SHP GEBZE’DE NİYE KAYBETMİŞTİ?

SHP 1994 yerel seçimlerinde Gebze Belediyesini kaybetti.

 SHP GEBZE’DE NİYE KAYBETMİŞTİ?
banner158
banner174

27 Mart 1994 yerel seçimleri öncesinde bilindiği gibi Gebze Belediyesi’nde SHP vardı, belediye başkanı M.Emin Akın’dı. Seçimler öncesinde SHP’li belediye ile ilgili olarak bir takım dedikodu ve yalan, yanlış şeyler üretildi.  Bazı kişilerin çalışmadan belediyeden maaş aldığı, belediye çalışanlarının kahvehanelerde gündüzleri vakit geçirdiği, meclis üyelerini bir takım işlere karıştığı falan filan şeyler. Ancak bu söylentiler o kadar inandırıcı oldu ki SHP 1994 yerel seçimlerinde Gebze Belediyesi’ni kaybetti.  Tabi bu kaybetme hikâyesinde SHP içinde yer alan bir takım çıkar çevrelerinin oldukça payı vardı. Çünkü bu söylenti ve yanların yayılması onlar tarafından sağlanmıştı. Zaten seçim biter bitmez bu kişiler SHP’den istifa ettiler ve hemen belediyeyi kazanan Refah Partisi’ne destek olmaya başladılar. Kendilerini solcu, sosyal demokrat olarak tanımlayan bu kişilerden bazıları ise SHP’den istifa ettiğini kamuoyuna deklare bile etti.  SHP’nin batışını hazırlayanlar gemiyi çoktan terk etmişti. Oysa SHP solda ve sosyal demokrat kesimde yeni bir heyecan uyandırmıştı. Tıpkı 1970’lerde Bülent Ecevit’in CHP’si gibi, ‘umut’ olmaya adaydı. Ama SHP içinde yuvalanan çıkar çevreleri bu umudu kısa sürede bitirdi.
KENDİ İÇİNDEN SÜREKLİ MUHALEFET ÜRETİYOR
1989-1994 yılları arasında Gebze’de SHP’li belediye o günkü koşullarda hizmet vermeye çalıştı. Yukarı da yazdığım gibi en büyük kötülüğü yine kendi içinden gördü. 1994 yerel seçiminden sonra da sosyal demokratlar bir daha bu bölgede belediye başkanlığı kazanamadı, kazanması da mümkün değil. CHP’nin bugün kendi içinde ki çatışmalar, kavgalar nedeniyle bu parti zaten güçsüz düşmüş.Kendi içinde sürekli virüs gibi muhalefet üreten bir partide yönetim kademelerinde bulunanların çalışmasına izin verilmiyor. Sürekli takoz olma durumu,  eleştiri başkaca bir şey yok. Yahu yetmedi mi bu partide bu kadar parazit olmanız, sürekli kavga, gürültü çıkarmanız?
18 NİSAN 1999 UNUTULMAMALI
18 Nisan 1999 yerel seçimlerinde o dönem solun birinci partisi DSP idi. Gebze seçimlerinde DSP adayı Harun Demirkaya 2 bin oy fark ile seçimi kıl payı kaybetmiş, seçimi Fazilet Partisi’nin adayı Ahmet Penbegüllü kazanmıştı. Bence Gebze’de sol adına kırılma bu tarihte gerçekleşti. Eğer o zaman CHP ile DSP işbirliği yapsaydı bugün AKP adayının iki kez seçim kazanma gibi bir durumu söz konusu dahi olamayacaktı.  Ülkemizde ki sosyal demokrat partiler arasında uzlaşma, işbirliği kültürü olmadığın da her seçim bir çok önemli kayıplar yaşandı. 30 Mart seçimlerin de buna tanık olduk. Partileri tarafından yeniden aday gösterilmeyen bazı CHP’li eski belediye başkan adayları DSP’den aday olup oyları bölmeye yeltendi. Neyse ki vatandaş doğru olanı yaparak seçimi kazanacak pozisyonda olan CHP’ye destek verdi.
27 Mart 1994 seçimlerinde SHP’nin Gebze’de kaybetmesinin üzerinden 22 yıl geçti. Bir daha ki seçim 2019’da yapılacak. Yani o zaman 25 yıl olacak, çeyrek yüzyıl. Sol önümüzdeki üç yıl içinde kendisini gözden geçirip, derleyip toparlayamaz ise bu kervan böyle gider.  Siz derseniz ki biz muhalefet olmaktan mutluyuz, az olsun bizim olsun o zaman sorun yok. Bir süre sonra sizin de ismini, cisminiz unutulur gider.  

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2016, 18:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER