Mikrodalgada Isıtma Haricinde Neler Yapılır?

Mikrodalgalar herkesin hayatını biraz kolaylaştırır. Sadece dondurulmuş yemekleri ısıtmak için kullananlar, çok fazla özelliği kaçırıyorlar demektir. Bir ısıtma aracının yanı sıra, bir iş arkadaşı, asistan, bilimsel bir laboratuvar ve çok daha fazlası olabilir. Mikrodalganın ısıtma harici 26 farklı marifeti vardır.

Mikrodalgada Isıtma Haricinde Neler Yapılır?
banner158
banner174
1. Yemek Pişirme
Mikrodalgalar sadece ısıtmak için değil yemek pişirmek içinde kullanılır. Risotto, Tavuk ve köfte vb. yemekleri mikrodalgada pişirmek daha pratik olacaktır.

2. Kek Yapımı
Fırını önceden ısıtmak için zaman harcamak yerine, pratik olarak mikrodalgada harika bir kek yapılabilir. Fincanda kek pişirmek için mikrodalgada sadece 90 saniye zamana ihtiyacı var. Denemeler yaparak daha büyük bir pastada mikrodalgada pişirilir. Mikrodalgada10 dakikada 10 ila 12 kişilik pasta pişirmek mümkündür.

3. Yumurta Pişirme
Mikrodalga da yapılabilecek tek yemek Risotto ve tavuk değildir. Damak tadına göre ister kaynama ister çırpılmış isterse sahanda yumurta olsun birkaç dakikada mikrodalgada yapılabilir. Gıdaların pişirilmesi konusunda yapılan araştırma da haşlanmış ve pişirilmiş yumurtalar mikrodalgada ocaktan daha iyi bir şekilde pişirilir.

4. Haşlanmış Sebze
Sebze haşlamaları için mikrodalga alternatif bir fikirdir. Kuşkonmaz, karnabahar gibi sebzelerin küçük porsiyonlarını nemli kâğıt havluya sararak mikrodalgada fırınlanabilir. Ayrıca bu haşlama işlemi sadece nemli kâğıt havluya sararak değil, ısıya dayanıklı bir kabın içine sebze ve bir miktar su dökülerek de yapılabilir.

5. Çıtır Pizza ve Patates Yapımı
Isıya dayanıklı ve sap kısmı mikrodalgaya atmak için uygun bir tava ile pizza ve patatesler birkaç dakikada pişirmek mümkündür. Patates ve pizzanın hem kısa zamanda pişmesini hem de çıtır çıtır olmasını sağlar.

6. Sarımsak Soyma
Yemek hazırlığı yaparken sarımsak soyma işi uzun süren ve sıkıcı bir hazırlıktır. Bu işlemi mikrodalga da 20 saniyede gerçekleştirmek mümkündür. Baş kısmı kesilmiş bir baş sarımsağın taneleri birbirinden ayrılarak çok az su ilave edilmiş mikrodalga kabına koyulur. Buhar zar ile sarımsak arasındaki kimyasal bağların parçalanmasına sebep olacağı için, bıçak gerektirmez sarımsaklar kabuklarından hemen ayrılır.

7. Bitki Kurutmak
Mikrodalgayı kullanarak nane, kekik gibi taze otları çabuk kurutmak mümkündür. İki kuru kâğıt havlu arasına, kurutulmak istenen bitki dört ya da beş dal şeklinde konularak, 2 ila 3 dakika mikrodalga fırında tutulur. İşlem bittiğinde dallar kuru olarak çıkacaktır. Kurutulan dallar mikrodalgada maruz kaldığı elektromanyetik radyasyon ile hızlı olarak kuruduğu için uçucu yağlar daha fazla muhafaza edilmiş ve kurutulmuş bitkinin içinde kalmıştır.

8. Peynir Tabakları Yapmak
Şık sunumlar için peynirden bir tabak çok estetik olabilir. Peyniri mikrodalga fırında tabak formuna sokmak mümkündür. Parmesan veya Romano peynirini parşömen kağıdına rendeleyerek ısıya dayanıklı bir kâse içine koyulması ve birkaç dakika pişirildikten sonra soğutulması ile peynir tabakları elde edilebilir.

9. Hamur Mayalamak
Ev yapımı ekmek lezzetli olmasının yanında uzun bir zaman alır. Bunu mikrodalga fırında pratikleştirerek zaman tasarrufu yapmak mümkün. Hamurun kendiliğinden mayalanmasını beklemek yerine mikrodalgayı kullanarak mayalanma işlemini dakikalar içinde yapılabilir. Çok düşük güçte (yüzde 10) açılan mikrodalga fırın içine ısıya dayanıklı kaba konulan hamur yerleştirilir. Hamur mayalanıp yükseldiği zaman yoğrulup aynı şekilde fırına atılır. Bu işlemin iki ya da üç kez tekrarlanmasından sonra 45 dakika – 1 saat arasında mayalanması gereken hamurun 10-15 dakikada hazır olduğu görülür

10. Soğanın Göz Yaşartıcı Özelliğini Ortadan Kaldırmak
Mutfakta yapılan hazırlıklar arasında, soğan soymak ya da doğramak göz yaşartıcı bir iştir. Soğanı mikrodalga fırına atarak göz yaşartıcı keskinliği alınabilir. Bunun için soğanın baş kısımları kesilip 30 saniye mikrodalga fırında tutmak yeterlidir. Bu işlemle soğanın keskin aromasını yatıştırmış olunur ve göz yakmaz.
Ayrıca bu işlemi ısı, zamanı yükselterek soğanları sotelemek ve karameliz etmek için kullanılabilir.

11. Fasulye- Nohuttu Kabartmak
Nohut ya da fasulye geceden ıslatmayı unutulmuş olsa bile, mikrodalgada pişirmeye hazır hale getirilebilir. Kuru fasulyeleri her 1 fincan fasulye için 3 bardak su ile mikrodalgaya koyup, kaynatıncaya kadar 15 dakika boyunca mikrodalgada pişirilir. Daha sonra fasulye bir saat kadar bekletilip, pişirmeye hazır hale gelecektir

12. Mısırı Koçanından Ayırma
Sarımsakların zarından ayıklandığı gibi mısırında koçanından ayıklamada mikrodalga kullanılabilir. Mısırı püskül ve koçanından ayıklanması zaman alan bir uğraştır. Mısır koçanın sap kısımlarını keserek mikrodalgaya yerleştirilmesi ve 30 sn. çalıştırılması bu işlem için yeterli bir süredir. Fırından çıkarılan koçan ucundan tutup hafifçe sallandığında taneler ayrılmış olur. Aynı anda 3-4 koçan tek seferde fırınlanabilir.

13. Latte İçin köpüklü Süt
Latte içmek için ihtiyaç duyulan köpüklü sütü mikrodalgada elde edilebilir. Sütü kapaklı bir kavanoza döktükten sonra iyice çalkayıp köpürmesi sağlanır ve 30 sn. mikrodalgada tutulursa çökmeyen köpüklü süt elde edilir. Isı köpüğü stabilize edecek ve çökmesini önleyecektir.

14. Narenciyeden Bol Su Elde Etmek
Narenciye sıkarken meyvenin tamamen pasosunun kaldığına emin olmak istenir. Mikrodalgada yapılacak kısa bir işlemden sonra meyvelerin tamamen sıkıldığı görülür. Sıkılmak istenen meyve 10 sn. mikrodalgada fırınlanıp, sonrasında soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra ikiye bölünüp sıkıldığında daha fazla meyve suyu elde edilir. Greyfurt ve portakal gibi meyveler limona göre biraz daha büyük olduğu için fırında tutma süresini birkaç saniye uzatmak daha sağlıklı sonuç verir.

15. Fındık Kavurma
Fındıkları fırında veya ocakta pişirmek yerine mikrodalgada pişirmek daha kolay bir yöntemdir. Fındıkları bir sıra halinde tabağa yerleştirip 1 dk. fırınlandıktan sonra bir sıra daha fındık koyulur ve işlem tekrarlanır. Böylece bütün fındıklar eşit şekilde pişirilir.

16. Cips Yapımı
Patates cipsi yapmak için illa ki fritöz veya fırına ihtiyaç yoktur. Patatesi ince dilimler halinde bitkisel yağla yağladıktan sonra, ısıya dayanıklı bir tabak üzerine tek bir sıra halinde dizip ardından mikrodalgada atılır. Mikrodalgada üç ila beş dakika fırınlanır, soğumaları beklenir.

17- Meyve ve Sebze Kabuklarını Soymak
Mikrodalgalar ince kabuklu meyveleri soymakta mükemmeldir. Bir şeftalili pasta için gereken şeftaliyi ya da domates çorbası için gereken domatesi soymak epey zaman harcanır. Zaman tasarrufu için; soymak istediğiniz ince kabuklu meyve ya da sebzeyi ikiye bölüp mikrodalgaya atın. 5 dk. süre ile mikrodalgada pişen domates ya da şeftaliyi çatalla kolayca soyabilirsiniz.

18. Bayat Ekmekleri Yumuşatmak
Bayatlayan ekmeği mikrodalgada çok kısa sürede taze ve lezzetli hale getirmek mümkündür. Ekmekleri nemli kâğıt havluya sararak ya da tabağa sıralanmış ekmeklerin orta kısmına ayrı bir kapla az miktarda su koyarak bu işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Bu şekilde hazırlanan ekmek tabağını yaklaşık 10 saniye kadar mikrodalga da tutulmasıyla ekmek yumuşar ve lezzetli hale gelir.

19. Çatlak Cam ve Seramik Aksesuarlarını Yapıştırma
Mikrodalga fırını aynı zamanda yapıştırma işleminde de kullanılabilir. Bir mikrodalga fırın seti , cam ve mücevher parçalarının birkaç dakika içinde birbirine kaynaşmasına olanak tanır. Mikrodalga fırını; çatlak seramik, cam küpe, kolye ve diğer küçük aksesuarlara ısıya odaklayarak, genleşme sağlayarak birleştirir.

20. İplik Boyama
Mikrodalga aynı zamanda rengi sabitlemeye yarayan bir fikse (sabitleme) görevi görebilir. İpek ve yün iplikleri gıda boyasıyla istenilen renge boyamak mümkündür. Suya karıştırılan gıda boyasını, ısıya dayanıklı bir kaba dökerek içine boyanmak istenen iplik yerleştirilir. Birkaç dakika mikrodalgada tutulur. Mikrodalgadan gelen ısı rengin solmasını önleyerek boyayı ipliğe sabitler.

21. Sabun Bulutu Yapmak
Çocuğunuzla gerçekleştirmeyi düşündüğünüz bir etkinlik için ya da bir testi gerçekleştirmek için mikrodalga fırın kullanabilir. Fildişi sabun ya da içerisinde yeterli miktarda hava barındıran kalıp bir sabun, elektromanyetik radyasyona maruz bırakıldığında hacminin iki katı genleşir. Bu yumuşama ve genleşme ile şekillendirilebilen, bir nevi oyun hamuru kıvamında bir sabun bulutu elde edilir. Mikrodalgada 2.5 dk. kadar tuttuğunuz sabunu parmak yardımıyla şekillendirip evde çocuğunuzla yapacağınız bir etkinlikte kullanabilir.


 22. Yırtmadan Zarf Açmak ya da Pul Sökmek
Zarftan pul koleksiyonuna eklenecek bir pulu zarar görmeden çıkartmak mikrodalga ile mümkündür. Kuvvetli olarak yapışmış bir zarf ya da pulun yapıştırılan kısmı birkaç damla su ile ıslatılarak yaklaşık 20 saniye boyunca mikrodalgada tutulur. Çıktığında, zarf açılmış ya da pulun yerinden çıkmış olduğu görülür.

23. Sterilize Toprak Elde Etmek
Bazı tohumlar üretilecekse, önce toprağı sterilize etmek gerekebilir. Önceden sterilize edilmiş saksı karışımları satın alınabileceği gibi bahçedeki toprağı kullanarak mikrodalgada sterilize toprak elde edilebilir. Sadece bahçedeki toprak kullanılırsa, topraktaki zararlıları, hastalıkları ve ot tohumlarını mikrodalga kullanarak temizlenebilir. Dört boyutlu havalandırma kapaklı bir kaba birkaç kilo toprak koyulur, her kilo için 90 sn. mikrodalgada tutulur. Soğuduktan sonra sterilize toprak dikime hazırdır.

24. Renklere Güvenlik Testi Yapılması
Bazı desenli tabak ve bardaklar bulaşık makinesinde yıkandığı taktirde deseni silinir ya da solar. Mikrodalgada yapılacak bir renk testi ile bunun önüne geçmek mümkündür. Hangi kabı, ya da desenli bardağı test etmek isteniyorsa içine su doldurup mikrodalgaya yerleştirilir. Bir dakika mikrodalgada tuttuktan sonra ısı kontrolü yapılır. Kap soğuk içindeki su sıcaksa bu kap bulaşık makinesinde yıkanabilirken, kap ve su ikisi de ısınıyorsa bu kap bulaşık makinesinde yıkanamaz.

25. Kestane Pişirilmesi
Kestane pişirmek için uzun uzun fırında tutmak gerekmiyor. Üzerleri çizilen kestaneler tek sıra halinde ısıya dayanıklı tabağa sıralandıktan sonra 7 dk. mikrodalgada tutulduğu takdirde, kabuklarından ayrılmaya ve yenmeye hazır hale gelir.

26. Patlamış Mısır ve Kaynamış Mısır
Patlamış mısırı hazırlamak için, klasik usuller yerine mikrodalgada patlatabilir. Yağlanmış ve tuzu ilave edilmiş mısırları kese kâğıdı içine yerleştirerek ucu iyice kapatılır. Mikrodalgaya konan kese kağıttaki mısırları, patlama sesi bitene kadar fırınlanır. Çıktığında kâğıt sıcak olacaktır.

Haşlanmış mısırda ise; mısır koçanı ıslak bir peçeteye sarılarak mikrodalgaya yerleştirilir. 3 dk. kadar mikrodalgada fırınlanan mısır yemeğe hazır hale gelir.

Kaynak: www.bilgiustam.com

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2019, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER