banner166

Hepimiz Merhamete Muhtacız !

Sinemamıza 80’li yılların sonu ve 90’lı yılların başında filmleriyle katkıda bulunan usta yönetmen Mesut Uçakan’ın gösterildiği dönemde büyük yankı uyandıran ve yoğun tartışmaların odağı olan filmlerinden “Reis Bey”, 7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Ustaya Saygı bölümünde gösterildi.

Hepimiz Merhamete Muhtacız !
banner158
banner174

 Sinemamıza 80’li yılların sonu ve 90’lı yılların başında filmleriyle katkıda bulunan usta yönetmen Mesut Uçakan’ın gösterildiği dönemde büyük yankı uyandıran ve yoğun tartışmaların odağı olan filmlerinden “Reis Bey”, 7. Malatya Uluslararası Film Festivalkapsamında Ustaya Saygı bölümünde gösterildi.

1988’de, Necip Fazıl Kısakürek’in aynı adlı tiyatro eserinden uyarladığı “Reis Bey” filminin gösteriminin ardından seyircilerle buluşan Mesut Uçakan, filmin çıktığı ilk yıllarda büyük ilgi görmesinin ve hala izlenmesinin sebebinin dünyanın en kadim meselelerinden merhamet konusunu ele alması olduğunu söyledi.

Yakın dostu, yönetmen Nazif Tunç’un modere ettiği söyleşide konuşan Mesut Uçakan, sözlerine şöyle devam etti: “Merhamet üzerinden kendimizi, vicdanımızı ve medeniyetimizi buluyoruz”, diyen Uçakan, konteyner kentteki film gösterimlerden de bahsederek; “Günümüzdeki siyasal çarpıtılara baktığımız zaman merhamete ne kadar muhtaç olduğumuzu görüyoruz” diye konuştu.

Filmin kült filmlerden biri olarak sinema tarihin geçmesi hakkında “Burada bir başarı varsa onun nefesini sinemaya taşıyabilmektir. Esas başarı Necip Fazıl Kısakürek’indir.” diye konuşan usta yönetmen, uzun zamandan beri Necip Fazıl Kısakürek’in bir oyununu daha sinemaya aktarma arzusunda olduğunu belirtirken, “Rahat uyarlama imkanları verilirse Türkiye’de aydınlanma olacağına inanıyorum”, dedi.

Seyircilerden gelen soruları da yanıtlayan usta yönetmen, sessizlik dönemleri ile ilgili kendi finansmanını kendi yaratmak zorunda olmasının etkisinden bahsetti.

“Henüz üniversitedeyken, esnaftan, memurdan para toplayıp, Müjde Ar ile film çektiklerini anlatan Uçakan, “Şimdi korku basıyor, çekemiyoruz. Hesaplar bizi durduruyor.” dedi. Uçakan sözlerini şöyle tamamladı; “O dönemlerde toplumda da, gençlerde de heyecan vardı. İdeolojik ve fikirlerin tartışıldığı yoğun bir dönemdi, Şimdi seyirci de aynı seyirci değil. En büyük hasılat rekoru kıran filme bakıyoruz, Recep İvedik. Burada yönetmenin suçu yok, çünkü bu yozlaşmaya paralel bir süreç.”

Mesut Uçakan’ın büyük yankı uyandıran diğer filmleri; “Kelebekler Sonsuza Uçar /İskilipli Atıf Hoca” ve “İzzet Kaptan ve Oğlu” da 7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Ustaya Saygı bölümünde gösterilecek.

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2017, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER