Cenevre Nasıl Bir Yer ?

Cenevre, Avrupa’nın köklü ülkelerinden İsviçre’de bulunan bir yerleşim yeridir.

Cenevre Nasıl Bir Yer ?
banner158
banner174

 Ülke toprakları arasında Zürich’le beraber bölge coğrafyasının en önde gelen şehirlerinden biri olan Cenevre, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Çok stratejik bir öneme sahip olan Cenevre, tarihte kendi toprakları üzerinde var olan devletlerin ticari merkezlerinin başında gelmiştir. Öyle ki söz konusu Cenevre toprakları Avrupa’nın en önemli iktisadi merkez olarak lanse edilmekteydi. Günümüz itibariyle bu özelliğini hemen hemen tamamıyla kaybetmiş olan Cenevre, İsviçre’nin en popüler 2’nci şehri olarak karşımıza çıkmaktadır. Cenevre Avrupa’nın en kozmopolit şehirlerinden biridir. Her ne kadar bu anlamda Birleşik Krallık’ta bulunan İngiltere’nin ve aynı zamanda da Krallığın başkenti olan Londra’nın eline su dökemese de, yine de ondan sonraki en kozmopolit şehir olarak kabul edilir. Cenevre’de yaşayan halkın büyük bir çoğunluğu Fransızca konuşur. Bu anlamda Almancanın ağırlıklı olduğu Zürich’ten ayrılan Cenevre, ülkenin Fransa yakası olarak tanımlanır. Yani başka bir ifadeyle Zürich, Almanların Cenevre ise Fransızların şehridir. Zaten her iki şehre de ziyaret gerçekleştirdiğiniz vakit, Alman ve Fransız izlerini son derece belirgin bir biçimde algılarsınız

Cenevre, İsviçre topraklarında bulunan Cenevre Kanton Cumhuriyeti’nin bir parçasıdır. Öyle ki şehir bu kantonun başkentidir. Hemen Cenevre Gölü’nün yanı başına kurulmuş olan Cenevre şehri, ülkenin en önde gelen yerleşim yerlerinden biri haline gelmiştir. Zaten çok eski bir tarihi olan bu topraklar, İsviçre’nin bir parçası olmasıyla beraber hiç olmadığı kadar sakin bir dönem geçirmektedir. Her ne kadar şehir Cenevre Gölü’yle etkileşim halinde olsa da şehrin deniz seviyesinden yüksekliği ortalama olarak 375m’dir. En yüksek zirvesi 457m olan bu şehir son derece etkileyici bir coğrafyaya sahiptir. Uzun yıllar dünya iktisadi tarihine damga vurmuş olan bu günümüz İsviçre şehri, halen birçok organizasyona da ev sahipliği yapmasıyla önemini koruyabilmektedir. İsviçre’nin oldukça küçük bir ülke olduğunu göz önüne aldığımızda şehrin nüfusu da ona göre oldukça hatırı sayılır bir sayıdadır. Son sayıma göre Cenevre sınırları dahilinde yaklaşık olarak 200 bin insan yerleşik olarak ikamet etmekte.

 
Alplerin etkilerinin son derece yoğun olarak görüldüğü bu topraklar oldukça çetin hava şartlarına sahip olabilmekte. Özellikle dondurucu Alp etkisinin fazlasıyla görüldüğü şehir, kış sporlarına ve de kış turizmine son derece elverişlidir. Bu durumun fazlasıyla farkında olan İsviçre, söz konusu bölgeye son derece modern tesisler inşa etmiştir. Ayrıca bölgede düzenli olarak kış sporları ile alakalı organizasyonlar da düzenlenmektedir. Bölge sahip olduğu stratejik finans politikası sebebiyle birçok uluslar arası şirketi de kendisine çekmeyi başarmıştır. Bunlar arasında devasa şirketler bulunur; özellikle teknoloji alanında Hewlett Packard, Electronic Arts gibi sektörün önde gelen şirketleri bölgede merkezlerini bulundurur.

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017, 11:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner178