Diş Teli Hakkında Yanlış Bilinenler

Diş teli tedavi süreci bireylerin yanlış bilgiler uygulamasına sebep olabilir. Bu algıların kırılması ve düzenlenmesi sağlıklı bir sürecin oluşturulması adına önemlidir.

Diş Teli Hakkında Yanlış Bilinenler
banner158
banner174

 1) Diş teli nasıl takılır sorusu kullanılan yönteme göre değişme gösterir:


Diş teli nasıl takılır sorusu kişilerce en çok bilinmek istenen ana sorudur. Ancak kullanılan yöntemler, braketler bu durum üzerinde etki sahibidir. Günümüzde çok çeşitli diş telleri üretilmektedir. İlk üretilen metal teller amacına uygun ve hızlı gelişime açıktır. Ancak ilerleyen dönemlerde estetistiksel etmenler de göz önüne alındığında revize edilmesi istenmiştir. Direkt diş üzerine konumlanan metal braketler yerini estetistiksel anlamda katkı verecek olan şeffaf tellere bırakmıştır. 

2) Diş teli acı meydana getirmez:

Diğer bir yanlış anlaşılma tedavi sürecinde acı hissinin oluşacağıdır. İlk teller takılınca ağızda alışma evresi oluşması beklenir. Birkaç gün tam olarak kişi ağzındaki yeni aparata uyum sağlayamayacaktır. 

3) Dişler tekrar eski konumlarına dönmez:
Teller dişlerinizde 2-2,5 yıl süre ile kalacaktır. Bu süre zarfı bireyin ağız yapısı ve sorunları ile şekillenmektedir. Süreç sonuna gelinmesi demek artık sorunların çözümlenmesi demektir. Sürecin sonuna gelmek her tedavi türünde her zaman aynı sürede olmamaktadır. 

4) Tedavi süreci çürük oluşumlarına sebebiyet vermez:

Tedavinin ana amacı dişlerin sağlamlığını koruyarak konumlanma sorunlarına gerekli çözüm önerilerini sunmaktır. Bu önerileri yerine getirmek için büyük titizlik ile çalışılmaktadır. Braket denilen küçük yapılar dişlerin istenen konumda kalması için gereklidir. Bu adımlarda braket türü ve seçimine de dikkat edilir. Braketler diş üzerinde yapışıklardır. Bu nedenle alt kısımları çürük oluşumuna sebebiyet vermezler. Ancak kenar kısımlarının iyice temizlenerek bakteri oluşumuna engel olunması gerekmektedir. Oluşan bakteriler git gide birikerek koyulaşmalar meydana getirirse artık çürümeler görülebilir sinyalini vermiş olur. Bu durumda diş teli fiyatları/ ortodonti fiyatları da etkilenerek maliyetlerin artacağı yöntemlere yönelim gerekebilir. Gerekli temizlik ve bakımın sağlanması ile çürümeler asla gözlenmeyecektir. Birey burada gerekli adımları takip ederek rutin oluşturmalıdır.

5) İstenen besinlerin tüketimini azaltmaz:

Süreçte ilk başta adaptasyonun sağlanması gerekir. Sağlanan adaptasyon ile birey artık kaldığı yerden rutin yaşamına geri dönebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gerekli olacak olan noktalar da mevcuttur. Özellikle katı besinlerin tüketilmeyeceğine yönelik algılar fazladır. Bu durum doğru değildir. Bireyler ilk başta kabuklu ve sert besinleri bölerek tüketirlerse daha yararlı olacaktır. Öteki türlü yapılara hasar verici etmenler meydana gelebilmektedir çünkü kişi henüz bu yapılar ile besin tüketmeye alışkın değildir. İlk olarak alışması beklenir. Daha sonra istediği besin türüne yönelebilmektedir. Bireyler süreç içinde bazı besin türlerini tüketirken dikkat etmelidir. Örneğin çok leke bırakan, yapışkanlı, temizliği zor besinler süreç içinde tercihi azaltılmalıdır. Aksi halde temizleme süreci kişiye zorluk çıkarır. Etkili temizlenememe durumu da bireylerin çürümelerinin meydana gelmesine neden olabilmektedir.


6) Temizlik ve bakıma önem vermek gerekmektedir:

Kişi görünmez diş teli/ şeffaf diş teli veya metal diş tellerini her gün belirli zaman aralıklarda temizlemeli bakımını yapmalıdır. Eğer temizlik yapılmazsa bu durum problem durumlarını ortaya çıkarabilmektedir.

7) Ortodonti sürecini her uzman yerine getiremez:

Deneyimi olmuş ortodontistler sayesinde sağlıklı gelişim ve ilerleme sağlanır.

Kaynak; Bilgiustam

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2020, 15:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER