banner166

Tac Mahal Hakkında Bilinmeyenler !

Babür imparatoru Şah Cihan tarafından 1632 yılında yapımına başlanmış Hindistan’da Yamuna nehrinin kıyısında yaptırılmıştır. Aşk adına yapılan en güzel eser olarak adlandırılmıştır senelerce.

Tac Mahal Hakkında Bilinmeyenler !
banner158
banner174
 Bunun başlıca sebebi bir isyanı bastırmak üzere harekete geçen Şah Cihan’a onu hiçbirzaman yalnız bırakmayan eşi Banu Begüm’de eşlik etmiştir 14. çocuğunu doğururken ölen Şah Cihan’ın eşi onu fazlasıyla üzmüş ve devlet işlerinden uzaklaştırmıştır.
Rivayetlere göre Şah Cihan 2 yıl boyunca suskun kalmış ve yas tutmuştur. Devlet işlerinden fazlasıyla uzaklaşan Şah Cihan mimari ve sanata önem vermiştir. Tac Mahal gibi bir şaheser eşinin ölümünden sonra ona armağan edilmiştir.

Rivayetlere ya da bunun adına efsane diyelim: Tac Mahal’in yapımında yer alan çalışan tüm işçilerin kolları böyle bir mimari tekrar edilmesin diyerek kesilmiştir. Bulunduğu şehrin birçok tarafından seyredilebilen Tac Mahal İslam Mimarisinin başyapıtlarından birisi olarak adlandırılıyor. İslami önemi anıtın 4 bir yanında yasin suresinin tamamının yazılı olmasıyla daha da net anlaşılmaktadır.

Tac Mahal’in duvarlarında çok değerli taşlar bulunmaktadır. Zümrüt,Akik,Sedef bunlardan birkaçı. Bu muhteşem eserin gizemli tarafları gerçek midir bilinmez ancak hakkında birçok efsane ortaya atılmıştır.

Bilinen bu efsanede;
Kubbeyi desteklemek için kurulan iskelenin masraflı ve fazla işgücü gerektirdiği söylenmiştir bunun üzerine Şah Cihan iskelenin sökülmesini emretmiş fakat mimarlar bunun 5 yıldan fazla süreceğini belirtmişlerdir. Bunun Üzerin Şah Cihan herkesin söktüğü taşın kendisine verileceği hediye edileceğini belirterek iskelenin ertesi güne sökülmesini gerçekleştirmiştir. Dünya’nın 7 harikasından biri olarak sunulan bu eser çevresindeki yapılanma nedeniyle tehlike altındadır. Muazzam mimariye sahip olan bu yer bulunduğu konum açısından da Hinsitan’da en fazla tursit çeken yer olarak bilinmektedir. Her tıl 3 milyondan fazla insan burayı ziyaret etmektedir. Tac Mahal tarihinin en görkemli döneminde inşaa edildi, Moğol imparatorluğunun en şaaşalı dönemi ve en bol döneminde… İnşaatın yapımında alt yapı malzemelerinin taşınmasında filler kullanıldı büyük bir zahmetleve ortaya çıkan bu muhteşem başyapıt Şah Cihan ve eşini sonsuz olarak kıldı.



Kaynak ; Bilgiustam

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2017, 13:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER