Çakır : Milletvekili Emekliliği Hizmet yılı ve yaş koşuluna tabidir

Çakır : Milletvekili Emekliliği Hizmet yılı ve yaş koşuluna tabidir

 Çakır : Milletvekili Emekliliği Hizmet yılı ve yaş koşuluna tabidir
banner158
banner174

Anayasa Değişikliği ile ilgili olarak 18 yaşında milletvekilliğine seçildikten sonra aynı milletvekilinin bir kez daha seçilememesi halinde 23 yaşında emekli olacağı ile ilgili haberlerin kamuoyunda yer bulması üzerine açıklama yapan AK Parti Kocaeli milletvekili Sami Çakır "böyle bir durumun söz konusu olmadığı milletvekillerinin de diğer tüm çalışanlar gibi hizmet yılı ve yaş koşuluna tabi olduğunu" söyledi

Konu ile ilgili AK Parti Kocaeli milletvekili Sami Çakır tarafından yapılan açıklama şu şekilde

Milletvekillerinin emekliliği konusunda çok yanlış bir algı bulunmaktadır.Sanki seçilen her milletvekilinin, milletvekilliği görevinin sona ermesi sonrasında, milletvekili emekli aylığına hak kazandığı düşünülmektedir. Oysaki bir milletvekili de diğer tüm çalışanlar gibi hizmet yılı ve yaş koşuluna tabidir.

Örneğin bir milletvekili de, diğer memurlar gibi,

- 8 Eylül 1999'dan önce hizmeti var ise kadın 20, erkek 25 hizmet yılı ve kademeli yaş grubu,

- 8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa çalışanların; 25 yıl fiili hizmet ve kadın 58, erkek 60 yaş şartını doldurmaları,

- 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa çalışanların ise kadın 58, erkek 60 yaş şartı ve 9000 bin gün prim şartını doldurmaları,gerekmektedir.

MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİĞİ İÇİN HEMEN EMEKLİ AYLIĞI ALMAZ

Özetle bir milletvekilinin sadece seçildiği için hemen emekli aylığı alması gibi bir durum söz konusu değildir.

Diğer taraftan, seçilen bir milletvekilinin, Cumhurbaşkanlığı ödeneği üzerinden emekli aylığına hak kazanabilmesi için, en az 2 yıl milletvekili olarak görev yapması gerekir. En az 2 yıl milletvekili olanlar, milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra başka bir işte çalıştıklarında, emeklilik primlerini milletvekili ek göstergesi üzerinden yatırarak, yaş+hizmet koşullarını taşıdığı tarihte, emekli olabilir. Bu uygulama bürokratlarda da bu şekildedir. Örneğin bir bürokrat, genel müdür olduğunda, eğer 2 yıl görev yaptıktan sonra genel müdürlükten ayrılırsa, genel müdür ek gösterge primini kendisi karşılayarak, genel müdürlük ek göstergesi üzerinden emekli olabilir.

MİLLETVEKİLİ EMEKLİ AYLIĞIYLA İLGİLİ DİĞER TEKNİK DETAYLAR ŞU ŞEKİLDEDİR:

Milletvekillerinin ve Dışarıdan Atanan Bakanların Emeklilik Koşulları nasıldır?

Milletvekilleri ve Dışarıdan Atanan Bakanlar 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı iştirakçisi veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendi kapsamında sigortalı, yani aynı şekilde yine iştirakçi olmaktadırlar. (5434 sayılı Kanun Madde 12; 5510 sayılı Kanun Madde 4)

Milletvekilleri ve Dışarıdan Atanan Bakanlar diğer memurlar gibi mutlaka hizmet + yaş = EMEKLİLİK koşulunu taşımaları gerekmektedir.

Milletvekilleri ve Dışarıdan Atanan Bakanlar diğer memurlarda olduğu gibi hizmet ve yaş şartını doldurmamışlarsa emekli aylığı alamazlar. Yani Milletvekili seçildikten veya dışarıdan bakanlığa atandıktan sonra şayet hizmet ve yaş koşulu yerine getirilmemişse aylık bağlanması söz konusu olmaz.

8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaları var ise Kadın ise 20, Erkek ise 25 hizmet yıllarını ve 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmünde belirlenmiş olan yaş gruplarını da doldurmaları gerekmektedir. (5434 sayılı Kanun Geçici Madde 205)

8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa çalışmaları olanların ise Kadın ise 58, Erkek ise 60 yaşını doldurmaları ve Kadın ve Erkek fark etmeden her ikisi için de 25 yıl hizmetlerinin olması gerekmektedir. (5434 sayılı Kanun Madde 39)

Şayet 15 yıl ve 61 yaşlarını doldurmaları halinde de emekli aylığı bağlanması mümkün olmaktadır. (5434 sayılı Kanun Madde 39)

5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU

Madde 43

Bu fıkra hükümlerine göre aylık ödenebilmesi için, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce geçici 4 üncü madde kapsamında dışarıdan bakanlık ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevi esas alınarak malullük veya emeklilik aylığı ödenenler hariç olmak üzere, malullük, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmış olanlar ile aylık bağlanma şartlarını haiz olmayanların en az 2 yıl süreyle Başbakanlık Müsteşarı emsal alınarak sigorta primi veya geçici 4 üncü madde kapsamında emekli keseneği ile kurum karşılığı ödemiş olmaları da zorunludur.

(Ek fıkra: 17/1/2012-6270/5 md.) Yukarıdaki fıkraya göre tespit edilen aylığı almakta iken ya da dışarıdan bakanlık veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevleri sırasında veya bu görevlerinin sona ermesinden sonra ölenlerin bu Kanunda düzenlenen koşullara sahip olan hak sahiplerine, 2 yıl süreyle bu görevlerde bulunmuş olma ve sigorta primi veya emekli keseneği ile kurum karşılığı ödenmesi açısından yukarıdaki fıkrada düzenlenmiş olan şart aranmaksızın, bu maddeye göre hesap edilen aylık esas alınarak ölüm ya da dul ve yetim aylığı bağlanır.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2017, 15:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER