banner166

TÜRKİYE’NİN YÜKSELEN LİDERLERİ !

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Türkiye’nin Yükselen Liderleri araştırması, sektörlerinde lider özelliği gösteren bu şirketlerin, gelecekte bu potansiyellerini sürdürdükleri takdirde ülke ekonomisi için nasıl bir değer yaratma potansiyeline sahip olacaklarının fotoğrafını çekiyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN YÜKSELEN LİDERLERİ !
banner158
banner174
 

11 Kasım 2017 / İstanbul-Türkiye’nin en büyük KOBİ yapılanmasına sahip sivil toplum kuruluşu olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Londra Borsası işbirliğiyle “Türkiye’nin Yükselen Liderleri” araştırmasını gerçekleştirdi. Londra Borsası’nın yenilikçi küçük ve orta ölçekli firmalara destek vermek amacıyla yürüttüğü ELITE programı kapsamında yapılan araştırma; İngiltere, AB Ülkeleri ve Afrika’nın ardından Türkiye’de de yapıldı. Araştırma kapsamında son 3 yılda sürekli yüksek büyüme gösteren ilk 100 şirketten oluşan “Türkiye’nin İlham Veren Şirketleri” ile 69 şirketten oluşan “Türkiye’nin İlham Veren Bilişim Şirketleri” de belirlendi. Kamuya açık verilere dayalı olarak yapılan sıralamada, kapsayıcılık açısından mümkün olan en geniş dağılıma ulaşılması amacıyla, İstanbul Sanayi Odası (İSO) I ve II. 500, Fortune 500 Türkiye (2013 ve 2016) ile BT Haber Bilişim 500 (2013 ve 2016) listeleri kullanıldı.


Türkiye’nin Yükselen Liderleri araştırmasında, finansal büyüklük ve büyüme hızı açısından diğer sektörlerden farklılık gösterdiği için bilişim şirketleri için ayrı bir sıralama yapıldı. “Türkiye’nin İlham Veren Bilişim Şirketleri” listesinde bilişim sektöründe faaliyet gösteren ve sürekli büyüyen 69 bilişim firması yer aldı. Cirosu 1 milyar TL’nin altında olan şirketler arasından, net satışları üç dönem yıllık bileşik büyüme oranına göre belirlenen Türkiye’nin Yükselen Liderleri, büyümeden istihdama sektör ve ülke ortalamalarının üstünde artış kaydetmeleriyle öne çıkıyor. “Türkiye’nin Yükselen Liderleri” araştırmasının detayları 18 Kasım’da Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı TÜRKONFED 21. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nde açıklanacak.


TARKAN KADOOĞLU: “YÜKSELEN ŞİRKETLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ REKABETTE ÖNE GEÇİRİYOR”

Günümüzde ülkelerin rekabetçiliğinin kentlerin rekabetçiliğinden geçtiğini ve bu rekabetçiliği belli başlı sektörler ile şirketlerin sürüklediğini ifade eden TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu; “Bu rekabetçilik gücünde umut ve gelecek vaat eden şirketlerin sürdürülebilirliği küresel anlamda fark yaratıyor. Ülkemiz ekonomisine niteliksel katkı sağlayan, bir dönem belki KOBİ olan ve büyümesini sürdüren Türkiye’nin Yükselen Liderleri de bu anlamda ciddi bir potansiyel barındırıyor. Türkiye’nin Yükselen Liderleri araştırması, sektörlerinde lider özelliği gösteren 100 şirketin gelecekte bu potansiyellerini sürdürdükleri takdirde ülke ekonomisi için nasıl bir değer yaratma potansiyele sahip olacaklarının fotoğrafını çekiyor. Bu şirketler büyürken karlarını artırdıkları gibi ülkemizin en önemli sorunu olan işsizliğe de çare olacak şekilde istihdam artışı yaratıyor” dedi.


“TÜRKİYE’NİN EKONOMİK BÜYÜME RAKAMLARINDA KOBİ ODAKLI POLİTİKALARIN ETKİSİ BÜYÜK”

Geleceğin büyük oyuncusu olmak için markalaşma başta olmak üzere kurumsallaşma ve kurumsal yönetim anlayışının sadece araştırmada yer alan şirketlerin büyümesi için değil, sürdürülebilir kalkınma ve ülke refahı için de önemli olduğunu belirten Kadooğlu, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ilk iki çeyrek ekonomik büyüme rakamlarının yüzde 5’lerin üstünde gelmesinde KOBİ odaklı politikaların ne kadar etkili olduğu görüldü. Türkiye’nin Yükselen Liderleri araştırmamızdaki şirketlere yönelik vergi, teşvik, mevzuat kolaylığı gibi özel politikaların ortaya konması, bu noktada yapısal ve ekonomik dönüşüme katkı sağlanması gerekliliği ekonomimiz açısından da önemli görünüyor. KOBİ odaklı politikaların büyümede yarattığı katkıdan çok, daha nitelikli ve katma değeri yüksek üretimle bu şirketlerin gelecekte daha fazlasını yapacak potansiyellerinin geliştirilmesinde hepimize önemli sorumluluklar düşüyor.”


LUCA PEYRANO: “ELITE PROGRAM TÜRKİYE’NİN KOBİ’LERİ İÇİN FIRSATLAR YARATIYOR”

Sürekli büyüyen uluslararası ELITE topluluğunun 1000'den fazla şirket, danışman ve yatırımcıdan oluştuğunu belirten Londra Borsası ELITE Program CEO’su Luca Peyrano, “ELITE olarak ekonomik başarının anahtarının yenilikçi, dinamik ve hızlı büyüyen şirketlerde olduğuna inanıyoruz. Büyümeyi sağlayan bu şirketler faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki inovasyon ve ekonomik kalkınmaya da önemli katkıda bulunuyor. ELITE, Türkiye’deki KOBİ sektörünü zenginleştirmeyi, ülkenin KOBİ'leri için mücadele etmeyi ve onları yurt dışına açılma planlarında desteklemeyi taahhüt ediyor. ELITE daha fazlasını başarma hırsına sahip özel şirketlerin bir sonraki büyüme aşamasına hazırlanmasına ve bunun için yapılandırılmasına yardımcı olur. Bu şirketlerin liderlerini işletme eğitimi kaynaklarıyla tanıştırır ve onları benzer yaklaşımdaki girişimcilerle, önde gelen danışmanlarla ve yatırımcılarla buluşturur. TÜRKONFED ve ELITE, Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan işletmelerin büyümesine yardımcı olmak amacıyla işbirliği yapmaktadır. ELITE, finansman ve bilgiye erişim karşısındaki engelleri kaldırmaya yardımcı olarak Türkiye'nin KOBİ'lerinin inovasyon yapmasını, sürdürülebilir büyümeyi yönlendirmesini ve hepimiz için fırsatlar yaratmasını sağlamaktadır” diye konuştu.


BURAK KOÇER: “YÜKSELEN LİDERLER ÜÇ YILLIK DÖNEMDE KENDİ SEKTÖRLERİNİN İKİ KATI ÜZERİNDE BÜYÜDÜ”

Türkiye’nin Yükselen Liderleri araştırması yazarı Burak Koçer ise şunları söyledi: “Finansal ölçek olarak KOBİ kategorisinin ötesine geçen bu şirketlerin piyasaya yeni bir yön verme eğilimleri, yerleşmiş bir modelle mevcut ekonomik sistemin devamını sağlayan dev şirketlerden daha yüksek. Bu nitelikleriyle özellikle de belirsizlik algısının yüksek olduğu dönemlerde, yeni atılımlarla ekonomiye canlılık kazandırıyorlar. Üstelik katkıları sadece kendi başarılarıyla da sınırlı değil. Birkaç adım ötesinde oldukları KOBİ’ler için de yol gösterici birer rol modeli teşkil ediyorlar. Türkiye’nin Yükselen Liderleri toplam 65 patent ve 3 bin 776 tescilli markayı elinde bulunduruyor. Yükselen Liderler AB araştırmasına göre ise AB ülkelerindeki 1000 şirket için bu oran toplam 4 bin 884 patent ve 2 bin 877 tescilli markaya ulaşıyor. Bu karşılaştırma, fikri mülkiyet haklarında, Türk ekonomisindeki yapısal dönüşüm ihtiyacını destekleyen bir tablo ortaya koyuyor.”


ŞİRKETLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ: ORTALAMALARIN ÜZERİNDE BÜYÜME VE İSTİHDAM ARTIŞI

Türkiye’nin Yükselen Liderleri araştırmasına dâhil olan şirketlerin ortak özellikleri ortalamaların üzerinde büyüme ve istihdam artışı yaratmaları. Bu şirketler;


  • SEKTÖR ORTAMALARININ ÜZERİNDE BÜYÜDÜLER: İlk 100 şirketin 2013 ve 2016 yılları arasındaki yıllık bileşik büyüme hızı yüzde 25 oranında gerçekleşirken belli sektörlerdeki işletmeler kendi sektörlerinin en az 2 kat üzerinde bir büyüme hızı ortaya koydu. Akaryakıt dağıtımı, bilişim, ana metal, orman ürünleri, kauçuk ve plastik, hazır giyim ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler sektör ortalamasına göre büyüme hızı sıralamasında başı çekti. Bilişim sektöründe yer alan 69 şirketin ise aynı dönemde yıllık bileşik büyüme hızı yüzde 45’e ulaşarak sektörün yaklaşık 4 kat üzerine çıktı.
  • TÜRKİYE ORTALAMASININ 4 KAT ÜZERİNDE İSTİHDAM SAĞLADILAR: 2013 ve 2016 yılları arasında Türkiye’de istihdam artışının yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 3,41 olarak gerçekleşirken, aynı oran araştırmada yer alan şirketler için yüzde 13’e ulaştı. Bu veriler araştırmada yer alan şirketlerin üç yıllık yeni iş imkânı yaratma performansının Türkiye genelindeki istihdam artışından yaklaşık 4 kat daha hızlı olduğunu ortaya koydu. Söz konusu şirketler 2016 yılında ise istihdamlarını bir önceki yıla göre toplamda %7,4 oranında artırırken aynı oran Türkiye genelinde yüzde 2,9 olarak gerçekleşti.
  • STRATEJİK ÖNCELİKLERDE YENİ TESİS YATIRIMI İLK SIRADA YER ALIYOR: Şirketlerin yüzde 52’si gelecek 3 yıl içinde yurt içinde yeni tesis yatırımı yapmayı, yüzde 49’u mevcut tesislerinde kapasiteyi artırmayı, yüzde 41’i mevcut tesislerini modernize etmeyi, yüzde 28’i ise yurt dışında yeni tesis yatırımı yapmayı planlıyor.
  • KURUMSAL YÖNETİM HAYATİ BİR ROL OYNAYACAK: Çoğunluk hisseleri birinci kuşak kontrolünde olan şirketlerin oranı yüzde 73 iken, şirket kurucusunun yaş ortalaması ise 62 olarak belirlendi. Şirketlerin yüzde 29’u önümüzdeki 3 yıl içinde icra yetkisini sonraki kuşağa, yüzde 29’u profesyonel yöneticiye devretmeyi planladıklarını belirtirken; yüzde 27’si ise yabancı yatırımcı ile ortaklık planlarının bulunduğunu ifade etti. Öte yandan, şirketlerin neredeyse dörtte birinde önümüzdeki birkaç yıl içinde hisselerin bir sonraki kuşağa devrinin gündeme gelecek olması, büyüme performansının sürdürülebilirliğinde kurumsal yönetimin ne kadar hayati bir rol oynayacağını ortaya koymaktadır.

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2017, 12:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER