ile ilgili yaptığı açıklamada, yapılan araştırmanın hesaplamalarının yanlış olduğunu ve haber aramalarının büyük çoğunluğunda reklam gösterimi yapmadıklarını belirterek bu raporu yalanladı.

Google’ın yaptığı açıklamada "Google Haberler uygulaması ve arama motoru, haber yayıncılarının internet sayfalarına ayda 10 milyarın üzerinde trafik sağlıyor, abonelik satışlarını ve reklam gelirlerini artıyor. Dünyadaki tüm haber yayınlayıcılarını destekleyici bir teknoloji ve reklam partneri olmak için çok çalışıyoruz" denildi.


Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2019, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER