Şehzadeler Şehri Amasya notlarım

 

Geçtiğimiz gün Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Anadolu'nun eski yerleşim alanlarından biri olan buram buram tarih kokan otantik sokaklarıyla 'şehzadeler şehri' Amasya’yı ziyaret ettim.

Cana yakın, misafirperver insanlarıyla tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan, 14 medeniyete ait çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran Amasya, Osmanlı tarihine yön veren bir çok şehzadenin Amasya'da yetişerek görev yapmış olması nedeniyle maneviyatı yüksek olan bir şehir olduğuna bizzat şahit oldum.  

Kültür, termal ve doğa turizmiyle öne çıkan Amasya, müzeleri, bimarhanesi, Sultan 2. Bayezid Külliyesi, Kızlar Sarayı, Yeşilırmak'ın iki yakasında uzanan Yalıboyu evleri, tarih kokan otantik sokaklarını gezdim gördüm ve resimlerle her anı ölümsüzleştirdim.

Amasya gezimde elbette cennet vatanımın her yerinde olduğu gibi dostlarımızı görerek çeşitli ziyaretlerde de bulundum. Sosyal medyada yaptığım paylaşımlar sonrası şehrin çeşitli yerlerinde olan dostlarımdan da davet telefonları alsam da zamanım kısıtlı olduğundan dolayı bazı ziyaretleri bir dahaki sefere bıraktım.

Yoğunluğundan elinden telefon düşmeyen, benim gibi yaşını göstermeyen Amasya Memur-Sen İl Temsilcisi, Sağlık-Sen Amasya Şube Başkanı Recep Eliaçık’ı ziyaret ederek keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Ardından Amasya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel’i ziyaret ederek kahve sonrasında ikram ettiği dalından yeni koparılmış Amasya kirazını yiyerek kurumun yoğunluğuna ve bu yoğunlukta vatandaşların kurumdan ayrılırken duydukları memnuniyetlerine bizzat şahit oldum.

Son olarak Amasya’nın sağlık kurumu olan Amasya üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekim yardımcısı Dr.Ömer Deniz’i ziyaret ettim. Ömer bey Amasya eski İl Sağlık Müdürü görevini icra ederken adını duyduğum ancak yeni tanıştığım bir isimdi. Ziyaret ettiğimde hastane başhekimi Doç. Dr Seyhan Yılmaz yerinde olmadığından sorumlu başhekim Ömer bey’le sohbet ettik. Sağ olsun Amasya’nın cana yakın insanlarından birisi olmasıyla beraber gün içinde aldığı notları takip edip kısa sürede sonuçlandırarak dönüş yapması da dikkatimden kaçmadı.  

UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Harşena Dağı ile Pontus Kral Kaya Mezarları bulunan uygarlıkların merkezi Amasya, gerek doğası, gerekse tarihi ve sıcakkanlı insanlarıyla bana huzur, temiz havasıyla mutluluk verdi.

Amasya Valisi Mustafa Masatlı’nın, "Amasya'ya ilk defa gelen kişiler, şehre hayran olduklarını ve tekrar geleceklerini söyleyerek buradan ayrılıyor." Sözü şahsım içinde tam yerinde söylenmiş bir söz oldu.

Osmanlı şehzadelerinden çoğunun ilk eğitimini aldığı, devlet yönetimini öğrendiği yer olması dolayısıyla "şehzadeler şehri" olarak anılan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" sözüyle tüm dünyaya milletin bağımsız yaşama iradesini ilan ettiği şehir olan Amasya’nın güzel yürekli insanları hepinize teşekkürler.

Kahvenin kırk yıl hatırı” oluğu gibi Amasya Yeşilırmak kenarında balkon rezervasyonu yaparak ağırlayan Amaseia Mutfağı’nın güler yüzlü işletmecisi Fatih Yağcı sana da diyorum ki içtiğimiz kahvenin tadı damağımızda kaldı.

Şehzadeler Şehri Amasya Allah izin verirse tekrardan görüşmek üzere..

Kalın sağlıcakla…

Teşekkürler TUZED

 

Genel Merkezi Kayseri olan TUZED Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği’nin 21 Haziran başkanlar toplantısı davetine katılamasam da mücadeleci insanlar tarafından unutulmamak güzel.

 

Uğur GENCER Haber24 başlıklı “Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan ve emekli olmuş Uzman çavuşların hak mücadelesinde tüm Uzman çavuşların sesi olduğunuz için teşekkür ederiz” yazılı Polatlı ve Gaziantep TUZED başkanlarından şahsıma gönderilen plaketler için Duru Medya Gurubu Haber24Turkiye,Nefes Gazetesi ve Haber41 ailesi adına şahsım olarak teşekkür ederim. TUZED yönetimi sizin samimiyetiniz yeter.

 

 

YORUM EKLE