FIAT Nasıl Bir Araba Markasıdır ?

Fabbrica Italiana Automobili Torino ya da halk arasında bilinen kısaltmış haliyle FIAT, Avrupa Birliği’nin kurucu üyeleri arasında yer alan İtalya’nın otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketlerinden biridir.

FIAT Nasıl Bir Araba Markasıdır ?
banner158
banner174

 Ülkenin kuzey şehirleri arasında yer alan Torino’da bulunan FIAT, İtalyanların en büyük otomotiv şirketidir. Spor ve yarış otomobilleri denildiğinde bir marka olan İtalya, binek araç alanında da oldukça başarılı sonuçlara imza atmıştır. Şirket adını kurulduğu şehir Torino’dan alır. ”Torino’un Otomobil Fabrikası” anlamına gelen FIAT, dünya pazarında hatırı sayılır bir şöhrete sahiptir. Her ne kadar FIAT olarak lanse etsek de aslında doğru ifade FIAT Gurup olacaktır. Çünkü şirket sadece kendi markası olan FIAT üretimi gerçekleştirmemekte, aynı zamanda ülkenin en önde gelen markalarından Ferrari, Maserati, Alfa Romeo ve de Chrysler gibi markaları da bünyesinde barındırmaktadır. Bu da şirketi dünya çapında bir markaya dönüştürmektedir. Görüldüğü üzere Lamborghini haricinde bütün İtalyan markaları FIAT Gurup çatısı altında toplanmıştır. Başka bir bakış açısıyla, Almanya’da Volkswagen Gurup’un bir benzeri olarak kabul edilebilir.


Dünyanın en önde gelen otomotiv üreticilerinden olan FIAT, İtalyan ekonomisine çok ciddi anlamda katkı sunar. Öyle ki, İtalya’nın otomotiv pazarından elde ettiği gelirin neredeyse tamamı FIAT Gurup çatısı altındandır. Bu da şirketi son derece güçlü bir ekonomik figür haline getirmiştir. Dünyanın en eski otomobil üreticileri arasında yer alan FIAT, resmi olarak 11 Temmuz 1899 tarihinde kurulmuştur. Bu anlamda İtalya’nın en eski otomotiv üreticisi olan FIAT, günümüze dek ulaşan otomotiv üretimi macerasında hayli başarılı bir yol izlemiştir. Şirketin kurucusu Giovanni Agnelli, şirketi kurduğu dönemde bu denli bir küreselleşme bekliyor muydu bilinmez ama, şirketin günümüze dek izlediği yol tezlere konu olacak cinstendir. Her ne kadar İtalya’nın ve de Avrupa’nın en önde gelen otomotiv üreticileri arasında da yer alsa FIAT, Alman devi Volkswagen ile boy ölçüşebilecek durumda değildir. Alman şirketinin yıllık otomobil üretiminin yarısının da altında kalan FIAT, yine de dünyanın en önemli üreticileri arasında yer almayı başarmıştır. Bu anlamda şirket yıllık olarak yaklaşık 4,2 milyon adet araç üretimi gerçekleştirmektedir.

Yıllık geliri yaklaşık olarak 84 milyar avro olan FIAT, bu gelirin yaklaşık olarak 3,9 milyar avroluk kısmını kar olarak kasasında tutabilmektedir. Aslında bu şirketin başarısını ortaya koyar. Küresel bir marka olan FIAT, birçok markayı kendi çatısı altında bulundurur. Bunlar arasında yukarıda da saydığımız gibi, dünyaca ünlü İtalyan markaları bulunur. Ancak bu markalar haricinde ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen bazı markaları da Fiat Chrysler birleşimi sonrasında FIAT tarafından üretilmeye başlanmıştır. Bunlar arasında Dodge ve Chrysler gibi kıtanın önde gelen araçları da bulunmaktadır. Şirket ayrıca traktör üretimi de yaparak sektöre çok ciddi anlamda katkıda bulunur. Türkiye’de de görmeye alışık olduğumuz New Holland traktörleri bir FIAT Gurup ürünüdür.


Kaynak ; Bilgiustam

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2017, 10:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER