CHP'ye Yeni Bir Kapı Lazım!

İstanbul Yenikapı mitingi özellikle CHP ve sosyal demokratlar adına üzerine çokça düşünülmesi gereken bir konudur.

CHP'ye Yeni Bir Kapı Lazım!
banner158
banner174
 AKP'nin  kurucu genel başkanı ve  Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan 14 yıl içinde kendisine inanan ve koşulsuz destek veren milyonlar ortaya çıkardı. Hem de öyle bir kitle ki  2002, 2004, 2007, 2009, 2011, 2014 ve 2015 genel ve yerel seçimlerini  tek başına kazandı.  Deyim yerinde ise muhalefete nefes aldırmadı.  2014 yılında ki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise  R. Tayyip Erdoğan yüzde 54 oy ile  seçildi.  Arkasına böylesine muazzam bir insan yığını olan  iktidar partisinin sırrı  elbette  kurucusu ve aynı zamanda lideri olan R. Tayyip Erdoğan'da saklı. Erdoğan, muhafazakar ve sağ seçmenden  şimdiye kadar en büyük destek alan siyasetçi oldu.  Sadece  muhafazakar ve merkez sağdan değil  MHP'li bir kesimden hatta  sol ile sağ arasında sıkışıp kalmış ılımlı kesimden de  destek gördü.  
AKP 14 yıldır siyasetin tek patronu olurken müzmin muhalefet sosyal demokrat parti CHP ise bir türlü  yüzde 25'leri aşamadı.  Oysa CHP Türkiye toplumuna yönelik çok ciddi siyasal, ekonomik, sosyal ve toplumsal değişimler öneriyor, eşitlik, özgürlük ve tam demokrasi vaat ediyordu. Türkiye gibi  sürekli askeri darbelere maruz kalan, demokrasi ve özgürlüklerin sürekli kesintiye uğradığı bir ülkede bunlar gerçekten çok önemli şeylerdi. Ancak CHP'nin  sözlerini ve ne demek istediğini  özellikle merkez sağ seçmen bir türlü anlamadı yada anlamak istemedi. Belki de bu anlamamazlık muhafazakar ve sağ seçmenin, 'biat' kültürünün bir sonucuydu, yani bu kesim  lideri ne derse ona göre hareket ediyordu.
CHP'de geçmişten günümüze parti içi demokrasi denilerek parti içinde ki birlik ve bütünlük yok edildi. Partide sürekli birbirine muhalif olmak, dışa harcanması gereken enerjinin parti içi çatışmalara harcanmak sonunda CHP'nin  yerinde saymasına neden oldu. Çünkü CHP'de kuralsızlık diye bir hastalık var.  Partinin ilkelerine, siyaset tarzına, genel başkanına, yöneticisine karşı çıkmak, eleştirmek olağan bir şey gibi algılandı. Bundan ötürü 2002 itibariyle 2004, 2007, 2009, 2011, 2014 ve 2015 genel ve yerel seçimlerini  CHP yenilgi ile tamamladı. Her yenilgi sonrası  umutlar giderek köreldi.  Cumhuriyetin tehlikede olduğu kansına varan  CHP'nin geleneksel seçmeni yapısının dışındaki seçmen kitlesi ile CHP yüzde 25'lerde dönüp dolaştı.
Başa dönecek olarsak,  CHP 7 Ağustos 2016 günü  İstanbul Yenikapı'da özünde AKP teşkilatları tarafından düzenlenen miting üzerine oturup iyice kafa yormalıdır.  2 milyonu aşkın insanın 12 saat süreyle güneş altında ve ayakta her şekilde inandığı bir insana ve onun siyasal düşüncelerine neden bu kadar bağlı olduğunun kodlarını çözmek zorundadır.  Alaycı olmak ve dalga geçerek, "Onlara su, simit dağıttılar ondan herkes gidiyor" demek biraz işin kolayına kaçmaktır. Eğer başarının sırrı ve insanların 12 saat bir meydanda ayakta bekletmenin sırrı  çay, su simit dağıtmak ise CHP'de yapsın. Öyle ya sonuçta 2 milyon kişiyi bir meydan topluyorsunuz.
CHP özgürlük, eşitlik, demokrasi, sosyal hukuk devleti derken neden yüzde 25'lerde dönüp dolaştığının acı gerçeklerini irdelemelidir.
Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek olan  tam demokrasi, insan hakları, özgürlükler eşitlik gibi kavramları savunan CHP parti içinde ki yanlışlarını masaya yatırıp artık kendi özeleştirisini samimi olarak yapmalıdır. Çünkü  Yenikapı mitingi gösterdi ki AKP ve Erdoğan en az 10 yıl daha Türkiye'yi yönetecek ve halkın büyük bölümünün desteğini alacak. CHP, Yenikapı gerçeğinden yola çıkarak kendisine yeni bir kapı bulmakla mükelleftir artık. 

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2016, 22:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER