İstiklal Marşımızın Kabulünün 95. yıl dönümü kutlandı

İstiklal Marşımızın Kabulünün 95. yıl dönümü kutlandı

 İstiklal Marşımızın Kabulünün 95. yıl dönümü kutlandı
banner158
banner174

 İstiklal Marşımızın Kabulünün 95. yıl dönümü kutlandı

 Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, dün Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle anıldı.
12 Mart 1921'de TBMM tarafından milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı'nın kabulünün 95’inci yıl dönümü ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, Kartepe Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi’nin düzenlediği program ile anıldı. Yahyakaptan'daki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) düzenlenen programa; Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Vali Yardımcısı Derviş Ahmet Set, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, AKP Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan katılım gösterdi.

 

MEHMET AKİF ERSOY’U ANLATTI

Törenin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, “Türk Edebiyatı'nın en muhteşem eserlerinden olan İstiklal Marşı, İstiklal mücadelesinin kazanılacağının derin ifadesi olarak yazılmıştır. Ödüllü olması nedeniyle ‘Milletim için para ile şiir yazmam’ diyen Mehmet Akif, kendisine verilen parayı kabul etmemiştir. Anayasamızın değiştirilemez maddeleri arasında yer alan İstiklal Marşı’mız o tarihten bu yana büyük bir coşkuyla okunmaktadır. Türk edebiyatında Akif kadar, içinde yaşadığı devri gören ve gösteren başka bir sanatçı yoktur” dedi ve ardından Mehmet Akif Ersoy’un biyografisini okudu. 

 

“BEN KENDİMİ SAFAHAT’TE BULURUM”

Çelik’in ardından konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun. Akif, bu ülkenin kilometre taşlarından biridir. Akif zor bir dönemde doğmuş, savaş, fakirlik, kıtlık ve zafer görmüş, hepsine şahit olmuş bir yazardır. Yaşadıklarıyla olgunlaşan ruhunun yansımasını da yazdığı şiirlerle dergilerde yayınlatarak veya elden ele dolaştırarak bugüne kadar getirmiştir. Bize şiirlerinde nasihatler etmiştir. Akif’in şiirlerinin toplandığı eseri Safahat, benim ortaokulda aldığım ilk kitaptır. O günden beri de başucu kitabım olmuştur. Safahat benim yoldaşımdır. Ben kendimi onda bulurum” ifadelerini kullandı ve öğretmenlere öğrencilerine Safahat’i okutmalarını tavsiye etti.

 

“RAHMETLE ANIYORUM”

Törene katılan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyorum. Türk Milleti’nin bağımsızlığına ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşımızın, TBMM tarafından kabul edilişinin 95i’nci yıldönümünü kutluyoruz. Yaşadığı dönemde bu aziz vatanın içinde bulunduğu durumu, çekilen ıstırapları yüreğinde hisseden Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşının çetin dönemlerinde Anadolu’yu karış karış dolaşmış, şiirleri ve yazıları ile milli mücadelenin manevi ve fikir cephesini inşa ederek, milletimize moral, cesaret ve ümit aşılamış, istiklal ruhunun iliklerimize kadar işlemesini sağlamıştır” dedi.

 

“VİCDANLARIN SESİ OLDU”

Güzeloğlu, “İstiklal Marşı ile de milletimizin karakterini, duygu ve ruh dünyasını, Hürriyet ve özgülük tutkusunu, milli ve manevi değerleri en güzel şekilde ifade ederek, vicdanların sesi olmuştur. Yüksek ahlakı, etkileyici kişiliği, toplumsal sorunları yürekten anlatışı, Mehmet Akif Ersoy’u İstiklal Marşımızın şairi olması kadar, daima milletimizin ortak bir değeri olmasını sağlamıştır. Bu duygu ve düşüncelerle; İstiklal Marşımızın kabulünün 95’nci yıldönümünü kutluyor, İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve Milli Mücadelemizin tüm Kahramanlarını minnet, şükran ve rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu.

 

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Protokol konuşmalarının ardından geçtiğimiz günlerde Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen İstiklal Marşı’nı Ezbere Okuma Yarışması’nda derece alan öğrencilere plaketleri ve hediyeleri takdim edildi. Yarışmanın ilkokullar kulvarında Şirinköy İlkokulu’ndan Hayat Kahvecioğlu birinci, Kullar Mustafa Kemal İlkokulu’ndan Yiğit Alp Özkurt ikinci, Ressam Osman Hamdi Bey İlkokulu’ndan Meryem İrem Akbulut ise üçüncü olarak ayrılmıştı. Ortaokul kategorisinde Kocaeli Sanayi Odası Dumlupınar İlkokulu’ndan Berkay Esensoy birinci, Yeniköy Hayat Ortaokulu’ndan Muhammet Bilal Yılmaz ikinci, Muzaffer Altuntaş İmam Hatip Ortaokulu’ndan Yahya Çerkez üçüncü olmuştu. Yarışmanın lise kategorisinde derece alanlar ise Bahçecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Abdullah Sakın, Derince Anadolu Lisesi’nden İlknur Betül Yavuz ikinci, Kandıra Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Hilal Çetin üçüncü olmuştu. Yarışmada üç ayrı kategoride dereceye giren dokuz öğrenciye ödülleri verildi. Ödül takdiminin ardından öğrenciler tarafından hazırlanan oratoryo gösterisi, şiir okumaları ve müzik dinletileriyle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2016, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER