banner166

Yalnızlığı Öğrendim

 * yalnızlığı öğrendim… çok çabuk öğrendim hem de, yalnızlık dediğin nedir ki, yarım ağız yapılan sohbetlerin gerisinde sizi bekleyen büyük boşluk olsa olsa. Daha ileri gidelim, yalnızlık, sabah kahvaltı yapmamak en basitinden, eve gitmeyi istememek yalnızlık, ben uzun yıllarda öğrendim bunu, ama şikayet değil söylediklerim, gerçeğin ifadesi, gönülden söylenen sözler.
Evet yalnızlık kolay değil, bunu kabul ediyorum, ama faydasını da söylemeden geçmek haksızlık olur. İnsan yalnız kalmadan bazı şeylerin farkına varamıyor, mesela kendi varlığınla baş başa kalıyorsun ilk defa, kendinle tanışıyorsun, hep gürültüye ve hay huya verilmiş saatler daha kıymetli hale geliyor, çünkü kendinle tanışmak çok özel bir an.
Farkındalık üzerinde dönüp duruyorum ama bunu da geliştiren en önemli anlar yalnızlık anları, o yüzden kıymetli diyorum. Ah yalnızlık, bazen bir şarkıyı da alıp yanımıza, doya doya tadını çıkarıyoruz senin, ne kadar sürdüğü önemli değil, nasıl geçtiği önemli. Sıkıntı veriyorsa kötü elbette, hemen birileriyle buluşmalar ayarlanıyor, sohbetlerde yalnızlık öldürülmeye ya da en azından uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Bence kendinden kaçış bunun adı, insan kendinden keyif alabilmeli, yalnızlıktan hoşlanmalı, çok da derine batmadan tabi ki. Neyse ben öğrendim ya yalnızlığı, dedim ya kendimi yazıyorum, bakın ben de bu yazılarla belki de yalnızlığımı geriye atmaya çalışıyorum. İşin trajikomik yanı da bu.
İskender Pala köşesinde ne güzel yazmış:
“Şiirin ve şairlerin en önemli konularından biri yalnızlıktır. Hani gariplik garip kalma garip düşme mânâsına olan yalnızlık. Şiire de yakışan bir konudur ayrıca. Hele şair lirizme ve duygusallığa önem veriyor edindiği yalnızlık tecrübelerini ilhamlarıyla birleştirerek zenginleştiriyorsa...”
Orhan Veli’den;
Bilmezler yalnız yaşamayanlar, 
Nasıl korku verir sessizlik insana; 
İnsan nasıl konuşur kendisiyle; 
Nasıl koşar aynalara, 
Bir cana hasret, 
Bilmezler.
Yalnızlığı öğrendim, tüm bu söylenenlere rağmen ve yalnızlık yine de güzel bir şey benim için, onunla arkadaş olmak lazım onu anlamak için, aslında bunu söylerken şunu demek istiyorum, yalnızlığı ne kadar çok öğrenirsem kendimi o kadar çok daha iyi tanıyacağım…
İyi bir hafta geçirmenizi diliyorum… yağmura, kara ve soğuğa rağmen…
 
YORUM EKLE