Tarihi eserlerde nem tehlikesi!

GEBZE

Bölgemizde bulunan ve milli hazine değeri taşıyan çok sayıda taşınmaz tarihi eserin nem ve korozyon tehlikesi içinde olduğu belirtiliyor.


Bölgemizde bulunan ve milli hazine değeri taşıyan çok sayıda taşınmaz tarihi eserin nem ve korozyon tehlikesi içinde olduğu belirtiliyor. Üç yıl önce yapılan restorasyonla Çoban Mustafapaşa Külliyesi’nin yıkımdan kurtarıldığı da bir gerçek olarak ortaya çıkmıştı.

 

- Gebze’nin sahip olduğu bir çok tarihi eserin zamanın aşındırıcı etkisinin yanı sıra bu aşındırmayı hızlandıran korozyon ve nem tehlikesi ile karşı karşıya da olduğu vurgulanıyor. Bölgemizin milli hazinesi olarak tescillenen bir çok tarihi cami, han, hamam, köprü ve çeşme gibi nadir olarak bugünlere erişebilen tarihi eserlerimizin daha sıkı ve daha iyi korunabilmeleri için en çok korozyon ve nem tehlikesinden korunması gerektiği belirtiliyor.

KÜLLİYE YIKILMAKTAN KURTULMUŞ

495 yıldır Gebzemizi şereflendiren Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nin de bu konuda büyük bir tehlikeden döndüğünü 2 Ocak 2015 tarihinde Restorasyon sonrası Külliye’nin tekrar ibadete açılış töreninde Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata açıklamıştı: “Biz restorasyona başladığımızda Külliye’nin zemininin tamamen suyla dolu olduğunu gördük. Biriken suları tamamen tahliye ettik. Ve Külliyeyi yıkılmaktan kurtardık” demişti. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.