MHP'de mahkeme süreci başlıyor

MHP'de mahkeme süreci başlıyor

  MHP'de mahkeme süreci başlıyor
banner158
banner174
MHP olağanüstü kurultayın toplanması için topladıkları 543 imzayı Genel Merkez’e teslim edip herhangi bir yanıt alamayan Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın, mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.
Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan’ın avukatları bu hafta içinde yeniden bir araya gelecek ve mahkemeye sunacakları dilekçeye son halini verecekler.

Milliyetçi Hareket Partisi’nde olağanüstü genel kongre yapılması talebi 543 imza ile tek klasörde toplanarak parti genel merkezine 15 Ocak’ta iletilmişti. Siyasi Partiler Kanunu’na göre en yüksek karar organının büyük kongre olması sebebiyle imzaların MHP Genel Merkezine teslim edilmesinden itibaren süreç işlemeye başlamış olduğundan, bu noktadan sonra artık bir baskı veya herhangi bir sebeple imzanın geri alınması gibi bir durum yaşansa dahi bir hüküm doğurmayacak; bu nedenle parti genel merkezi tarafından 30 gün içinde talebin yerine getirilmesi ve olağanüstü genel kongrenin yapılması gerekiyor.

10 SAYFALIK DİLEKÇE

10 sayfayı aşan dava dilekçesinde bugüne kadar yaşanan süreç anlatılıyor. 543 delegenin noter onaylı olağanüstü kongre talebinde bulunulduğu, bunun için 30 günlük süre tanındığı, tüzükte gerekli olan 5’te 1 (248 delege) oranının fazlasıyla aşıldığı dile getirilen dilekçede, Genel Merkez kanadından bu yasal talebe herhangi bir yanıt verilmediği gibi Genel Başkan Devlet Bahçeli başta olmak üzere parti yöneticilerinin olağanüstü kurultayı toplamayacaklarına ilişkin açıklamalarına yer veriliyor.

Dilekçede geçmiş dönemlerdeki yerel mahkeme, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi emsal kararlarına da atıfta bulunuluyor. Dilekçenin, “talep” bölümünde ise Siyasi Partiler Yasası ve MHP tüzüğü ile atıfta bulunulan Medeni Kanun ile Dernekler Kanunu’ndaki ilgili hükümlere değiniliyor. Sunulacak dilekçede olağanüstü kongre talebinin yerine getirmek üzere bir “çağrı heyeti” (kayyum) oluşturulması isteniyor. Siyasi partilerde çağrı heyetinin oluşturulması ise ticari kurumlarından başına kayyum atanmasından farklı bir şekilde işliyor. Partinin kurultayını toplamak için parti içerisinden isimler mahkeme tarafından yetkilendirilecek. Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurultayını toplamak için üç kişilik çağrı heyetinde hangi isimlerin yer alacağı cuma günü verilecek dilekçede belirtilecek.

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2016, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER