Sanayi Sitelerinde Yangın

Sanayi sitesinde oto tamiri yapan iş yerinde motor tamirine gelen 2016 model kamyonetin şöför mahallinin aydınlatmasında çıkan kıvılcım sonucu oluşan” yangın” ve müdahalenin bilinçli yapılmaması sonucu tüm mahal yanmıştır.

Sanayi Sitelerinde Yangın
banner158
banner174
 Yine sanayi sitesinde CNC  tezgahlarından oluşan iş yerine eklenen yeni  tezgahın ana  panodan  yapılan kablolamasının mevcut sisteme yapılan eki kaldıracak konumda  olmaması nedeniyle  oluşan arıza ertesindeki “ yangın” ve yine ana panoya konulabilecek söndürme sisteminin  düşünülmemesi üzerine ana panonun tamamen yanması…
Son bir yılda Sanayi sitelerinde 16/4/2015’te Dudullu da kağıt fabrikasında…18/6/2016’da Batman ek sanayi sitesinde oto lastikçide…3/7/2016 da Antalya da  izolasyon ve yapı kimyasalı ile faaliyet gösteren işyerinde… 30/7/21016 Ataşehir  İnşaat Malzemeleri  deposunda  vb… can kaybının yanı sıra daha büyük maddi zararlara neden olan   yangınların bazılarıdır.
Sanayi sitelerinde yangına müdahale amaçlı ayrı bir su hattı olmalı ve bu yapı ile birlikte gerekli lokasyonlarda  her an rahat ulaşılıp kullanılabilir olması gereken HİDRANT ‘lar (itfaiyenin yangına müdahale esnasında bağlantı yapmasını sağlayan ağız) bulunmalıdır. Kentin  genel  su hattını besleyen sistem güzergaha göre ne kadar güçlü ve yeterli olsa da olay anında sıkça gereksinim duyulan B PLAN’ı kapsamında bu yapıyı destekleyecek 5-10 yıllık gelişim dikkate alınarak seçimi yapılacak ayrı su depoları+pompalar  ve bunları genel elektrik kesimi anında besleyecek Jeneratör mutlaka tesis edilmelidir.
UNUTULMAMALIDIR Kİ  BAZI SPESİFİK yanıcı maddeler dışında günümüzde kontrolü çok kolaylaşan su ve türevleri  yangınlar da en büyük söndürme kaynağımızdır.
Site içerisinde iş türlerine göre bölgesel yerleşime genel anlamda uyulmaktadır.
Sanayi Sitelerinin tümü gözlemlendiğinde YANGIN ALGILAMA VE SÖNDÜRME amaçlı prosesler ne yazık ki   % 70 oranında ya yok ya da eksik ya da görsel anlamda olup aktif durumda değildir.
Sanayi Sitelerin de proje aşamasında ve/veya kullanılmakta olan yapılar da mutlaka kapalı devre kamera sistemi  olmalıdır .Bu CCTV Sistemi göstermelik değil mutlaka amaca yönelik olmalı IP TABANLI bir sistem olmalıdır. İşletmelerin özelliklerine göre bir sokakta gerekirse  4 ya da 5 adet bile kamera konulmalıdır. Bir veya  birden fazla  merkezden izlenecek kamera görüntüleriyle destekli site içerisinde olan her işletme, kendisi bu önlemleri almış olsa dahi “YANGIN “olay anı bu merkezden de fark edilecek sistem kurulmalıdır.
Sanayi sitesi içerisinde iş türü ve işyerinin fiziki vb özelliklerine yönelik İŞ GÜVENLİK UZMANLARI ve bu konuda yasal periyotlara sadık kalınarak sürekli eğitime tabi tutulacak sabit kadro elemanlarının Ana Görevi;” ÇIKMASINI ENGELLEYİCİ ÖN ORGANİZASYONLAR TASARLAMAK VE SİTE&YAPI ÜZERİNE ERKENDEN OLAY ÖNLEMLERİN ALMASINI SAĞLAMAK OLMALIDIR”.
Bu bakış açısı sitenin kendi yapısına özgü teknolojik ve sürekli kullanılabilir söndürme sistemi ekipmanlarına da sahip olmasını doğuran sonuçlardan biridir
Ayrıca sanayi sitelerinin büyüklüğüne bağlı olarak “GÖNÜLLÜ İTFAİYECİ” Yapısı mutlaka oluşturulmalıdır. Diğer Ülkeler gözlemlendiğinde;
Avusturya da % 97…Almanya da % 95...Fransa da % 84…Belçika da % 68…Malta da ise %38 oranında
Gönüllü itfaiyeci oranı görülmektedir .Kalan kısımların ise % 40 si profesyonel + % 60 ise part-time çalışanlardır.
Yani profesyonel  ve part-tıme çalışanlardan çok gönüllü itfaiyeciler bulunmaktadır.
Fransa da 20 yıl gönüllü itfaiyecilik yapana “KIDEM” ödüllendirmesi  yapılmaktadır .
Almanya da ise köyde yaşayanlar  ya gönüllü itfaiyeci olmak zorundadır ya da gönüllü itfaiyecilik için ekstra vergi vermektedir.
Ülkemizde” Gönüllü itfaiyecilik” yapısı konusunda  Başta Kocaeli Büyükşehir kapsamında olmak üzere; Konya-İzmir-İstanbul-Balıkesir-Zonguldak gibi kentlerimiz de başarılı çalışmalar yapılmış olsa da
Sanayi Sitelerine yönelik  odaklanmanın çok fazla yapıldığını söylemek mümkün değildir.
“”Ülkemizdeki  Organize Sanayi Bölgesi(OSB)  sayısı 285 tir. Kocaeli’ndeki OSB sayısı 13  ve küçük  sanayi sitesi sayısının  ise 7 adet(bakanlıkça onanmışlar dışında) olduğu bilinmektedir””
Sonuç olarak; Sanayi Siteleri Ülkelerimizin Can Damarıdır. İşlerlik Kazanan Bu Yapılarda Can ve Mal Güvenliği  çok Önemsenmelidir .Her Site Mutlaka Yangın Uzmanını Kadrosunda Bulundurmalı ya da  Danışmanı Olmalıdır.
Ayrıca Ülkemizde de  GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİK  (kıdem alma-istihdam da öncelik tanınması vb.uygulamalarla..) Özendirilmelidir.
 
Necmi ÖZDEMİR (Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi)  “YANGIN UZMANI”

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2016, 23:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER