Engelliler için ne yapıldı?

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 2005 yılında Engelliler Kanunu’nun çıkmasına rağmen hala gerekli işlemlerin yapılmadığını ve engellerin aşılamadığını dile getirerek konuya ilişkin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın cevaplaması istemi ile soru önergesi verdi.

Engelliler için ne yapıldı?
banner158
banner174
 ALT YAPI ÇALIŞMASI YOK

2005 yılından itibaren yaşanan sürece değinen Akar, toplu taşıma araçlarının engellilere göre yeniden düzenlemesi konusunda 8 yıl şartının konulduğunu belirterek “Bu süre 2013 yılında doldu ancak sadece araç sahiplerinin değil devlet olarak da uygulamaya ilişkin hiçbir plan ve program yapılmadığını gördük. Süre önce 2015 yılına kadar uzatıldı şimdide torba yasalar içerisinde tekrar süre uzatılmasına gidiliyor” dedi. 2005 yılında bir düzenleme yapılmasının doğru olduğunu ancak geçen süreçte bu konuda bir adım atılmadığını dile getiren Akar, “2013 yılında bu süre 2015 yılına kadar uzatılıyor. 2015 yılında da 3 yıl daha uzatılarak 2018 yılına çıkarılıyor. 2018’de ne olacak belli değil” dedi.

NELER SORDU?

1. İlgili Kanun hazırlanırken herhangi bir altyapı çalışması yapılmış mıdır? Kanunun yürürlüğe girmesinin üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen neden hala süre uzatmalar devam etmektedir?

 2. 2005 yılından bu yana devam eden ve uygulamaya geçirilemeyen sistem beceriksizliğini nasıl açıklıyorsunuz?

 3. Ülkemizde rampa sistemi yapılması gereken kaç toplu taşıma aracı vardır? Şu ana kadar kaç araç sahibi bu sistemi yaptırmıştır??

 4. 7 Temmuz 2018’den sonra yine süre uzatımı yapılacak mıdır? Bu keyfi uygulamalarla engelli vatandaşlarımıza bir de devlet engeli çıkarıldığını düşünüyor musunuz?

 5. Toplu taşıma araçlarında kanunen bulunması gereken rampa uygulamasında hangi firmalara yetki verilmiştir? Araç sahipleri firmalara rampa sistemi için ne kadar ödeme yapmaktadır? Bu sistem için araç sahiplerine herhangi bir destek verilmekte midir?

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2016, 21:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER