BİNALARIN YÜZDE 70’İ İSKANSIZ!

17 Ağustos 1999 depreminde il genelinde belki de en az hasarı Gebze gördü. Hem can kaybı hem de yıkım öteki ilçelerin çok altında idi. Ancak deprem sonrası güçlendirme ve hasarlı binaların gerçekte durumunun ne olduğunu kimsenin bildiği yok. Gebze bölgesi (Çayırova, Darıca ve Dilovası) içinde yer alan binaların yüzde 70 civarın da iskânı olmadığı belirtiliyor. Yani bu binalar geçmiş yıllarda yapıldığı zaman belediye ve ilgili kurumlara gerekli başvurular yapılmamış, tabir yerinde ise kaçak yapılmış. Hal böyle olunca da Gebze açısında ortaya gerçekten korkunç ihtimaller ve olasılıklar çıkıyor. 14 yıl önce büyük bir deprem felaketi yaşamış olan binaların önemli bölümünün ikinci bir depremde yerle bir olması hiçte yabana atılacak bir olasılık değildir. Çünkü bu binaların birçoğunun demiri, çimentosu, betonu, kolonu ne halde bilinmiyor.

BİNALARIN YÜZDE 70’İ İSKANSIZ!
banner158
banner174
 GEÇMİŞTEKİ TÜM YÖNETİMLER SORUMLU
Gebze’de binaların önemli bölümünde iskân olmamasını bugünkü belediye yönetimine mal etmekte elbette yanlıştır. Geçmişte bu binalar yapılırken göz yuman tüm belediye başkanları ve yönetimleri bu işten sorumludur. Geçtiğimiz gün sohbet ettiğimiz bir mimar ve yapı denetim firması yetkilisi arkadaşımız iskânsız binaların içinden çıkılmaz bir bilmece olduğunu belirterek, kurcaladıkça bu işin altından çok şeylerin çıkacağını söylüyor ve ekliyor, “En iyisi bırakın böyle kalsın, belki Kentsel Dönüşüm Projesi ile iskânsız ve hasarlı binalar yıkılarak bu sorun çözülür.”diyor.
Sağlıklı ve çağdaş yapılaşma ancak rant ve bir takım çıkar hesaplarının olmadığı yönetimlerle sağlanır. Ülkemiz de yapılaşma tamamen rant üzerine kurgulandığı için bu işlerin düzelmesi o kadar kolay olmayacak.
DEVLETİN MALI DENİZ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2011 yılında, otobüs duraklarına, ‘Akıllı Yolcu Bilgilendirme Panoları’ monte etti. Buna göre, vatandaşlar ‘Akıllı Yolcu Bilgilendirme Panoları’ndaki LCD ekranda yer alan bilgiler sayesinde, bekledikleri aracın durağa gelme mesafesini ekrandan takip edecekti. Bunun dışında bu panolarda haber bandı, Kocaeli için hava ve acil duyurular bandı da yer alacaktı. İlk etapta İzmit merkezde 10, Gebze’de 5 durağa  ‘Akıllı Yolcu Bilgilendirme Panoları’ monte edildi. 
Ne var ki Büyükşehir Belediyesi’nin bu uygulaması Gebze’de fos çıktı. Gebze’de ki yolcu duraklarına monte edilen  ‘Akıllı Yolcu Bilgilendirme Panoları’ adeta kaderine terk edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden birilerinin akıl edipte Gebze’de ki  ‘Akıllı Yolcu Bilgilendirme Panoları’nın halini görmesi gerekiyor. Yazık bu kadar para harcanıyor, ondan sonra çürümeye terk ediliyor.  Devletin malı deniz denilerek, böyle sorumsuzluk yapılıyorsa gerçekten çok yazık ediliyor. Büyükşehir Belediyesi’nden bu sorumsuzluğun hesabını kim soracak bunu merak ediyorum.
KADININ ADININ OLMADIĞI ÜLKE
Ülkemiz de kadına yönelik şiddet gerçekten çok aşırı bir düzeye ulaşmış durumda. Her gün gazete ve televizyonlarda kadına yönelik şiddet ve ölüm haberlerini görmek nerdeyse olağan hale geldi. Tabi ülkemizin bir parçası olan Gebze bölgesinde de kadına şiddet tam gaz devam ediyor. Her gün birçok kadın nikâhlı veya boşandığı eşi tarafından darp ediliyor. Bunlardan çok az bir kısmı polis kayıtlarında yer alıyor. Gördüğü şiddeti sırf evliliği bozulmasın, çocukları annesi ve babası ayrı olmasın diye içine atan o kadar çok kadın var ki. Sabahtan akşama değin eviyle, çocuklarıyla uğraşan kadın akşamda işten eve gelen eşinin kötü muamelesine maruz kalıyor.
Tabi Gebze bölgesinde kadına şiddet daha çok kırsala doğru fazlalaşıyor. Resmi kayıtlara göre, Dilovası, Çayırova ve Darıca’da şiddet olayları Gebze merkezden biraz daha fazla olduğu gözleniyor. Bunun en önemli nedeni ekonomik sıkıntılar, eğitimsizlik ve psikolojik ruh hali. Gebze’de birçok kadın ise eşi ve yakınları tarafından öldürülme tehlikesi nedeniyle kadın sığınama evlerinde yaşamak zorunda kalıyor. Özetle bu ülke de kadın olmak zor ama Gebze gibi toplumsal, sosyal ve kültürel gelişimin bir türlü gelişemediği kentlerde daha da zor.
 

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2016, 19:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER