banner166

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'nun Açıklaması

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TUİK tarafından açıklanan eylül ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin: “İhracattaki artış trendinin süreceğini umuyoruz.” dedi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'nun Açıklaması
banner158
banner174

 KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TUİK tarafından açıklanan eylül ayı düzeltilmiş dış ticaret verilerine yönelik değerlendirmesinde, “Eylül ayında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 8,7 artarak 11 milyar 848 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2017’nin 9 aylık dönemine baktığımızda ihracatımızın yüzde 10,5 arttığını görüyoruz. Memnuniyet verici olan bu artış ekonomideki canlanmanın da göstergesidir. 9 ayık dönemler itibariyle  ihracatımızda 2015’de yüzde 9,5 ve 2016’da yüzde 3 gerileme vardı. Umarız 2017 yılında ihracatta yakaladığımız bu ivme artarak devam eder.

 

KSO Başkanı dış ticaret açığındaki artışa dikkat çekerek “Eylül ayında ithalatımız yüzde 30,6 artarak 19 milyar 982 milyon dolar oldu. İthalatımız ilk dokuz ayda yüzde 15,5 artış göstermiş oldu. Geçmiş yılların ilk dokuz ayının ithalatına baktığımızda ise 2015 yılında yüzde 13 ve 2016 yılında yüzde 7 gerileme vardı. İthalattaki bu artış dış ticaret açığının da yükselmesine neden oluyor. 2014 yılından bu yana sürekli gerileyen dış ticaret açığımız bu yıl dikkat çekici boyutta arttı. Bu kapsamda tedbir alınması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

 

İhracat ve ithalat alt kalemlerini değerlendiren Zeytinoğlu, “Eylül ayında ihracata en büyük katkı yine otomotiv ve otomotiv yan sanayiden geldi. İthalatta ise en büyük artışların gemiler, suda yüzen taşıt ve araçlar ve kıymetli taşlar, mücevher grubunda olduğunu görüyoruz. Üretimde kullanılacak girdilerin ithalatının artmasını da önümüzdeki dönem üretimde hareketlilik olarak yorumlayabiliriz. Bunun büyüme performansına da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte ilk dokuz aylık döneme baktığımızda yatırım malları ithalatının yüzde 13,3 oranında azalmış olması istediğimiz bir tablo değil.” dedi.

 

Toplam ihracatın hemen hemen yarısının Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını belirten Zeytinoğlu, “AB’ye yapılan ihracat, geçen aynı ayına göre yüzde 7,9 artarak 5 milyar 904 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül’de en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, ABD, Irak, İtalya oldu.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2017, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER