Müzezinoğlu:Kocaeli Sanayinin Merkezi

Müzezinoğlu:Kocaeli Sanayinin Merkezi

Müzezinoğlu:Kocaeli Sanayinin Merkezi
banner158
banner174
Sanayi Odasının Şubat ayı meclis toplantısına konuk olarak katılarak açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “Sanayicimiz ve Türkiye adına Kocaeli çok önemli bir merkez. Üretim lokomotifinin başında geliyor. Hem sanayicimiz hem de yatırımcımızın sorunlarını paylaşmak hem de geleceğe yönelik hedeflerimize yürümek Kocaeli içinde sanayici içinde çok anlamlı ve değerli” dedi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO)’nın Şubat ayı meclis toplantısı dün odanın toplantı salonunda gerçekleştirildi. Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında gerçekleştirilen meclisin bu ayki toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu konuk oldu. Yoğun programına rağmen KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nu kırmayarak ilimize gelen bakan Müezzinoğlu, ayağının tozuyla meclis toplantısına katılım sağladı. Zeytinoğlu’nun Kocaeli sanayisi hakkında derlediği istatistiki bilgileri dinleyen Mehmet Müezzinoğlu, daha sonrasında ekonomiye yönelik önemli bilgiler vererek Kocaeli’nin Türkiye için çok önemli bir kent olduğunu dile getirdi. Müezzinoğlu, ““Sanayicimiz ve Türkiye adına Kocaeli çok önemli bir merkez. Üretim lokomotifinin başında geliyor. Hem sanayicimiz hem de yatırımcımızın sorunlarını paylaşmak hem de geleceğe yönelik hedeflerimize yürümek Kocaeli içinde sanayici içinde çok anlamlı ve değerli” dedi.
KENT PROTOKOLÜ AKIN ETTİ
Meclise bakanın dışında; Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Vali Yardımcısı Osman Sarı, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Emre Kahraman, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Karadeniz, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ile meclis üyeleri katıldı. Yoğun programına rağmen meclise katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na teşekkür eden Ayhan Zeytinoğlu, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek, istatistiki bilgileri bakan Müezzinoğlu’na sundu.
IRAK İKİNCİ SIRAYA YERLEŞTİ
Bakan Müezzinoğlu’nun katılımından önce meclis toplantısında konuşma yapan Başkan Ayhan Zeytinoğlu, “Ocak ayında; İhracat 11,3 milyar dolar,  İthalat 15,4 milyar dolar. 2017 yılına, baz etkisi ile rekor seviyede bir ihracat artışıyla başladık. Ama 11,3 milyar dolarlık ihracat olması gereken bir büyüklükte değil. 2015 ve 2014 yıllarında bile Ocak ihracatımız 12 milyar doların üzerindeydi. Yine de bu artışı ekonomide düzelme sinyali olarak görmek istiyoruz. En çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Irak tekrar ikinci sıraya yerleşti. İlimiz verilerine baktığımızda Ocak ayında İhracat 1,5 milyar dolar, İthalat 2,9 milyar dolar İhracattaki artış otomotiv ve kimya sektöründeki artıştan ve İthalattaki artış da petrol fiyatlarından kaynaklanıyor” dedi.
TEDBİRLER YETERLİ OLMUYOR
Tedbirlerin yeterli olmadığına değinen Zeytinoğlu, “Sanayi üretim Endeksi Aralık ayında yüzde 1,3 arttı. Aylık olarak son iki ayda durağanlık görüyoruz. Yıllık olarak baktığımızda; 2016 yılını  yüzde 1,8 ile düşük bir büyüme ile kapattık. 2013 yüzde 3, 2014 yüzde 3,5, 2015 yüzde 3,5 idi. Buradan Türkiye GSYH büyümesinin yüzde 2, 2,5 civarında geleceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan 2017 yılının öncü göstergeleri sanayide canlanmaya işaret etmiyor. Kapasiteler Ocak ayında  yüzde 75,5  Mevcut kapasiteleri hala kullanamıyoruz. Ocak ayı ihracatı da bir evvelki aydan 1,5 milyar dolar az. Hükümet tarafından özellikle iç talebi canlandıracak birçok tedbir alınıyor, ancak yeterli olmuyor. Temennimiz ekonomiye daha fazla odaklanmak ve bu durağanlıktan çıkmaktır” dedi.
SANAYİ VE LİMAN KENTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Şubat ayı meclis toplantısına katılımıyla selamla konuşmasına geçen KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şu ifadelere yer verdi: “ Sizlere iletmek istediğim konulara geçmeden önce, kısaca Kocaeli sanayisi ile ilgili verileri paylaşmak istiyorum; Şehrimiz  ekonomik faaliyetlerde sürekli ilk sıralarda yer almaktadır.  2.500 firma 274’ü yabancı sermayeli  İlk 500’de 80 işletme (ilk 1000’de → 132) Türkiye’nin büyük işletmelerinin yüzde 13’ü Kocaeli firmalarının oluşuyor. Bu oran ilimizin imalat sanayi ve vergi oranlarıyla da örtüşüyor. Otomotiv (%38), kimya (%27), metal (%20) 59 milyar dolar dış ticaret (%17,3) Bu rakam başka kurumlar tarafından daha az açıklanıyor.  35 liman – iskele (elleçlenen yük miktarı – 65 milyon ton)  Sanayi ve liman kenti Avrupa’nın 10’uncu limanı.
CİDDİ KAYIP VAR
Kocaeli İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin %12,7’sini (58 milyar TL) karşılayan ikinci ildir. 72 ilin toplamı kadar vergi ödüyoruz. Kişi başı vergi → 31. 700 TL → birinci → devlete en fazla kazanç sağlayan il.(Türkiye ortalaması → 5.767 TL) Bununla birlikte; Odamız üyesi 582 firmanın merkezinin çoğunluğu İstanbul’da olup, bu firmaların karı İlimiz merkezli firmaların karının iki mislidir. Dolayısıyla; Kocaeli’ne ödenen verginin iki katını, İstanbul almaktadır.  Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşmaktadır.
ELAMAN ALMA ÇAĞRISI
Sayın Cumhurbaşkanımız, sizin de katıldığınız toplantıda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte tüm işadamlarına en az bir eleman alma çağrısı yaptı. “İstihdam Seferberliği Projesini” Oda olarak biz de destekliyoruz. Bu kapsamda İlimizdeki firmaların proje hakkında algılarını ölçmeye yönelik bir araştırma yaptık. İşletmelerin istihdam seferberliğine yönelik farkındalık düzeylerine baktığımızda; Yüzde 80’inin → haberdar olduğunu gördük. Ancak bu firmaların sadece yüzde 3,5’u devlet destekleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi. Yaptığımız araştırmada; bölgemizdeki firmaların, mevcut şartlarda (yani teşviksiz) 13 bin istihdam sağlayacaklarını belirledik.
ELEMAN BULMAKTA SIKINTI ÇEKİYORUZ
Seferberliği çok az bilmelerine rağmen; verilecek teşviklerden dolayı yapılacak istihdamın 20 bine çıktığını gördük. Yani; İstihdam seferberliği ile işletmelerin planlanmış alımları yaklaşık 2 katına çıkmıştır.  Burada projeyi iyi anlatma noktasında, bizlere büyük görev düşüyor. Pakette yer alan, her bir kişi istihdamında verilen 773 TL 7 kuruşluk teşvik miktarını, çok önemsiyoruz. Bu sayede, İlimizdeki istihdamın 30-40 bine kadar çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Dün Kocaeli Valimiz Başkanlığında yapılan toplantıda, İl bazında tüm sanayiciler, işverenler, OSB’ler olarak bu seferberliğe elimizden gelen katkıyı vereceğimizi, Kocaeli olarak üzerimize düşeni yapacağımızı buradan sizlere tekrar yenilemek istiyorum. Buna karşın, eleman bulmakta sıkıntı çektiğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.
2-3 AY İÇERİSİNDE AÇIKLAYACAĞIZ
Yaptığımız araştırma da işletmelerin; % 79’u vasıflı eleman ve % 52’sinin de vasıfsız eleman bulmakta zorluk çektiğini gösteriyor. Biliyorsunuz Ekim ayı işsizlik oranımız yüzde 11,8 ile 2009’dan bu yana en yüksek seviyede. Sezonsal nedenlerle önümüzdeki 2-3 ay daha artması muhtemel. Ancak Kasım ayında bir firmamız 100 kişiyi istihdam etmek için İŞKUR’a başvurdu. İŞKUR 6.000 işsize çağrıya çıkmasına rağmen sadece 42 kişiden dönüş oldu. İşsizlik oranlarıyla örtüşmediğini görüyoruz. Burada sosyal bir sorun var. Bu sorunu tespit etmek için Kocaeli Üniversitemiz ile birlikte bir çalışma yapıyoruz. 2-3 ay içerisinde sonuçlarını size ileteceğiz.
SURİYELİ KONUSUNA DEĞİNDİ
Yeri gelmişken Sayın Bakanım, 2016 yılı itibariyle 3 milyon Suriyeli’nin sadece 13.298’ine çalışma izni verildi. Güvenlik nedeniyle çalışma izinlerinin verilmesinin doğru olduğuna inanıyoruz. Diğer taraftan, Vasıflı eleman çözümünde mesleki eğitimin önemini biliyoruz. Bu kapsamda yine Kocaeli Üniversitemiz ile birlikte araştırma çalışmaları yaptık. Meslek okullarında; eğitmen ve okulun fiziki alt yapısındaki kalitenin ve toplumun kabulünün artırılması ile sürdürülebilir çözüme ulaşılabileceğini düşünüyoruz. Detaylarını bulacağınız bu çalışmalarımızın raporlarını size dosya ile ayrıca vereceğim. İşe iade davaları %99,9 oranında işveren aleyhine sonuçlanıyor.
İDARİ PARA CEZASI
Bununla birlikte iş sözleşmesi feshinin geçersizliğine karar verildiğinde, işverenlerimiz ciddi bir tazminat ödemekle yükümlü tutuluyor. Tüm haklarını vererek çıkardığımız kişinin, işe iadesini anlamakta zorluk çekiyoruz. İşverenlerimizi de koruyacak hükümler konularak, yasal düzenlemelerin revize edilmesini talep ediyoruz. Böylece işçi-işveren davalarının yargıya taşınmasının azaltılabileceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan, İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kanunu gereği işverenlere kesilen cezalar çok yüksek. Örneğin; Yasa gereği verilmesi gereken bir belgeyi 1 gün sonra veren ve 1000 çalışanı olan işverene, her sigortalı işçi için asgari ücretin beşte biri oranında, idari para cezası kesiliyor.
MALİYET TEŞKİL EDİYOR
Amaç; önce teşvik etmek, sonra uyarmak, uyarı sonuç vermezse cezalandırmak olmalıdır diye düşünüyoruz. Bir önemli sorunumuz da; zorunlu istihdam yükleridir. SMMM ve YMM (Şirketin defter büyüklüğüne göre) Sektöre göre; Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager, Diyetisyen, Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Beslenme Bölümü Mezunu, Veteriner Hekim, Su Ürünleri Mühendisi, Sorumlu Müdür. Bu uygulama çok büyük şirketlerde sorun olmamasına rağmen, özellikle 50’nin altında işçi çalıştıran, küçük ölçekli firmalarımız için sorun ve maliyet teşkil ediyor.
BAKAN’A TEŞEKKÜR ETTİ
2016 yılında yapılan düzenleme ile vergi diliminden dolayı ücretleri 1.300 TL’nin altına düşen asgari ücretlilere vergi desteği sağlanması hem çalışanlar, hem de işverenlerimiz açısından memnuniyetle karşılanmıştır. Sayın Bakanım, bu girişiminiz için öncelikle teşekkür ederiz. Ancak; yılın son aylarında vergi diliminin yakalanması nedeniyle, işçiler fazla mesaiye kalmak istemiyorlar. Bu sebeple, asgari ücret vergi diliminin alt dilimi olan 13.000 TL’nin yükseltilmesini istiyoruz. Ayrıca; Kıdem Tazminatı Fonu uygulamasında; kıdem tazminatı ödenmesi gerektiren durumların daha belirgin ve 10 ya da 15 yılda vasıflı hale gelen personelin sık iş değiştirmesine yol açmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
ÖNEMLİ YÜKÜMLÜLÜKLER
Bildiğiniz üzere Bakanlığınız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik (SEVESO Direktifi) ile özellikle kimya sektöründe faaliyet gösteren firmalarımıza önemli yükümlülükler getirildi. Bu yönetmelikten etkilenen toplam 858 firmanın 91’i (%11’i) Kocaeli faaliyet gösteriyor.  Bu kapsamda Bakanlığınız işbirliği ile birçok çalışma yaptık. Geçen hafta Bakanlığınız İş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Semih Özçakır katılımı ile bir bilgilendirme toplantısı daha düzenledik.
BÜYÜK YATIRIMLAR GEREKİYOR
Vilayetimiz ve Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte, bu kapsama giren firmaların acil durumlarda birbirleri ve ilgili kurumlarla haberleşebilmeleri için, telsiz alt yapısı kurma çalışmalarına başladık. Öncelikle Odamızın talebi olan; Bakanlığınızın 2015 yılındaki SEVESO denetimlerinin idari yaptırımsız ve eğitim amaçlı yapılması bizleri ve firmalarımızı çok memnun etmiştir. Çok teşekkür ederiz. Artık firmalarımız Direktif kapsamında hazırlaması gereken raporları hazırlayarak sizlere sundular.  Bundan sonra bu önlemlerin alınabilmesi için tesislerde çok büyük yatırımların yapılması gerekmektedir.
AB İLİŞKİLERİ İSTENEN DÜZEYDE DEĞİL
Son olarak, İKV Başkanı olarak, 2017 yılında başlaması beklenen Türkiye-AB ilişkileri hakkında görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Son dönemde AB ile olan ilişkilerimiz istenen düzeyde değil. Ancak ülkemizin AB çıpasına olan ihtiyacı devam ediyor. Türkiye olarak ticaretimizin yüzde 40’ından fazlasını AB ile yapıyoruz. (İhracatımızın yüzde 48’ini, İthalatımızın yüzde 39’unu) Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye tutarının yüzde 74,5’u AB’den. Türkiye olarak biz de AB’nin en büyük beşinci ticaret ortağıyız.  Önümüzde GB’nin güncellenmesi süreci var. Gümrük Birliği’nin hizmetler, tarım ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
96 MİLYAR DOLAR KATKI
Böylece Ekonomi Bakanlığının hesaplarına göre; her yıl ihracatın artış hızında yüzde 24,5 ve ithalatın artış hızında ise yüzde 23 bir artış yaşanacağı bekleniyor.  Ayrıca 2030’a gelindiğinde Türkiye’nin büyümesinde, yıllık yüzde 2’lik ek bir artış sağlanacak. Bu hesaplamaya göre 2023’de; Sadece AB’ye ihracat 205 milyar dolara çıkacak ve Büyümeye 96 milyar dolar katkı gelecek. 2030’da ise; AB’ye olan ihracat 925 milyar dolara çıkacak ve milli gelirimiz 250 milyar dolar artacak. Böylece 2025’de de 500 milyar dolarlık ihracat hedefi yakalanabilir.
SINAVLARI DÜZENLİYORUZ
Konuşmamı Odamızın gerçekleştirdiği güzel bir çalışmadan bahsederek bitirmek istiyorum. Bugüne kadar TOBB MEYBEM işbirliği ile 250 kişiye Mesleki Yeterlilik Sınavı düzenlendik. Geçtiğimiz Aralık ayında Valimizin ve TOBB Başkan Yardımcımız Halim Mete’nin katılımlarıyla firmalarımıza sertifikalarını verdik. Sınavları düzenlemeye devam ediyoruz. Buradaki amacımız; hem işçilerin teknik kapasitelerini artırmak, hem de ekonomimiz için büyük kayıplara neden olan iş kazalarının önüne geçmektir.  Sözlerime son verirken, tekrar Meclis Toplantımıza katılarak bizleri onurlandırdığınız için teşekkür ediyor, Yönetim Kurulumuz adına sizleri saygıyla selamlıyorum.
15 TEMMUZ’DA FİNAL YAPTI
Zeytinoğlu’nun ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “ Sanayicimiz ve Türkiye adına Kocaeli çok önemli bir merkez. Üretim lokomotifinin başında geliyor. Hem sanayicimiz hem de yatırımcımızın sorunlarını paylaşmak hem de geleceğe yönelik hedeflerimize yürümek Kocaeli içinde sanayici içinde çok anlamlı ve değerli. Bugün bu anlamda istişare değerlendirme toplantısı yapacağız. Sizlerin bizlerden bizlerinde sizlerden beklentilerini görüşeceğiz.  2016 da çok zor bir yıl geçirdik. 2016’nın yılbaşı itibariyle başladı bu süreç Rusya ile uçak kriziyle ve güneydoğuda ki terör süreciyle başlayan 2016 yılı, 15 Temmuzla final yaptı. Ama bu milletin cesareti, bu milletin asaleti, bu milletin feraseti ve dik duruşuyla dosta güç düşmana korku verdi. Bu anlamda özellikle hemen sonrasın ki çok olağanüstü durumlara rağmen Suriye’de ki gelişmeler ve iç savaş bu milletin kaderini olumsuz etkiledi” dedi.
İŞSİZLİK ORANI 12,1
Konuşmasında işsizlik oranına da değinen bakan Müezzinoğlu, “ Bizde 2017’de çalışma hayatında milli seferberlik planımızı açıkladık. Özellikle istihdam oranlarında ki daralma, işsizlik rakamlarında ki artışları beraberinde getirdi. Yaptığımız araştırmalarda Kasım ayı işsizlik oranı 12,1. Ocak ayından itibaren bu artışın durduğunu ve gittikçe de azalan bir hedefe doğru yürüdüğünü göreceğiz. Bunu hep beraber başaracağız. İş arıyorum ve çalışmak istiyorum diyen kim varsa ben varım diyenin yanında biz varız. İşçi çalıştırmak isteyen yatırımcımızın yanında da varız. Çalışmak istiyorum diyen vatandaşımızın da yanındayız. Bu anlamda çok geniş ve güçlü bir destek kampanyasını Cumhurbaşkanımızın katılımıyla geçtiğimiz günlerde açıkladık.
YIL SONU İŞSİZLİK HEDEFİMİZ 9,5
Yıl sonuna kadar işsizliği düşürmek için çabalayacaklarını da ekleyen Müezzinoğlu, “ 2016 yılını tekrar bir özet olarak rakamları verecek olursam 2016 yılında istihdama katılım 480 bin. Bu bize şunu gösteriyor. Türkiye olarak her yıl asgari 1 milyon istihdama kayıtlı iş bulmamız lazım. 980 bin rakamı 2017 de karşımıza geldi. AK Parti hükümetleri döneminde yılda ortalama 700-750 bin kişi her yıl istihdama yönlendiriliyordu. 2009 hariç. Bu dönemde ekonomik krizde bu rakamları bulamadık. Bu süreçlerden işsizlik oranında ki büyüme arttı. Sürecin 2016’ sına baktığımızda şuanda 12,1 e geldik. Muhtemelen 12,3 veya 12,4 ile bu yılı bitireceğiz. Yılsonunda ki hedefimiz bu rakamı 9,5’e indirmek. Bu süreçte aksamalar olursa en fazla 10,5 kadar işsizliğimizi indireceğiz” ifadelerine yer verdi.
1 BUÇUK MİLYON KİŞİYE İŞ KAPISI
Bir buçuk milyon kişinin yıl içerisinde istihdam sahibi yapılacağını da söyleyen bakan, “ Ülkede artık her yıl 1 milyon istihdam oluşturmamız lazım. 2016 biz bunun 400 bini karşıladık. Hedefimiz 900 bin. Burada 500 bin açık var. Bu 500 bini 2017 ye taşıdık. 2017’nin de hedefi 1 milyon olarak hesaplarsak 2017 içerisinde toplam da 1 buçuk milyon kişiyi iş sahibi yapmayı planlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda desteği çok büyük. Kendisi gerekirse 2 milyon kişiyi iş sahibi yapın emrini verdi.. Girişimcilikte de atağa kalkarak 100 bin gence eğitim veriyoruz. Bu anlamda sizlerin yanında olma ve istihdam maliyetlerini azaltma anlamında seferberlik ilan ettik. Ülkenin geleceği adına daha çok üreterek ihracat yapmalıyız. Dünyada ki bu yarışta bize karşı kurulan tuzağı yıkarak konumumuzu belirlememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
KOCAELİ LİMAN KENTİ
Kocaeli’nin Türkiye için önemine de değinen Mehmet Müezzinoğlu, “ 2023 hedeflerini söylemeye başladığımızda Türkiye ile ilgili bu gidişattan rahatsız olanlar o günden bu güne tuzaklar kurmaya başladılar. Ama bu millet büyük bir millet. Bu millete güvendiğimiz sürece asla kaybetmeyiz. Kendim bu millete güvendiğim için hiçbir zaman kaybetmedim. Hep şunu düşündük. Bizim bu millete borcumuz var. Sizlerde bu ülkenin bu dinamikleriyle yolunuza inançla devam edin. Kocaeli liman kenti, Kocaeli her türlü iklime uygun. Burada evet çok başarılara imza attınız. Ama başarı yalnız size ait başarı değil. Bu milletin size sağladığı bir başarı. Dolayısıyla borcumuz var. Dünya ile rekabette Türkiye adına borcumuz var. Bunu bir milli görev olarak görmemiz lazım. Milletin bu anlamda öz güvenini birileri zedelemediği sürece dünya milletlerinden daha güçlü bir alt yapıyı oluşturacağımızdan şüphem yok” dedi.
İŞ MAHKEMELERİN HAKKINDA ÇALIŞMA
Konuşmasını sürdüren bakan Müezzinoğlu, “ Benim sizlerden isteğim bu milletin öz güvenini arttırarak milleti olumlu yönde etkileyin. Şikayet ettiğimiz birçok alan azaltılacak ama yarın yenileri gelecek. Biz, sorunları azaltarak bir basamak yukarı çıktığımızda önümüze gelen sorunları tek tek halledeceğiz. Gelişmişlik te budur zaten. Bu alanda iş mahkemelerinde açıkçası vicdanların bile zorlandığı sonuçları alıyoruz. Bizim gerek sendikalar gerek işverenler anlamında adalet bakanlığımızla beraber iş mahkemeleri kanununda yeni teknik çalışmalarımızı tamamladık” ifadelerini kullandı.
İŞÇİ YOKSA İŞVEREN DE YOK
İşçi yoksa işveren de yoktur diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı , “ Bakanlar kurulu toplantısında önümüzde ki hafta sunumumuzu getireceğiz. Onu da en kısa zaman yasalaştırmayı hedefliyoruz. İşçi yoksa işveren de yoktur. Bir taraftan işverenlerin dinamikleri güçlenerek diğer taraftan çalışanların standartları yükselecek. Bunu uyumlu hale getireceğiz. O nedenle arabuluculuk kurumunu getiriyoruz. Bu kurum sorunları en geç 1 ay içerisinde çözsün istiyoruz” dedi. Kıdem tazminatı en büyük sorun diyen bakan, “ Büyük bir kısım çalışanların kıdem tazminatından yararlanamıyor. Geliştirilebilir bir kıdem tazminatı bu referandum sonunda masaya yatırılacak. Daha iyi noktalara taşıyacağız. Bu yıl en büyük reformumuz bu olacak” diyerek sözlerini noktaladı.

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2017, 15:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER