2016-11-30 11:13:42

YURTLAR & BAKIMEVLERİ & KORUMA EVLERİNDE YANGIN

30 Kasım 2016, 11:13

Ülkemizde sayıları hızla artan yurt-bakım ve koruma evlerinin işlerlik ve verimlilik anlamında yakın mercek altına alınmasında yarar vardır. Bu yapıların bir kısmında özellikle son yıllarda yapılanlarda yangın yönetmelikleri kapsamında önleme ve koruma uygulamaları sağlıklı yapılmıştır.
Ancak yüzde 50’den fazlasında önlemler ya hiç yapılmamıştır ya da eksiktir.
Yönetmelikler gereği Algılama-Önleme ve Afete hazırlık iş planı ve kontrol listesi ne yazık ki eksiksiz yerine getirilmemektedir.
Özellikle yangını hızlandırıcı ( halı vb. yer kaplamaları..),yangının yayılmasını engelleyici(yangına dayanıklı yapı malzemelerinin kullanımı..)
yapının oluşturulmasına dikkat edilmediği bir gerçektir. Olay anında önem arz eden ürünlerden biri YANGIN KAPILARIDIR. Acil çıkışları sağlayan, yüksek sıcaklık ve aleve karşı dayanıklı üretilmelidirler.
Duman ve gaz gibi sızıntılara izin vermeyen contaları olmalıdır.
Bu contalar aynı zamanda yüksek ısıya dayanıklı olmalıdır.
Yangın kapısı çok hızlı açılan ve kapanan özellikte olmalıdır.
Yine yangın kapılarında panik butonu diye tanımlanan kapının eni boyunda düz açma anahtarı olmalı ve bu sistem küçük bir çocuk tarafından da rahat kullanılabilmelidir. Yangın esnasında kullanılan kapı kendi kendine hızla kapanmalıdır.
Görsellikte “antipati”
algısı oluşturan bu kapılar son zamanlar hızla kullanılmaya başlanan Yangına en az 60 dakika dayanıklı AHŞAP KAPILAR ile aşılabilmektedir. Benzer şekilde önem arz eden bir üründe YANGIN MERDİVENLERİDİR. Yangın kapılarıyla bütünlük ihtiva eden yangın merdivenleri aşırı sıcaklıklara maruz kaldığında bile insanları güvenli bir şekilde dışarı çıkarabilecek özellikte olmalıdır.
Yangın merdivenleri kaçışta kullanıldığı gibi yangına müdahele de İtfaiye tarafından da sıkça kullanılmaktadır.
Bu nedenle kullanışlı ve Aydınlatmasının yeterli olması bir zorunluluktur.
Süreç içerisindeki gözlemlerimizde;
*Yangın Algılama ve ilkel söndürme sistemi olup ta yangın kapısı ve merdiveni olmayan
KORUMA EVLERİ,
*Acil aydınlatma ve yönlendirmelerin olmadığı HUZUREVLERİ , *Zemine kadar ulaşmamış yangın merdivenlerinin olduğu İŞ MERKEZLERİ, *Bina uygunluğu irdelenmeden kiralanıp kullanılan dolayısıyla yangın merdivenleriyle bağlantılı çıkış noktalarındaki kapıların özel yangın kapıları olmadığı ,bunu yanı sıra mobilyalarla önünün kısmen ve/veya tamamen kapatıldığı bazı özel/kamu binalarının olduğu belleğimiz de yerini almıştır.
Her zaman söylediğimiz gibi YANGIN ve DEPREM
bir defa olur ve çok çok üzücü sonuçlar doğurur. Önemli bir hatırlatma: Kentimiz de son zamanlarda yapılan özellikle bir/ iki AVM’de YANGIN ve SABOTAJ’a yönelik önlemlerin hemen hemen hiç olmadığı görülmektedir.

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.