Ne İşe Yaradığı Bilinmeyen Üniversite Bölümleri

Her gencin hayali bir üniversiteye gitmektir. Özellikle lisede son sınıfa geçince gelecek için farklı farklı düşünceler kaplar insanın içini. Hangi bölümü ya da üniversiteyi seçmesi gerektiğine karar vermeye çalışırken kıstasları hem hayalindeki meslek hem de gelecekte çok ön plana çıkacak meslek seçmeye çalışır.

Ne İşe Yaradığı Bilinmeyen Üniversite Bölümleri
banner158
banner174
Mühendis mi olmalı yoksa tıp mı okumalı yoksa hukuk mu yazmalı soruları insanın zihnini hep meşgul eder. Bir de az bilinen bölümler vardır. Onları tercih etmeyi düşünenlerin kafası daha da karışıktır. Hem kendileri daha bölümün ne olduğunu zor kavrarlar hem de bu bölümleri çevresindekilere anlatmak tam bir işkencedir. Ama elinde sonunda bölümler seçilir farklı da olsa sıradan da olsa güzel güzel bölümlere yerleşilir ve yerini bir yaş küçüklere bırakırsın. Peki farklı bölümlerden kasıt ne? Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün bile sıradan olduğu günümüz dünyasında dünyanın çok farklı yerlerinde ne işe yaradığı bilinmeyen bir sürü bölüm mevcuttur. Bazılarının adları bile o kadar gariptir ki insan ismini okurken gülmesini tutamazken o bölümü 4 yıl okuyan kişilerin neler düşündüğünü merak ederiz. Bu çok farklı bölümler neler mi hep beraber inceleyelim.

1. David Beckham Çalışmaları – Staffordshire Üniversitesi, Birleşik Krallık

Evet yanlış okumuyorsunuz, David Beckham Çalışmaları adında bir bölüm var ve bölümün öğrencileri ünlü futbolcunun çalışmaları konusunda bilgi almak için bu bölüme gidiyor. Bölümün kuruluşunda hangi düşünce ile yola çıkıldı bilmiyorum ama mezun olduktan sonra insana neler kattığını düşünmek bile garip geliyor. Bununla birlikte okurken çevrenizdeki eş dost tarafından garip bakışlara maruz kalacağınız gerçeğini de unutmamak gerekiyor.

2. Parapsikoloji – Birden Fazla Üniversitede

Bu bölüm, bir hayalet avcısı olarak kariyer yapmak isteyenler için mükemmeldir. Peki ya bu kurgusal hayaletleri yakalayacağınız ortamı nerede bulacağım diye soracak olursanız onun cevabını veremeyiz. Gerçekten dört yıl boyunca bu konuda eğitim verilen üniversiteler ve bölümler var. Bununla birlikte, paranormal (zayıf ve perili evlerin dahil) çalışmalarına ayrılmış olan bu ders, dünya çapındaki üniversitelerde ve kolejlerde çok karşılaşılan bir bölümdür. İngiltere’de Coventry, Edinburgh, Northampton ve Liverpool’da, ayrıca Belford ve Flamel’de ABD’de herkesin .eşitli dizileri izledikten sonra tercih ettiği bölümdür.

3. Ufoloji Doktora Derecesi – Melbourne Üniversitesi

Ağustos ayında Aussie Martin Ploughman, kimliği belirsiz uçan nesneler üzerine çalışmalarını tamamladıktan sonra gerçek bir Dr Who olan ilk öğrenci oldu. Ploughman kültür ve iletişim konusundaki büyük çalışmalarda bulunduktan sonra, biraz farklı şeyler yapmak istediğine karar verdi, bu nedenle çok farklı bir alanda doktora yapmaya kalkıştı, UFOLOJİ. Bu alanda o kadar eğitim alıp doktora yapmasına rağmen hala biri ona uçan nesneler gördüğünü söylediğinde genelde inanmadığını söylemesi de cabası. Okumasının ne kadar keyifli olduğunu bilmiyoruz fakat derslerin içeriği ve mezuniyetten sonra istihdamını çok merak ediyoruz açıkcası.

4. Cinsellik – Occidental Koleji

Bu dersin içeriğine tam olarak hakim olmak zordur çünkü tam Türkçeye çevrilemeyen kavramlar mevcuttur. Anlam olarak baktığımızda derste -aslında eleştirel teori ve sosyal adalet ile cinsellik arasındaki ilişkinin incelenmesi gerekmektedir. Derslerin içerikleri nasıldır bilmiyoruz ama mezun olunduktan sonra kişi ünvanını söylemeye çekinecektir buna eminiz.

5. Sörf Çalışmaları – Plymouth / Melbourne

Tatil gibi bir üniversite hayatı geçirmek isteyenlerin tercih etmesi gereken bir branş olabilir aslında. Düşünsenize ödev olarak 7-24 sörf yapıyorsunuz. Ne güzel ödevler öyle. Bu son derece farklı olan derse ilgi de az değilmiş şaşırtıcı bir biçimde. Bu zamana kadar çevreden eş dosttan sörf öğrenmek vardı özellikle Amerika sahillerinde. Artık üniversiteli sörfçüler geliyor. Düşünsenize biri size ne okuyorsunuz diye soruyor siz de cevap olarak sörf çalışmaları diyorsunuz. Okuyanların yaşadıkları tepkileri merak ettik açıkcası.

6. Felsefe – Farklı Üniversitelerde

Felsefe ülkemizde de çok meşhur bir bölüm. Hemen hemen her üniversitede var olmasına rağmen bölüm mezunlarının bir çoğu çok farklı alanlarda çalışıyorlar. Felsefe bölümünden mezun olanların çok azı liselerde felsefe öğretmeni olabilirken geri kalanları hiç düşünemeyeceğimiz yerlerde çalışıyorlar. Aslında bu bölüm olması gereken bir bölüm ama sayıları o kadar çok ki gerçekten o kadar çok sayıda mezunun bu bölümde ne işe yaradığı merak konusu.

7. Eşcinsel Müzikoloji – UCLA Amerika

Amerika’nın en büyük okullarından biri olan UCLA’nın dersleri çok farklı farklı olabiliyor. Uluslararası müzik okuluna bağlı olarak açılan bu ders alışılmışın son derece dışında. Müzikoloji olması gereken bir bölümken bu dersin içeriğinin nasıl bir şey olduğu da kafaları karıştırmıyor değil.

8. Star Trek – Washington’daki Georgetown Üniversitesi

Evet yanlış okumadınız o ekranlardan takip ettiğiniz Star Trek üzerinden felsefi eleştirilerin yer aldığı bir dersi programa eklemiş. Öğrencilere nasıl ödevlerin verildiği ve ne hakkında konuşulduğu çok açık değil mi. Bu dersin insanlara nasıl yarar sağladığını bilemesek de dersi alırken çok eğlenildiğini anlamak güç değil. Açıkcası bu derse katılmak bir çok insanın hayali olabilir.

9. Golf Yönetimi – Birmingham Üniversitesi / Florida Gulf Coast Üniversitesi

Özellikle Amerika’da çok meşhur bir spor olan Golf üzerine bölüm de kurulduğunu biliyor muydunuz? Bölüm derslerini incelediğimizde sadece golf oynamak ve oynatmaktan ibaret olmadığını anlıyoruz. Golf psikolojisi, ekipman teknolojisi, mali performans ve antrenör eğitimi gibi derslerin de olduğu dolu dolu bir programı var bu bölümün.

10. Harry Potter Bilim – Frostburg Üniversitesi

Üniversitenin bir sınıfında bir dönem boyunca Harry Potter teorilerinin konuşulduğu bir ders hayal edin. Ne kadar farklı geliyor değil mi. Kitaplarda kurgulanan sihir ve büyü kavramlarının bilimsel temelleri üzerine fikirlerin konuşulduğu bu ders insana biraz Harry Potter okumak ve izlemek için bahane bulunmuş gibi geliyor.


Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2019, 13:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER