VALİLİK Mİ? FIRINCILAR ODASI MI?

 Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Kocaeli de ekmek fiyatına %25'lik bir zam yapmış ve 1 Lira'dan satılan ekmeğin fiyatını 1.25 Lira'ya çıkartmıştı.
Bu durum çok tartışıldı ve tartışılmayada devam ediyor...
Fakat tüm bu tartışmalar uzunca bir süre daha devam edecek gibi görünüyor...
Peki, konu ile ilgili karar ne olacak?
Konu ile ilgili ilk açıklama Kocaeli Valiliği tarafından yapıldı.
Bakınız Kocaeli Valiliği tarafından ekmek zammı ile ilgili açıklama nasıl?
Kocaeli Valiliği: "Valiliğe sunulan 250 gram ekmek fiyatının 1 TL'den 1,25 TLye yükseltilmesi teklifinin yapılan incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunun 62. Maddesi'ne göre uygun görülmediği belirtildi.Bunun üzerine ilgili yasanın 62. Maddesi uyarınca Kocaeli Fırıncılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile 3 Şubat tarihinde yapılan görüşmede anlaşma sağlanamadığı da anlaşılmıştır. Buna göre anılan 5362 Sayılı Kanunun 62. Maddesi uyarınca Valiliğimiz tarafından konunun görüşülmesi amacıyla Vali Yardımcısı Dursun Balaban başkanlığında Kocaeli Ticaret Odası ve Kocaeli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinden komisyon oluşturulmasına karar verilmiştir."
Valilik'ten yapılan bu açıklamanın hemen ardından fırıncılar odası başkanı Ali Sarı'dan karşı bir açıklama geldi.
Bakınız Fırıncılar odası başkanı Ali Sarı'nın Kocaeli Valiliği'nin açıklamasının ardından yapmış olduğu açıklama nasıl?
Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı: Valilik tebligat yapabilir ancak zammı geri alacaksınız şeklinde bir karar çıkartma yetkisi yoktur. Bize tebliğ edilen bir şey yok sadece Vali Yardımcımız Dursun Balaban ve Ticaret İl Müdürümüz beni valiliğe çağırdılar ve ekmek fiyatlarıyla ilgili düşüncemizi sordular. Ben de maliyetleri anlattım ve bunun altındaki fiyatın bizleri kurtarmayacağını anlattım. Bunlar tutanak altına alındı”
Şimdi, durum vaziyet bu...
Arada ise ezilip tükenen yine Kocaeli halkı...
Çünkü ekmek, günümüz şartlarında fakirin, fukaranın karın doyurmak adına bolca almak zorunda olduğu zaruri bir ihtiyaç...
Böylesine önemli bir gıda maddesinin üzerine istendiği gibi fiyat farkı eklenmesi üzücü bir durum...
Asıl soru, bu zam yapılmadan evvel Valilik neden konuya el koymadı?
Konuya başta el koymayan Valilik, bakanın açıklamalarının ardından konuyu incelemeye karar verdi.
Yani anlayacağınız, eğer konu ile ilgili bakan, televizyonlarda ekmek zammının doğru olmadığı yönünde ki açıklamaları yapmasaydı konu daha fazla uzatılmayacak, ortalık süt liman olacak ve ekmek zammı konusu gündemde dahi olmayacaktı.
Fikrimce, uzun yıllardan bu yana hep gündemde olan ama asla uygulamaya konulmayan "halk ekmeği" konusu acilen gündeme alınmalı ve gereği yapılmalıdır.
Zira ekmek bir lüks değil, zaruri bir ihtiyaçtır.
Zaruri olan her ihtiyacı devlet ve hükümet koruma altına almalıdır.
Yine fikrimce 1.25 Lira'dan satılmakta olan ekmek, acilen çok daha ucuza satılmalı ve bu durum karşısında en madur olan halkın mağduriyeti derhal giderilmelidir...
 
Kalın Sağlıcakla...
 
 
YORUM EKLE