Çelik, İzmit'in vekillerini anlattı

Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi'nde Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esma Torun Çelik tarafından “İzmit Milletvekilleri” adlı bir konferans gerçekleştirildi.

Çelik, İzmit'in vekillerini anlattı
banner158
banner174
 Osmanlı İmparatorluğu Mebusan Meclisi’ni anlatarak sözlerine başlayan Doç. Dr. Çelik, işgal dönemi sonrası kurulan TBMM'de yer alan İzmit milletvekillerini ve özelliklerini anlattı.  Doç. Dr. Çelik, İzmit'in 1908 seçimlerinde 3 mebus gönderdiğini, bu isimlerin Anastas Efendi, Ahmet Müfis Bey ve Portakal Hafız Rüştü Bey olduğunu aktardı.

Fuat Carım, Hafız Abdullah Tezemir, Halil İbrahim Gürsoy, Hamdi Namık Gör, Hüseyin Sırrı Bellioğlu ve Tahir Barlas’ın Cumhuriyet tarihinin ilk milletvekilleri olarak öne çıktığını aktaran Çelik, Ahmet Şükrü Bey, İbrahim Süreyya Yiğit, İbrahim Tolon, Mustafa Bey, Saffet Arıkan ve Mehmet Ragıp Akça'nın de TBMM’de yer aldığını söyledi. Çelik Cumhuriyet dönemi sonrasındaki milletvekillerinden de bahsetti, “Bölgeden günümüze kadar pek çok bakan çıkmış olsa da, bir kez başbakan çıkmıştır. O isim de Nihat Erim'dir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2016, 08:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER