Soğuk iklim hayvanlarının zor anları!

Havaların ani ısınması insanlar kadar hayvanları da zorluyor. Türkiye'nin en önemli hayvanat bahçesi ve botanik parklarından birisi olan Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'de, aşırı sıcaklara karşı büyük uğraş veriyor.

Soğuk iklim hayvanlarının zor anları!
banner158
banner174
 Hayvanların sıcaktan en az etkilenmesi için, klasik yöntemlerle serinletme çalışması yapılıyor. Hayvanların hortumla sulanması ve su dolu kaplarda yıkanmaları bu yöntemler arasında. Soğuk iklim hayvanları sıcaklardan en çok etkilenen hayvan türleri oldu. Sibirya Kaplanı ve Kızıl Panda gibi hayvanlar, sulama ve özel havuzlarda serinlemenin yanı sıra bu tür hayvanlar dondurulmuş, buzlu gıdalarla besleniyor

YİYECEKLERİ SOĞUTUYORLAR

Sıcakların bastırması ile yazın etkileri tamamen hissedilmeye başlandı. İnsan yaşamını zorlaştıran aşırı sıcaklar, hayvanları da zor durumda bırakıyor. Darıca Hayvanat Bahçesi Eğitim ve Pazarlama Müdürü Gökmen Aydın, hayvanat bahçesi ile ilgili ilginç detaylardan szöz etti. Aydın, 600 türde 8 bin bitkinin olduğu bir botanik bahçesi içerisinde kurulu veTürkiye'nin en fazla türünü barındıran hayvanat bahçesi olduklarını belirterek, 286 türde 3 bin 600 hayvana ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Bahçedeki hayvanların ayda 25 ton meyve-sebze, 5 ton kırmızı et, 3 ton beyaz et, 2,5 ton balık tükettiği bilgisini veren Aydın, havaların ısınmasıyla yiyecekleri de soğuttuklarını aktardı. Aydın, yaz mevsiminin gelmesiyle yüksek sıcaklıklardan olumsuz etkilenen hayvanları ferahlatmak için çeşitli önlemler aldıklarını dile getirerek, hayvanları hortumla soğuk su tutarak, buzlu meyve ve soğuk çay vererek ya da klimalı odalara alarak serinlemelerini sağladıklarını kaydetti.
SİBİRYA KAPLANINA BUZLU ET
Özellikle soğuk iklimi seven kızıl pandalar ve 
Sibirya kaplanları üzerinde çok durduklarına dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:  "Sibirya kaplanlarının suya girmesi için çeşitli yiyecekler veriyoruz. Daha çok buzlu et veriyoruz. Havuz suyunu günlük değiştiriyoruz, soğuk suyla dolduruyoruz. Özellikle Kızıl pandalar daha soğuk iklimi sevdiği için soğuk meyve veya ıslatma yeterli gelmiyor, mutlaka soğuk alana almak gerekiyor. Sıcaklık 30 dereceyi zorladığı zaman hayvan şoka girebiliyor hatta hastalanarak ölebiliyor. Bunu engellemek için sıcak günlerde, 30 derece olan havalarda biz onları klimayla soğuttuğumuz odaya alıyoruz. Kızıl pandalarımız Hale, Jale ve Lale, 10 derecelik ısıda rahatça yaşıyorlar." Aydın, sıcaktan hoşnut olmayan şempanzeleri de meyve özlü soğuk doğal çay vererek ferahlatmaya çalıştıklarını anlattı.Tüm uygulamalarının veteriner hekimler kontrolü yapıldığını belirten Aydın, "Hayvanlara verilen buzlu meyve de hayvanın türüne göre soğukluk derecesi ve buzun kalınlığı değişiyor. Burada önemli olan şey hayvan sağlığı ve sıcaklarda onlara yardımcı olmak." ifadelerini kullandı.

SICAĞI SEVENLER DE ZORLANIYOR

Hayvanat bahçesinde sıcaktan hoşnut olmayan kadar sıcağı sevenin de çok olduğuna işaret eden 
Aydın, "Özellikle Güney Amerika kökenli olanlar sıcağı seviyorlar fakat aşırı sıcaklar onları da etkiliyor. Sevmelerine rağmen yüksek sıcaklıklarda onlar için hazırlanmış gölgeliklere geçiyorlar. Genellikle bakıcılarımız gün boyunca rutin kontroller yaparak hayvanları serinletmeye çalışıyorlar. Türkiye'nin ilk gergedanı Samir de sıcağı seven bir hayvan olmasına rağmen aşırı sıcaklardan etkileniyor. Bakıcıları, hortumla yıkayarak ve buzlu meyveler vererek serinletmeye çalışıyor." şeklinde konuştu. Aydın, bazı hayvanların aşırı sıcaklarda daha aktifleştiğini ve özledikleri havaya kavuştuklarını ifade ederek, timsah ve yılan gibi sürüngenlerle cüce maymunların bu dönemde daha hareketli olduğunu, o yüzden bu hayvanları merak eden vatandaşların bahçeyi sıcak havada ziyaret etmesinin daha yararlı olacağını kaydetti.

 

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2016, 21:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner178