banner166

Uruguay Hakkında Bilinmeyenler !

Uruguay, Güney Amerika kıtasında yer alır. Kıtanın en önemli ülkelerinden biri olan Uruguay uzun yıllar İspanyolların egemenliği altında kalmış ve bağımsızlık mücadelesini de bu yüzden İspanyollara karşı vermiştir.

Uruguay Hakkında Bilinmeyenler !
banner158
banner174

Bölgenin önemli değerleri arasında kabul edilen Uruguay, kıtanın en zengin ülkeleri arasında yer almasa da yine de ortalamanın üzerinde bir refah seviyesine sahip olmasıyla bilinir. Güney Amerika kıtasının günümüz itibariyle egemen ülkeleri arasında yer alan Uruguay, batıda Arjantin, kuzey ve doğusunda Brezilya ile kara komşusu durumunda olup, güneydoğu yakasında ise Atlantik Okyanusu’na komşudur. Bölgenin en büyük ülkeleri arasında olmasa da Uruguay, kıtada her manada söz sahibi bir ülkedir. Son derece modern bir tarihe sahip olan Uruguaylılar, Şilililer ile beraber Güney Amerika kıtasının en modern yüzü olarak adlandırılır. Uruguay, komşuları Brezilya ve Arjantin’e nazaran oldukça küçük bir ülke olarak bilinir. Bu ülkelerin nüfusları son derece fazla olup, refah sıkıntısı yaşarlar. 

Uruguay ise kıtanın Surinam’dan sonraki en küçük ülkesi olarak dikkat çeker. Oldukça küçük bir ülke olmasına karşın yine de son derece başarılı bir egemenlik geçmişi bulunur. Ülke son derece küçük olduğundan nüfus da belirli bir coğrafyaya yayılmıştır. Özellikle ülke için son derece önemli bir şehir olan ve aynı zamanda başkentlik görevini üstlenen Montevideo, Uruguay’ın her anlamda merkezi olarak kabul edilir. Başka bir ifadeyle ülke için siyasi, ekonomik ve kültürel başkentlik görevini üstlenen Montevideo, Uruguay toprakları için bir lokomotif görevi görür. Ayrıca şehir, ülke nüfusunun neredeyse yarısına yakın bir kısmını da kendi bünyesinde barındırır. Bölgenin en küçük ülkeleri arasında yer alan Uruguay nüfusu ile de oldukça küçük bir ülkedir. Ülkenin sınırları dahilinde ikamet eden insan sayısı yaklaşık olarak 3,5 milyon seviyelerindedir. Ülkenin sahip olduğu bu nüfus, başta Montevideo olmak üzere Mercedes, Melo, Salto, Maldonado, Rivera gibi şehirlerce bölüşülmüştür. Resmi dili İspanyolcadır .Avrupalı İspanyol etkisinin Güney Amerika kıtasında en yoğun görüldüğü ülkelerden biridir. Sahip olduğu nüfusun yüzde 88’lik bir kısmı beyaz olarak adlandırılan Uruguay, sadece yüzde 4’lük bir siyahi nüfusa sahiptir. Ancak ülkede ırkçılık denilen bir kavram neredeyse yok gibidir. Bu da ülkenin refah ve huzur seviyesini en üst noktalara çıkarır.
Ağırlıklı olarak İspanyol kökenli olan Uruguaylılar, aralarında İtalyan soydaşı olan vatandaşları da barındırır. İtalya ve İspanya, kendi ulusal mevzuatları uyarınca kökeninin doğrudan açık bir şekilde İspanya’dan geldiğini belgeleyebilenlere ayrıca İspanya ve İtalya pasaportu da vermektedir. Bu da kişilerin Avrupa Birliği vatandaşı olması sebebiyle Birlik içinde herhangi bir izne gerek kalmaksızın süresiz çalışma ve yaşama hakkına otomatikman kavuşması sonucunu doğurur. Ülke bağımsızlığını 25 Ağustos 1825 tarihinde elde etmiştir. Bu tarihten üç yıl sonra bağımsızlığı tanınan Uruguay, 18 Temmuz 1830 tarihinde ise kendi anayasasını yapmıştır. Ülkede kişi başına düşen milli gelir ise yaklaşık olarak 17 bin Amerikan doları seviyelerindedir.



Kaynak ; Bilgiustam

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2017, 13:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER