Merkez bankası faiz oranını sabit tuttu!

TCMB, şubat ayında politika faizini beklentilere paralel yüzde 45'te sabit tuttu.

Merkez bankası faiz oranını sabit tuttu!
banner158
banner174

Fatih Karahan liderliğindeki ilk Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleşirken, Merkez Bankası, 8 toplantı sonrasında faiz artırımını durdurdu. Ocak ayında politika faizini 250 baz puan artırarak, "Dezenflasyonun sağlanması için gereken parasal sıkılık seviyesine ulaşıldı" açıklamasını yapmıştı. Haziran 2023'te faiz artırım döngüsünü başlatan TCMB, takip eden 8 toplantıda politika faizini %8,5'ten %45'e kadar yükseltti.

Merkez Bankası'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Ocak ayında, aylık enflasyonun ana eğilimi, yılın ilk ayına özgü zamana bağlı fiyat ve ücret güncellemeleri nedeniyle, enflasyon tahmin patikasında öngörülen artışı takip ederek sınırlı bir artış gösterdi. Yakın dönem göstergeleri, yurt içi talepteki dengelemenin devam ettiğini işaret etmektedir. Bu dengeleme süreci, tüketim malları ve altın ithalatında güçlü olurken, diğer tüketim harcamalarına ilişkin göstergeler beklenenden daha yavaş seyretmektedir. Ayrıca, hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki yükseklik enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip edecektir.

Dış finansman koşulları, rezerv seviyeleri, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Para politikasındaki kararlı duruş, Türk lirasının reel değerlenme sürecine katkıda bulunmaya devam ederek dezenflasyonun ana unsurlarından biri olmaya devam edecektir.

Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Kurul, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamaya devam edecektir. Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde beklenmeyen gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Parasal sıkılığı desteklemek amacıyla likidite gelişmeleri yakından izlenecek ve sterilizasyon araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir."

Şubat ayındaki tüm anketler, politika faizinin sabit bırakılması beklentisini gösteriyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2024, 14:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER