3'lü Erken seçim kapıda!

Türkiye bir taraftan 15 Temmuz gecesi uygulamaya konulan Darbe girişimi sırasında ortaya çıkan hasarları onarmaya , bir taraftan Darbe girişimine katılanlar ile ilgili olarak operasyon üzerine operasyon yaparken diğer taraftan da siyaseten yeni bir nefes almaya çalışıyor

3'lü Erken seçim kapıda!
banner158
banner174
 15 Temmuz sonrası tekrar normal hayata dönülmesi ile ilgili var olan bütün çalışmaların yapıldığı bir noktada her ne kadar vatandaş FETÖ ve PKK ile yapılan mücadele ile birlikte sınırlarımızda cereyan eden olaylara  odaklanmış olsa da bir taraftan da “Seçim çalışmaları” ile ilgili faaliyetler de sessiz ve derinden devam ediliyor.
Yerel çeçim-Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Milletvekili Genel seçimlerinin tarihlerini değiştirmek adına TBMM’de yapılan çalışmalar AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Milletvekili Mehmet Parsak’tan oluşan Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri başkanlığında aralıksız bir şekilde devam ediyor.
Bu üç siyasetçinin başkanlığında yapılan  toplantılarda liderler ile partilerin yetkili kurullarına sunulan ve onay alınan değişiklikler masaya yatırılıyor, anlaşılan maddeler bir kenara konulurken üzerinde ittifak sağlanamayan maddeler üzerinde de anlaşma sağlanmaya çalışılıyor.
Sonucu herkes tarafından merak edilen ve herkesin hayatında değişiklikler yapacak olan seçim ile ilgili toplantılarda en önemli başlıklardan birini seçimlerin takvimlendirilmesi konusu oluşturuyor.
Şu an iktidarda bulunan AK Parti, 2019’daki 3 seçimin, iklim şartları, bütçeye getireceği ek yük ve içinden geçilen hassas durum göz önüne alınarak yeniden takvimlendirilmesini istiyor.
Siyaset ile ilgilenenlerin az çok bileceği gibi Normal seçim takvimlerine uyulması halinde 2019’un bahar aylarında yerel, Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı, Kasım ayında ise genel seçim yapılması gerekiyor.
 Ancak AK Parti kurmayları aldığımız haberlere göre muhalefete üç seçimi üç yıla yaymayı öneriyor. Muhalefet partileri tarafından da aslında “olmaz böyle şey” denilmeyen ve “bizde bu durumu kabul edebiliriz” şeklinde görülen öneri  kabul gördürürse seçim takvimlerinde de hatırı sayılır bir değişiklikler olacak
Öneri şöyle:-2019 Mart’ında yapılması gereken yerel seçimler bir kereye mahsus 6 ay öne alınarak 2018 yılının ekim ayında yapılsın.
-2019 yılının ağustos ayında yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı seçimi, 3 aylık ertelemeyle 2019 yılının ekim ayına kaydırılsın.
-Milletvekilliği seçimleri 4 yıl yerine yeniden 5 yılda bir yapılsın. Böylece 2019 Kasım ayında yapılması gereken genel seçimler 2020 Ekim ayına ertelensin.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi AK Parti tarafından yapılan bu teklife muhalefet  parti temsilcileri de kesinlikle soğuk bakmıyor. Ancak düzenlemenin yargıyla ilgili mini pakete mi, yoksa 60 maddelik değişiklik teklifine mi alınacağının daha net bir şekilde açıklanarak kamuoyu ile paylaşılacağı da gelen haberler arasında.
Türkiye’nin içerisinde bulunduğu zorluklardan çıkması adına başta AK Partinin teklif ettiği maddelerin kabul edilerek hayata geçirilip geçirilemeyeceği son derece önemli, ancak erken yada zamanından 3-5 ay önce yapılması düşünülen her 3 seçiminde hayatımızda nasıl bir değişiklik yapacağı da merak edilen konular arasında.
Önümüzdeki günlerde 3 parti yetkililerinin görüşmelerinden nelerin çıktığı muhtemelen Partilerin yetkili kurulları ile görüşüldükten sonra kamuoyu ile paylaşılacak bizde o zaman bu neticeleri kamuoyu ile paylaşmaya ve seçimler ile ilgili daha net görüşler ortaya koymaya çalışacağız.
 

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2016, 21:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER